2009-04-28

Banker under stress

Bakom allt tal i media om svininfluensan så händer det saker i banksektorn. Det cirkulerar uppgifter om det stresstest som de amerikanska bankerna genomgått och vars resultat ännu inte publicerats - de kommer först nu på måndag 4 maj. Men eftersom resultaten är så katastrofala så låter man dem tydligen läcka ut lite gradvis för att slippa panik på finansmarknaderna. Idag hänvisar DI till en artikel i Wall Street Journal om att jättebankerna Bank of America och Citigroup behöver mer kapital. Det var väl egentligen ingen nyhet - de som har lite insikt, t.ex. Mike Shedlock har länge påpekat att dessa banker egentligen är konkursmässiga, men döljer problemen så gott det går med kreativ bokföring.

Bank of America behöver enligt artikeln flera miljarder dollar i nytt kapital. Bloomberg rapporterar mer detaljerat, nämligen att Bank of America behöver 60-70 miljarder dollar i nytt kapital. Eftersom det knappast lär gå att hitta någon villig investerare för sådana summor till en fallfärdig bank i dagens läge är statligt kapital enda alternativet.

Den amerikanske kändisrasisten Hal Turner presenterade för någon vecka sedan vad han påstod vara resultat som läckt ut från stresstestet *. Han må ha minst sagt otrevliga politiska åsikter, men här har han nog prickat rätt, eftersom han har goda kontakter i inflytelserika kretsar. Det är inga kul resultat som han presenterar - 16 av USAs 19 största banker är tekniskt konkursmässiga - som sagt ingen nyhet för den insatte, men nu verkar det snart finnas svart på vitt på detta. Ingen av dessa banker kommer att klara sig utan statligt stöd om situationen förvärras aldrig så lite på något område. Med tanke på att kreditkrisen nu spridit sig från de sämsta till de "bästa" bolånen och även kommersiella fastigheter så är en förvärring av läget så gott som säkerställd.

Vad värre är, så räcker det att två av dessa 16 storbanker går under för att helt radera ut den amerikanska bankgarantins (FDIC) pengar. Detta var heller ingen nyhet egentligen - vem som helst kunde räkna ut det genom att titta på hur mycket pengar FDIC har och hur stor inlåning bankerna har. Därmed kommer amerikanska staten med största sannolikhet att behöva gå in med mer pengar till FDIC, och det är inga småbelopp som behövs.

De fem största bankerna har så dåligt med kapital i förhållande till sin storlek att det är tveksamt om de kan fortsätta sin verksamhet på sikt. Egentligen ingen nyhet heller. Dessa bankkolosser behöver splittras upp för att kunna fungera. En annan intressant punkt är att fem storbanker pekas ut för sin enorma risktagning i finansiella derivat - Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, HSBC America och Citigroup.

Det värsta är egentligen att detta stresstest av de amerikanska bankerna bygger på ganska snälla antaganden i sitt "pessimistiska" scenario. Bland annat räknar man med 8,9% arbetslöshet vid slutet av 2009 och 10,3% vid slutet av 2010. Mike Shedlock påpekar att arbetslösheten redan nu raskt är på väg mot sådana siffor. I december var arbetslösheten på 7,2%, i mars 8,5% och med denna ökningstakt når USA över 10% officiell arbetslöshet redan om fyra månader. I onsdags körde två förvaltare på Westwood Capital sitt eget stresstest med de parametrar som läckt ut och kom fram till att det skulle radera ut 56% av bankernas primärkapital. Hur ser det då ut om det blir ännu värre?

Jag skrev häromveckan om de amerikanska storbankernas vinster under första kvartalet 2009 och att de troligen var av engångskaraktär. Nu ser vi att underliggande fundamenta för bankerna fortfarande är kass.

Förutom storbankerna finns det i USA en mängd småbanker som ligger risigt till - FDICs problemlista tar nu upp över 1800 banker. Senast i fredags stängdes fyra banker ner. Därmed är trenden stigande igen både vad gäller antalet stängda banker per månad och deras totala kapital.

Eftersom bankstängningarna sker på fredagar, så har vi nu fått resultatet för april månad. Sen får vi se hur maj blir.

Inte bara USA

Nu är det ju inte bara i USA som bankerna har problem - många europeiska banker har som jag berättat förut gett ut stora lån till Östeuropa och befinner sig därför i riskzonen. Irland och Storbritannien har ju också sina problem och båda har pumpat in mångmiljardbelopp i sina banker för att rädda dem. I torsdags rapporterades att Storbritanniens statliga nota för bankerna nu uppgår till 1,4 biljoner pund, en siffra som ser ut att fortsätta stiga. Då frågar man sig vilka banker som är exponerade mot framförallt den större av dessa ekonomier - Storbritannien. Enligt BIS' siffror från i somras är de mest exponerade länderna Tyskland, Frankrike, Spanien, Schweiz, USA och Irland. Betänk att Irlands BNP är betydligt lägre än för de första fem, så förstår ni att Irlands banker kan få ännu svårare problem framöver. Häromdagen nämnde jag att även svenska Handelsbanken har affärer i Storbritannien.

Allt detta är förstås olika delar av den globala kreditbubblan som jag talat om förut.

Bloggaren "In the End We're All Debt" undrar varför bankerna konsekvent lyckas felprissätta risk och därmed orsaka kraftiga svängningar i den "verkliga" ekonomin, beroende på hur svårt eller lätt det är att få lån. Han frågar sig om banker i sin nuvarande form verkligen fyller någon vettig funktion i det moderna samhället. Läsvärt även för den som inte håller med. Någon form av kapitalförmedling måste vi ju ha, men frågan är hur den ska vara konstruerad.
* Jag länkar inte till Hal Turner, eftersom jag inte vill skänka honom några Google-poäng. Men googla på "hal turner stress test" så hittar ni det han skrev.

6 kommentarer:

 1. Tack för tipset om Hal, hade inte läst det innan. Stämmer det ser det inte bra ut.

  \PD

  SvaraRadera
 2. Tack för en i vanlig ordning fantastiskt intressant genomgång av bankläget i USA. Jag tycker att du påfallande ofta blottlägger förhållanden som man inte kan läsa i gammelmedia.

  SvaraRadera
 3. Svar till Bosse :
  Snälla Bosse, VAD KAN MAN LÄSA I GAMMELMEDIA /MAINSTREAM MEDIA ?
  Svaret är : ingenting! DE ÄR CENSURERADE OCH DE SPRIDER LÖGNER OCH DEZINFORMATION.

  SvaraRadera
 4. Bosse, tyvärr är det så att gammelmedia ligger väldigt långt efter. Vi som scannar Internet hittar infon mkt tidigare än mainstream. Ibland tar mainstream inte ens upp viktig information. Varför vet jag inte. Vänstermaffia hela högen?

  Den ekonomiska rapporteringen är tyvärr färgad eftersom de som styr idag och uttalar sig, mörkar viktig information.
  Vill väl inte oroa den stora folkmassan och sen låtsas att man inget visste (när det uppdagar sig).

  \PD

  SvaraRadera
 5. Kolla också VEM SOM ÄGER MAINSTREAM MEDIA i världen och även i Sverige.
  BONNIERÄGDA MEDIER INFORMERADE MKT OM Serbisk "folkmord" i Kosovo 1999 inan zioniststyrda flygplan bombade Serbien med RADIOAKTIVAVFALL och okuperade Kosovoprovinsen !
  HUR hade BONNIERÄGDA medier informerat svenskarna om folkmord på barn i Palestina i vintras och varför de vädjade inte till NATO att BOMBA ISRAEL som de vädjade 1999 att bomba Serbien ?

  SvaraRadera
 6. Anonym 2009-04-29 20:42:
  Ditt inlägg är på gränsen. Det jag reagerar på är ordet "zioniststyrda".

  Missförstå mig rätt - jag reagerar också på Israel/Palestinafrågan, men jag ogillar kommentarer åt det rasistiska hållet, oavsett hur rätt de än må ha i sak.

  Bonnierägda DN har rapporterat mycket om vad som hände i Palestina i vintras. Vissa av artiklarna var klart riktade mot vad Israel höll på med.

  Dessutom avviker din kommentar kraftigt från ämnet, som handlar om "Banker under stress".

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.