2009-04-22

Fler deflationstendenser

Häromdagen meddelade ICA att de sänker priserna på 2000 varor med mellan 2 och 10 procent. Trots detta tror t.ex. Konjunkturinstitutet att matpriserna kommer att fortsätta att stiga i år. Vi får väl se hur trenden fortsätter under året.

Igår rapporterades också att Storbritannien har gått in i prisdeflation för första gången på nästan 50 år. RPI (retail price index, som motsvarar Sveriges KPI) har sjunkit på årsbasis. Storbritanniens CPI (som närmast motsvarar KPIX i Sverige, dvs exklusive boendekostnader) är dock fortfarande positivt, 2,9% på årsbasis. Guardian rapporterade också att en tredjedel av brittiska företag har fått igenom frysta löner de senaste månaderna och vissa har sänkt lönerna. Honda och Toyota har sänkt lönerna med runt 10% vid sina brittiska fabriker.

2 kommentarer:

 1. ICAs priser är redan så höga att de kan sänka de utan att det blir någon kris för de. Enligt mina egna jämförelser, är ICAs butiker här mellan 20-40% dyrare än Lidl/Kista-Grossisten för samma varor.

  I Storbritannien har de sänkt MOMs från 20% till 15%, då är det inte oförväntad att de har lite deflation.

  Iaf, det blir den svaga kronan som skaper inflation här. Jag redan ser högre priser på importerade frukt och grönsaker. Med quantativa lättnader är det ingen chans vi får varaktiga deflationen.

  SvaraRadera
 2. Jim Dowling,
  Visst kommer vi att få inflation förr eller senare, men just nu är deflationstendenserna starka.
  Jag brukar varna för att vi kan få kraftig inflation framöver. Fast inte ännu.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.