2009-04-23

Från subprime till prime till kommersiella fastigheter

Idag kom nyheten att uteblivna lånebetalningar bland de mest kreditvärdiga bolåntagarna i USA ökade med 50% från december till januari. Antalet prime-låntagare som låg efter med minst 60 dagar på lån utgivna eller garanterade av Freddie Mac och Fannie Mae ökade från 497 000 i december till 744 000 i januari, vilket är nästan dubbelt så många som i oktober. Allt enligt FHFA. Freddie Mac och Fannie Mae äger eller garanterar 56% av alla bolån i USA.

Vad som började som en smitta bland subprime-lånen sommaren 2007 har nu alltså spridit sig en bra bit in bland prime-lånen också. Dessa lån till de mest kreditvärdiga bostadsköparna har setts som mycket säkra, men nu är de plötsligt inte det längre.

Kommer vi att få se en liknande utveckling i Sverige också framöver? Hur säkra är egentligen svenska bostadsobligationer?

Apropå det så har Freddie Macs tf finanschef begått självmord tidigt i morse. Om det finns någon koppling till läget för bolånen är oklart.

Jag noterade förra veckan också att antalet utmätningar i USA slog rekord under första kvartalet i år. Totalt var det drygt 803 000, en ökning med 24% på ett år. Bara i mars var det 341 000.

Allt detta är inte konstigt när den officiella arbetslösheten i USA stigit till 8,5% och över 600 000 jobb försvinner varje månad.

Smittan sprider sig även till kommersiella fastigheter. General Growth Properties, USAs näst största köpcentrumägare, gick i konkurs för en vecka sedan, vilket är den största fastighetsbolagskonkursen i USAs historia. Inte oväntat med tanke på bolagets höga belåningsgrad - 27,3 miljarder dollar i skulder och 29,5 miljarder dollar i tillgångar. Jag kommer ihåg att Reggie Middleton redan i början av 2008 analyserade GGP och fann dem vara en stark konkurskandidat.

Även GGPs konkurs pekar ut hur framtiden kan se ut för svenska fastighetsbolag. Några högbelånade kandidater här, tro?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.