2009-04-22

Utför i Baltikum

Estlands BNP väntas i år enligt deras centralbank rasa med 12,3%. Prognosen låg tidigare på minus 5,5%. Det går alltså utför i rekordfart - knappast positivt för vissa svenska banker. För 2010 gissar man på en BNP-tillväxt runt nollstrecket, men jag finner det otroligt att nedgången för den estniska ekonomin skulle tvärbromsa på det viset. Glädjeprognos med andra ord.

Dessutom kommer även Estland med i deflationsklubben - konsumentpriserna beräknas i år falla med 0,5% och med ytterligare 2,9% nästa år.

Även Litauen rapporterar dåliga siffror - industriproduktion rasade med 6,3% i mars jämfört med februari och 17,9% på årsbasis.

Det allvarliga stadiet av Baltikums kris närmar sig nu med stormsteg och därmed också det allvarliga testet av de svenska bankerna med sin exponering mot Baltikum. Hur man ska kunna undvika stora kreditförluster kan inte jag se, med tanke på hur snabbt de baltiska ekonomierna dyker.

Tillägg kl 22:40: Lettlands ekonomi förväntas krympa 13% i år.
Estlands BNP beräknas bli runt 21 miljarder dollar i år (179 miljarder SEK).
Tydligen har man även ett worst-case-scenario där Estlands BNP krymper med hela 15% i år och ett optimistiskt scenario där den bara krymper med 8,4%.

3 kommentarer:

 1. Flute,

  En fråga i all nyfikenhet.
  Har du en aning om hur Danska banker är exponerade i Baltikum?

  mvh

  SvaraRadera
 2. De BALTISKA TIGRARNA LIGGER NU I DÖDSBÄDDEN. Veterinaren har kommit o tittat på de tre tigrarna, men kunde bara konstatera att ingen kan gjöras utan bara invänta DÖDEN !

  SvaraRadera
 3. Martininho - tyvärr är Danmark inte med i BIS' siffror över lån mellan olika länder.

  Jag vet att Danske Bank köpte finska Sampo Bank, som har filialer i Estland, Lettland och Litauen.

  DnB NORD har filialer i Polen, Estland, Lettland och Litauen. "DnB NORD er et joint-venture mellem norske DnB NOR og tyske Norddeutsche Landesbank (NORD/LB)."

  Jag vet inte hur stor exponeringen är. Man får väl kolla deras årsredovisningar.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.