2009-09-09

Regn och recession

Kan det bli värre? Ovanpå lågkonjunkturen blir det risigt väder! Skämt åsido - elpriserna sjunker nu, dels på grund av minskad efterfrågan i en krympande ekonomi, dels på grund av att det har regnat mycket så att vattenkraftverkens magasin är välfyllda.

Just nu är det alltså en fördel att ha avtal med rörligt elpris. DN varnar för att elpriset kan svänga snabbt och därmed slå hårt mot hushåll med små marginaler. Men så små marginaler bör väl ingen ha. Möjligtvis kan de som har eluppvärmd bostad och därmed betydligt större elräkning binda sig i ett fastprisavtal, men för övriga torde det vara fördelaktigt med rörligt elpris.

Men sällan har vissa av elbranschens försäljare varit så enträgna som just nu vad gäller att locka in folk i avtal med fast pris. De står i köpcentrum och försöker locka folk med "fördelaktiga" erbjudanden om fastprisavtal och stressar på besluten genom att erbjudandet bara gäller om man skriver på på plats i köpcentrumet. Minst en gång i veckan ringer också någon försäljare från elbolag med liknande erbjudanden. Jag verkar ha ramlat ur Nixregistret - får kolla upp det.

Tydligen har under det senaste året antalet elkunder med rörligt elpris ökat. Om lågkonjunkturen fortsätter, vilket jag tror, så kommer rörligt elpris att vara lönsamt jämfört med fast pris. Regnmängden är lite svårare att förutspå!

1 kommentar:

  1. Om det var nu i veckan eller förra veckan ringde någon sate med samma uppsåt. Jag lyckades nog dra honom till vansinne för i samma stund som han kopplade ner samtalet hördes han mumla ett par bekymrade svordommar. Ringer dom och stör och har sig kan man åt minstonne få roa sig lite. Läste förut någon bloggare som gärna och länge talade med missionärer från hyresgästföreningen för att de på så sätt skulle bli sinkade och ödsla sin tid.

    /Erik

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.