2009-09-14

Noterat i helgen

Pekka Kääntä på Veckans Affärer varnar för guldbubbla, men jag håller med om Cornucopias sågning av varningen. Gulduppgången är för det första i dollar räknat och beror på försvagad dollar - priset i kronor räknat har inte stigit. Dessutom tycker jag inte särskilt att det liknar en spekulationsbubbla, som Pekka påstår. Men det hör ju till ekonomimedias standardrepertoar att man då och då ska skriva illa om råvaror och haussa aktier.

Winning Trading har gjort en analys av Stockholmsbörsen på kortare och längre sikt. Den som inte är intresserad av den tekniska biten bör ändå kolla på hans lista över positiva respektive negativa faktorer på slutet.

Chicagobaserade Corus Bank gick omkull i fredags - inte förvånande, vi har väntat på den i månader. De har gett alltför mycket lån till "condominiums", alltså ägarlägenheter. Banken hade tillgångar på totalt 7 miljarder dollar, varav nästan 4 miljarder bestod av lån till condominiums.

SvD skriver om världsekonomins vändning, men ser långsiktiga frågetecken. Det gör jag också. Man har också en lång artikel om "Livet efter Lehman-kraschen" med anledning av att det är snart ett år sedan.

DN skriver om ett positivt trendbrott för arbetslösheten i och med att inte lika många varslas som i början av året och antalet nyanmälda på arbetsförmedlingen minskar. Samtidigt börjar allt fler studera - ett tecken på att det är svårt att hitta jobb.

1 kommentar:

 1. appropå guldpriset planerar kina att avyttra en del av sina dollar och köpa guld istället.

  http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/6146957/China-alarmed-by-US-money-printing.html

  "Gold is definitely an alternative, but when we buy, the price goes up. We have to do it carefully so as not to stimulate the markets," he added.

  The comments suggest that China has become the driving force in the gold market and can be counted on to
  buy whenever there is a price dip, putting a floor under any correction."

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.