2009-09-20

Pensionsmyter

Idag har DN:s "Din Ekonomi" ett specialnummer om pensioner, där man kan läsa om hur hela "pensionspyramiden" fungerar. Man går i en mängd artiklar också igenom olika detaljer, t.ex. hur det fungerar när man är föräldraledig eller hur man kan flytta pensionskapitalet. Man betonar såklart också vikten av att göra ett aktivt val, trots att de flesta svenskar inte har tillräckliga kunskaper för att kunna göra ett vettigt aktivt val. Vissa anser att banken investerar bättre, en del väljer med magen, andra ser att ett kryss kan ge tusenlappar i extra pension.

Problemet är att man inte nämner att hela pensionssystemet bygger på ett problematiskt grundantagande, nämligen långsiktig ekonomisk tillväxt. Visserligen håller alla med om att vi kan få se år som det senaste, då ekonomin krymper och AP-fonderna levererar katastrofresultat, men konsensus är ändå att ekonomin kommer att växa på lång sikt. Låt mig då påminna om att vi lever i en ändlig värld. Antagandet att evig tillväxt är möjlig i en ändlig värld är absurt.

För vad innebär ekonomisk tillväxt? Jo, förbrukande av mer resurser. Men förr eller senare kommer mänskligheten att ränna in i någon resursbegränsning som sätter en gräns för tillväxten. Personligen tror jag att det blir oljan.

Ingen del av vårt pensionssystem är byggt för en krympande ekonomi, utan alltihopa antar långsiktig ekonomisk tillväxt. Om du går in på Minpension.se finns helt enkelt ingen möjlighet att i pensionsprognosen välja krympande BNP, utan man kan bara välja olika nivåer på BNP-tillväxten. De allra flesta pensionsfonder kommer att krympa ihop om ekonomin krymper.

Nå, hur blir framtiden då? Vi måste ju trots allt ta hand om pensionärerna på något sätt, men det kommer att bli en helt annan standard än vad de flesta idag räknar med när man får sina glada pensionsprognoser. Även pensionsåldern kommer att behöva höjas och man får räkna med att behöva utföra någon form av arbete trots att man passerat 65 år.

Uppdatering 2009-09-21: Sloped Curve har skrivit om sin syn på evig tillväxt och jag bemöter idag hans argumentation.

Läs även andra bloggar om , , ,

8 kommentarer:

 1. Makro e kul2009-09-20 18:43

  Helt sant som du säger, antagandet om evig tillväxt är lite krystat. Så länge världens befolkning fortsätter öka tror jag dock att man kan räkna med tillväxt på "lång" sikt. Tror inte oljan sätter gränsen. När solceller blivit tillräckligt effektiva kommer el att bli den enda energikällan vi behöver (nåja, den absolut viktigaste iaf).

  SvaraRadera
 2. klockrent och välbehövligt blogginlägg !

  Många 65+ are jag stöter på är uppriktigt förvånade över hur pass lite de får ut när de får ut sitt privata pensionsparande.

  Det de flesta missat är att eftersom de redan gjort skatteavdrag på 30% av den inbetalade privata pensionspremien får de nu naturligtvis betala skatt när de tar ut pengarna som pensionärer.

  Uppskjuten skatt är ett ord som är väldigt lätt och förödande att missförstå.

  Stor desperation infinner sig bland många som upplever att de "bara betalat och betalat under alla dessa jävla år" och sen får man inte ut ett skit på grund av alla avgifter och alla börskurser.

  Hur det skall bli framöver vågar jag inte ens fundera kring.

  SvaraRadera
 3. Om det bara vore pensionerna som bygger på "evig tillväxt"...Tyvärr är det just detta system som gör mig oroad om framtiden.

  Hela vårt samhälle är uppbyggt på denna grundfilosofi;
  -ekonomiska teorier,
  -centralbankernas agerande,
  -lönepolitik
  -mm

  De flesta, inte ens i styrande positioner, är inte medvetna om denna grund som ekonomin vilar på. Nästan ingen talar heller om det som ett problem, inte heller om alternativen. De som trots allt för diskussionen har tyvärr ingen reell tyngd eller något anseende bland makthavarna.

  /Alexander

  SvaraRadera
 4. Om ekonomins kapacitet att dela nyttigheten minskar, då är det bra att konsumenternas köpkraft minskar, inte minst pensionärernas.

  I det fallet tror jag att pension åldern ska sänkas, eftersom arbetslösheten kommer att bara en stor belastning och eftersom det kommer inte finnas så stora möjlighet till förbättrat inkomst.

  En stor fråga är hur de nya generationernas hälsa kommer att vara. Stress, sittande arbete, helt annorlunda matvanor, svagare inmunförsvar, olika krav till hjärnan, mindre slitna kropp. Kommer mängden pensionarer öka eller minska? Inte en anning.

  SvaraRadera
 5. Peio : Vad definierar en pensionär ? det är den definitionen som avgör om de kommer öka eller minska.

  Som det ser ut just nu , trots alla miljögifter och elände , så fortsätter medellivslängden att öka och vi är friskare och arbetsföra längre upp i åldrarna rent generellt.

  Vissa grupper står dock utanför , även klasstillhörighet spelar stor roll.

  SvaraRadera
 6. "För vad innebär ekonomisk tillväxt? Jo, förbrukande av mer resurser."
  Nej, inte nödvändigtvis. Du har en intressant blogg men du behöver nog läsa på lite vad tillväxt är för något. Man kan inte sätta ett likhetstecken mellan oljetillgång och tillväxt som du lite förenklat försöker göra.

  SvaraRadera
 7. Bra blogg och en oerhört underhållande "dialog" mellan Flute och bloggen sloped curve

  SvaraRadera
 8. Om vi alla börjar massera varandras ryggar och tar betalt för det så får vi en kraftig ekonomisk tillväxt utan att förbruka särskilt mycket av jordens resurser.

  Reala värden däremot bygger på användning av fysiska resurser.

  Pensionär är man väl när man inte längre producerar något som genererar skatteunderlag utan skall försörjas via utbetalningar från något slags pensionssystem.

  Om det pensionssystemet inte kan förvalta sitt grundkapital eller om det blir för många som ska dela på kakan, ja då blir det mindre till var och en. Och det är så prognosen ser ut nu.

  Blogginlägget är bra eftersom det talar klarspråk.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.