2009-09-08

Sänkta boräntor och ökande hushållskrediter

Jaha, så sänkte SBAB sina bolåneräntor en aning till över hela linjen idag. Bindningstider från fyra år och kortare ligger nu på årslägsta ränta, medan bindningstider på fem år och uppåt fortfarande hade lägst ränta i mitten av januari. Räntejusteringarna är dock små - mellan 0,05 och 0,31 procentenheter. Apropå SBAB hittade jag följande näpna bild på deras hemsida.
Känner inte ni också hur lyckliga ni skulle bli om ni tog ett bolån hos SBAB? Vilken ljus framtid som öppnar sig för dig och dina barn med ett bolån från SBAB! Symboliken flödar...

Nå, även Handelsbanken sänkte sina bolåneräntor idag, i ungefär samma storleksordning som SBAB. Mer ränteknark för bostadsmarknaderna alltså.

På SEB:s hemsida skriver deras mest citerade ekonom Robert Bergqvist en krönika där han oroar sig för hushållens skuldsättning.
Hushållens skulder fortsätter att öka och växer just nu med ca åtta procent i årstakt. Företagens skuldstock ligger visserligen ca fyra procent högre jämfört med för ett år sedan, men har ändå gått ned sedan februari.
Så detta är vad Riksbankens överdrivna räntesänkningspolitik har orsakat - hushållens skuldsättning ökar kraftigt, medan företagen i många fall har svårt att få lån.
Även om en kreditexpansion varit välkommen ur ett krispolitikperspektiv känns årliga ökningsnivåer för hushållen på över 6-8 procent destabiliserande i ett långsiktigt perspektiv.
Jag kan inte annat än hålla med om riskerna. Men den kreditexpansion som skett har inte varit särskilt positiv ur ett krispolitikperspektiv, eftersom den mest gått till att buda upp bostadspriserna. För företagen - de som egentligen skulle behöva kreditstödet i kristider - är situationen annorlunda, med tuffare kreditprövningar.

Läs även andra bloggar om , , , ,

6 kommentarer:

 1. Jag är inte förvånad, om det är billigt att låna ökar ju efterfrågan. Sedan får man hoppas att folk gör något vettigt med pengarna, som att investera i något beständigt som bevarar sitt värde.

  SvaraRadera
 2. Jag kan intyga att många företagslån fortfarande ligger på runt 8% i ränta ( ! ).

  Även jag jag personligen är emot kreditfinansierade företagsexpansioner , och avskyr företag som behöver krediter för att blott kunna existera så vore det bättre om företagen kunde låna billigare istället för att fortsätta stressa upp en totalt idiotisk bolånekarusell.

  Kanske kan det komma något gott ur detta , nämligen att många bolag förstår att man skall spara och bygga buffert när det går bra , istället för att tömma bolaget på pengar i tro på en konstant tillväxt som aldrig tycks avstanna.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Marcus:

  Du avskyr företag som behöver krediter för att kunna existera? Du skämtar med oss?

  Jag arbetar med att bygga bostäder. I dagsläget ett projekt som har kostnader på c:a 30-35 miljoner. Med lite tur kommer alla våra köpare betala sin insats den dag dom flyttar in, om c:a 9 månader, och vi får då in c:a 50 miljoner inkl moms. Tycker du att vi som byggföretag måste ha 40 millar i kassan för att över huvud taget kunna existera? Det hade inte blivit många hus då kan jag meddela....

  SvaraRadera
 5. string : Nej jag skämtar inte men jag uttryckte mig lite förhastat och felaktigt , jag skyller på den sena timman.

  Förutom byggare finns ju tex. forskningsintensiva bolag som behöver forska i 10 år innan de har en färdig produkt och de måste naturligtvis också leva på lånade pengar.

  Det jag menar är att det finns så jäkla mycket företag som inte klarar av att existera utan krediter bara för att den tidigare stora tillgången till krediter gjort att de glömt ordet buffert.

  Ibland blir man ju förvånad över hur pass lite likvida medel ganska stora företag sitter på , och så fort det börjar blåsa lite ligger de risigt till , kvartalsekonomi.

  Men för att se till ditt exempel string , de 10 millarna ni gör i vinst nu , kommer ni behålla dem i bolaget för att drastiskt reducera ert kreditbehov vid nästa byggprojekt ?

  SvaraRadera
 6. Vi får inte låna hela den summan vi behöver. Bankerna är riktigt tuffa mot byggbolag nu för tiden. Tror vi får stoppa in c:a 18 miljoner i detta lilla projekt, det är ganska mycket pengar...

  Så ja, vi har en ganska bra kassa, vilket man behöver om man vill driva bostadsprojekt.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.