2009-12-18

Dags att hitta syndabockar!

Med anledning av General Motors' besked idag att Saab läggs ner passar inte oväntat vissa på att leta syndabockar. Regeringen hamnar såklart i skottgluggen, trots att det inte är deras fel att de råkar sitta i regeringsställning när ett av Sveriges företag med störst symbolvärde får nådastöten. Det är inte konstigt att det inte går att finna en seriös köpare till detta företag. Skulle du själv satsa på Saab om du hade några miljarder? Om det är något regeringen borde ha gjort så tycker jag det hade varit att försöka förkorta denna smärtsamt utdragna process.

Unionens ordförande Cecilia Fahlberg är besviken på regeringen och tycker att de borde ha ställt upp mer för fordonsindustrin som helhet.
- De hade kunnat förlänga miljöbilspremier och införa skrotbilspremier för att underhålla efterfrågan under en kritisk period.
Alla såna försök skulle bara ha varit konstgjord andning och slöseri med skattepengar. Och skulle de ha hjälpt Saab? Knappast. Snarare skulle de ha hjälpt t.ex. Toyota. Saab Automobile var i alla fall dödsdömt - de har övertydligt bevisat att de inte är ett livsdugligt företag genom att inte visa upp vinst mer än något enstaka år.

Miljöpartiets Peter Eriksson tycker att det är ett misslyckande av regeringen och är uppenbarligen bara ute efter att fiska röster. Sedan när har förresten Miljöpartiets språkrör blivit sådan vän av personbilsindustrin? Hans osmarta röstfiske kan istället leda till att många presumtiva miljöengagerade väljare skräms bort.

Vi får säkert se fler utpekanden av syndabockar de närmsta dagarna.

Många har oroat sig för att hela den svenska fordonsindustrin ska dras med i Saabs fall, men DN:s ledarsida skriver lugnande.
En del Saabvänner menar att det svenska fordonsklustret nu är i fara. Men Saab var en liten del därav, snällt räknat en tiondel. De stora är Volvo lastvagnar och Scania, samt Volvo personbilar. Och alla underleverantörer förstås. Men för de flesta av dem har Saab också varit en liten del.

Tillväxtverket har i en analys kommit fram till att 4 500 arbeten hos underleverantörer kan vara i fara när Saab lägger ner.
Nej, hela den svenska fordonsindustrin lägger sig nog inte på rygg för detta. Visst kan det bli en utrensning av vissa företag, men de flesta borde nog ha hunnit förbereda sig på det oundvikliga vid det här laget.

[Andra bloggar om , , , ]

6 kommentarer:

 1. Hade regeringsrollerna varit omvända är det inte givet att sossarna skulle gått in med statliga pengar. Det kanske skulle varit en borgerlig opposition som krävt det. "ideologi" har inget med billiga politiska poäng att göra. Det är ju lätt att spendera pengar när man inte behöver betala själv.

  "vinst"-diskussionen är komplex när man diskuterar företag inom stora koncerner. Med lite interndebiteringar blir det förlust, och vinsten tas ut nånstans där skatten är lägre.

  Verkligheten är mer långt komplicerad än vad som beskrivs i media.

  SvaraRadera
 2. Och man skall nog inte förvänta sig annat än "lugnande ord" från DN:s ledarsida (eller ekonomireportrar). De vill ju sprida en bild av att allt är bra och kommer att bli bättre.

  "fundera inte - fortsätt låna och konsumera" kan man väl sammanfatta DN:s ekonomirapportering med.

  SvaraRadera
 3. En styck mindre bilfabrik i världen och som konsekvens rejält mindre konsumtionsutrymme för de som går ut i arbetslöshet. Ett steg i rätt riktning med tanke på vårt klimat och vart det är på väg ..

  Syniskt? Javisst, men alla måste bidra till vår gemensamma framtid, även de som inte själv anser sig behöva det.

  Mvh

  SvaraRadera
 4. Om kompetensen är så enormt hög och omistlig, varför är då inte företaget lönsamt? Fel kompetens? Är det regeringens fel?
  Klart det är hårt för de drabbade men inte kan det vara skattebetalarnas fel att företaget gått dåligt.
  /Undrande

  SvaraRadera
 5. Bra, en massa kompetens frigörs för att delta i att ställa om till det oljefria samhället. Kräver förstås en kraftfull offentlig satsning i den riktningen, dvs viljan att göra det rätta istället för det just nu lönsamma

  SvaraRadera
 6. Enligt Dagens Industri har Spyker förnyat sitt bud idag.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.