2009-12-24

Fet julmat är bra!

Nu kunde jag inte hålla mig borta från bloggen! DN skriver idag lagom till julbordets läckerheter om en ny engelsk studie som visar att andelen fett i maten inte påverkar eventuell övervikt. Det är en tung undersökning som forskaren Nita Forouhi har gjort - 90 000 personer har studerats under tio år.
"Det betyder att vi inte ska fokusera på fettet i maten om vi vill hålla en hälsosam vikt. I stället bör vi äta en balanserad diet och göra av med kalorierna vi får i oss genom att vara fysiskt aktiva" skriver Nita Forouhi
Precis vad jag alltid har hävdat är bäst - en lagom blandad kost i kombination med att röra på sig. Dagens övningar i pulkabacken var perfekta som motvikt till julbordets kalorier. Och man håller sig ordentligt mätt på fet mat. Jullunchens rullsylta, salami, västerbottenost och andra fettbomber gjorde att jag för omväxlings skull inte var hungrig på mellanmål, trots att pulkaåkningen ledde till ganska hård fysisk aktivitet.

Men fortfarande anser Livsmedelsverket att vi ska äta fettsnål kost, trots att WHO:s experter i höstas kom fram till att det inte går att dra några slutsatser om sambandet mellan fett i maten, övervikt och hjärt-kärlsjukdom. Särskilt vissa av Livsmedelsverkets kostråd för barn är närmast absurda. Bland annat förordar man till barn den kemiska smörjan margarin framför naturprodukten smör. Och vad gäller mjölk säger SLV:
Rådet att dricka lättmjölk gäller alla barn oavsett ålder och kroppsvikt och syftar inte i första hand till att minska intaget av kalorier, utan av mättat fett.
Jag struntar högaktningsfullt i dessa kostråd och ger barnen helfet mjölk och riktigt smör på smörgåsen. Inte är de tjocka för det. Men så håller vi också hårda begränsningar på sötsakerna.

Det finns ju som tur är motvikter till Livsmedelsverkets fettskräckpropaganda, t.ex. förespråkarna för LCHF eller så kallad stenålderskost. Dessa motvikter har dessutom ofta ganska ordentliga forskningsresultat bakom sig, som bland annat motsäger eventuella samband mellan mättat fett och hjärt-kärlsjukdomar. Dock kan jag tycka att även dessa "motviktsdieter" blir lite extrema och dessutom gillar jag både bröd och potatis, så jag kör på något slags medelvägsdiet. Det viktigaste är dock att man rör på sig. Låt bilen stå och gå eller cykla istället. Hoppa upp ur tevesoffan och motionera. En bekant till mig har faktiskt en träningscykel framför teven (om man nu nödvändigtvis vill titta på massindoktrineringen).

Läs gärna bloggen Toxiska epistlars sammanfattning av årets fettdebatt.

Andra bloggar om , , ,

6 kommentarer:

 1. Kör alltid fetmjölk. Om inte annat så kompenserar det om maten inte faller barnen i smaken. Vill de spä ut kan de dricka vatten separat när de är törstiga (vilket de också gör).

  SvaraRadera
 2. Jo fast det där blogginlägget uppfattar jag som en desperat motvilja mot allt som kan uppfattas som överstatligt, en stark längtan att alltid själv "veta bäst".
  Och vad de där LCHF tomtarna håller på med kan man ju kanske gilla eller ogilla men nya rön tyder på att avsaknaden av kolhydrater gör människor mer benägna att bli deprimerade och det bästa för barn torde vara att äta allsidigt och i största möjliga mån undvika alla olika tillsatser och kemikalier i maten som vi vet är farliga i stora mängder eftersom det är troligt att de kan vara farliga också i små mängder.

  LCHF kan mycket väl visa sig vara en ploj som ersatts av något nytt om 10 år.

  SvaraRadera
 3. Tack Flute - för puffen för min årskrönika!
  Jag är en trogen läsare av din intressanta blogg. Vi får fortsätta att efter förmåga bevaka tokerierna inom ekonomi- och hälsosektorn.

  God fortsättning hälsar
  Bosse
  Toxiska Epistlar

  SvaraRadera
 4. Anonym 2009-12-25 16.37:
  Som jag skrev så tycker även jag att LCHF-gänget ibland går till överdrift. Därför förordar jag personligen en mer balanserad kost med kolhydrater i. Men jag tycker också att Livsmedelsverket går till överdrift med sin fettskräckspropaganda.

  SvaraRadera
 5. Jo det där med fettpropagandan kan jag hålla med om , däremot har ju livsmedelsverkat haft en hel del bra och vettigt att säga när det gäller tungmetaller och annat elände.

  Om barn och vuxna rör på sig regelbundet gör det inget om man äter både kolhydrater och fett , det är när en passiv livstil avses som allt står och faller med kosten.

  SvaraRadera
 6. Grymt störande att statliga verk har för vana att dela ut råd utan att ha något på fötterna. Jag kommer själv aldrig att förlåta den dj-vla matpyramiden som jag fick lära mig i skolan. Bröd, pasta och mjölk var i basen och därmed viktigast. Visst, enligt bondepraktikan kanske, men inte enligt någon som helst vetenskap.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.