2009-12-20

Vitt, vitt, vitt

Hur länge ska det hålla på och snöa? Det är i och för sig jätteroligt och jättefint, tycker jag, och barnen jublar, men det verkar inte vara någon måtta på det. Så här mycket snö i juletid hade vi senast om jag minns rätt år 2001, fast det är till och med tjockare snötäcke i år. I morse åkte jag en mil på skidor i den närbelägna skogen. Nattens snöfall gjorde förutom att skidspåren var fräscha och inte isiga att det var bedövande vackert, som synes ovan. Till snöns fördelar hör också att det blir ljusare och att den dämpar ljuden så att det blir fullständigt tyst när man kommit ut en bit i skogen. Man kan tro att man är flera mil bort från civilisationen, trots att närmsta motorväg bara är någon kilometer bort. Stockholm har här en oerhörd fördel mot många andra storstäder i sina "gröna kilar", som just nu är "vita kilar".

Normalt brukar jag behöva gå två kvarter innan jag spänner på mig skidorna borta i skogskanten, men i morse hade inte plogningspatrullen hunnit med allt, så jag kunde faktiskt spänna på mig skidorna precis utanför porten. En bit in i skogen hade dock några av mina värsta fiender varit framme - sandningsmarodörerna.
Jag var tvungen att korsa en gång- och cykelväg som går genom skogen, och trots att man inte hunnit ploga alla gator och gångbanor ordentligt inne bland husen, så hade minsann den som hade ansvaret för denna väg gjort sitt jobb grundligt och plogat så att han nästan skrapat bort asfalten, samt sandat drygt två meter brett. Som hämnd tog jag av mig skidorna och vräkte med händerna ut snö i ett meterbrett stråk tvärs över vägen, innan jag tog på mig skidorna igen och tog mig över på min nylagda "snöbro". Jag kan förstå att man plogar upp denna väg så att även de som har svårt att gå kan få nöjet att ge sig ut i skogen, men måste man ploga så brett att en lastbil kan ta sig fram? Med den gångtrafik jag såg på vägen hade det räckt med minsta sortens plogtraktor för att skapa ett tillräckligt brett gångstråk. Sen behöver man faktiskt inte sanda - eller säger den kommunala snöröjningsnormen att man ska kunna gå i högklackat på de snöröjda gångvägarna i skogen? Säg nu inte att det är för gamlingarnas skull - de gamlingar jag sett ute nu har trots sandningen broddar på skorna för att våga gå ut.

Jag kände dock en viss skadeglädje när det åter började snöa ymnigt runt lunchtid. När jag efter lunchen tog barnen till pulkabacken täcktes morgonens sand på gångvägarna av ett decimetertjockt snölager. Snöröjningsbataljonen syntes ingenstans, utan tycktes ha gett upp för dagen.

Nåja, bättre sandningsmarodörer än de ännu värre saltningsmarodörerna, som försöker göra det omöjligt att dra barnen på pulka till dagis, trots att detta är det mest effektiva och dessutom roligaste transportsättet när det ligger så mycket snö som nu. Men den lokala rolighetsministern tycks ha fått ge vika för den lokala effektivitetsministern. Trots detta försöker mängder att föräldrar att dra sina barn på pulkor, men det skrapande ljudet av sand på asfalt skär i öronen. Ljudet borde dock vara ljuv musik för de lokala pulkaförsäljarna, som hör snara affärsmöjligheter öppna sig när sönderslitna pulkor måste ersättas.

Om jag minns rätt brukade man väl inte salta gångbanor förr i tiden, utan bara större bilvägar. Denna kommunala snöfobi verkar vara del i en allmän trend där allt i samhället ska vara tillrättalagt. Är jag bara förvirrad, eller stämmer min känsla?

Hursomhelst så ser det ut som om snöfallet ska fortsätta på måndagen, även om tidningarna har lite motsägelsefulla uppgifter - SvD säger att det blir klart och kallare. SMHI säger dock för Stockholmstrakten att det blir "Halvklart till mulet och främst i kustlandet en del snöbyar", så det kan säkert bli lite snö här i Stockholmsförorten imorgon också.

Blir det någon riktigt kall kväll framöver (under minus tio och helst minus femton) ska jag också passa på att frosta av frysen, eftersom jag då kan lägga ut allt jag har i den i kassar på balkongen medan avfrostningen pågår.

Apropå vinter så är det vintersolstånd i morgon måndag, så sen blir det bara ljusare.

[Andra bloggar om , ]

4 kommentarer:

 1. Du glömde de värsta marodörerna (i skidhänseende) - de som går i skidspåren! Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 2. Ja, måste det vara möjligt att gå i lågskor med blankslitna sulor *överallt*? Känns som ett oerhört slöseri och nedsmutsning att salta och sanda överallt. På gångvägar borde det räcka med ett smalt plogat stråk och ett där skidor och pulkor kan ta sig fram. Man får väl anpassa färdmedel och skodon till väderleken?

  För att inte tala om att den intensiva sandningen på bilvägarna bidrar med minst lika mycket partiklar som dubbdäcken, även om vägverket gärna talar tyst om det.

  SvaraRadera
 3. Vi verkar eninga. Är också förbannat trött på all saltning och sen sandning. Sååå halt är inte, man får anpassa sig. Ta lite ansvar och gå/köra därefter.

  Hamnade bakom en saltbil häromdagen, inte fan hjälpte det, snön ligger kvar, tack och lov.

  Men man är väl i maskopi med politikerna och vill att våra bilar ska rosta ihop fort så folk spenderar.

  Att man sen skjuter lite smågrus från vägarna när man spinner tycker det säkert också är bra, då stenskotten ger säkra rostblämmor allt efter tiden lider.

  Nåja, fint är det ute nu iaf :)

  \Thaman

  SvaraRadera
 4. Salt är verkligen ett otyg. Riktig utrustning och ett lugnare tempo är en bättre lösning på "problemet" halka och snö. Räcker med plogning.

  Fast det är väl ett tidens tecken att allt måste kunna gå så fort att man inte ens ska hinna se och njuta av det vackra som naturen bjuder. Just nu i form av vacker vinter.
  /Morfar

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.