2009-12-31

Gott slut! Och facit på kurvorna...

Gott slut på året alltså!

Jag ska passa på att avslöja vilka kurvorna var som jag frågade om i fredags.

Den första var, som någon gissade, Ericssons aktiekurs (på Nasdaq) fram till början av år 2000. Fortsättningen vet vi och den såg ut så här:
Kurvor som plötsligt börjar att vända uppåt kraftigare brukar betyda "bubbla" och vända ner efter ett tag. Därför kan man undra hur kurva nummer två kommer att fortsätta, nämligen världens befolkning:
Egentligen borde jag ha tagit mig tiden att bara visa befolkningskurvan från år 1000:
Jag återkommer till befolkningskurvan i kommande inlägg. Under tiden får ni fundera på den och dess konsekvenser.

Den sista kurvan var svår, nämligen årlig elförbrukning i Förenade Arabemiraten (där Dubai ingår):
Den är intressant därför att den ökar så kraftigt från 1994 och framåt. Det är ju inte bara att bygga en massa skyskrapor. De måste också lysas upp, luftkonditioneras, förses med färskvatten, osv. Till allt detta går det åt elektricitet. Elektricitet i Förenade arabemiraten genereras mest med fossilgas, men eftersom behovet ökat så fort har ibland kapaciteten inte räckt till utan man har fått ta till diesel. Läs den intressanta artikeln "Powering the Dubai Overshoot".

Nå, nu ska vi fira in ett nytt år och ett nytt decennium. Det gamla året och decenniet får jag summera under de första dagarna i januari.

Som sagt - gott slut!

4 kommentarer:

 1. Det vore intressant att rensa kurvan över världens befolkning för de människor som lever på ett sätt som inte nämvärt tär på jordens ändliga resurser. Utseendet på kurvan hade ju inte förändrats särskilt mycket, den är ju exponentiell både före och efter, men kvoten mellan år 2000 och år 1000 (eller 1900 för den delen) hade nog varit så mycket högre.

  Med tanke på de förändringar som skett med mänsklighetens totala konsumtion det senaste seklet, hur stor del av konsumtionen som är hållbar och det faktum att vi hela tiden valt plocka de lägst hängande frukterna från råvaruträdet borde det ju inte vara så svårt att räkna ut hur vi förvaltar den värld vi en dag ska lämna över till våra barn och barnbarn.

  Men det viktigaste är ju att vi får hjulen att snurra igen, eller hur?

  SvaraRadera
 2. Gott nytt år och god fortsättning!

  Det har varit skoj att läsa din blogg och begrunda de tunga ämnen du har tagit upp. Ser fram emot att läsa mer detta år!

  SvaraRadera
 3. Du kan inte jämföra en aktiebubbla(som bygger på orimliga framtida förhoppningar) och en befolkningsökning som bilvit möjlig pga ökat välstånd i historien. Det är ingen bubbla.

  Om du vill veta hur befolkningsmängden ska te sig i framtiden så vore ett mera intressant diagram befolkningsökningen i världens i-länder de senaste 30 åren. När dagens u-länder industrialiseras så kommer födelsetalen sjunka till i-landsnivåer.

  SvaraRadera
 4. Peter:
  Visst kan man jämföra. Därmed inte sagt att det är sanningen.
  Jag återkommer till frågan om världens befolkning.
  Tyvärr finns inte tillräckligt med fossila bränslen kvar för att alla u-länder ska kunna industrialiseras.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.