2011-02-03

Först mat - sen kläder

Som vi har sett har de stigande priserna på livsmedel blivit den utlösande faktorn bakom upplopp och demonstrationer i bland annat Egypten.

Men det finns fler av mänsklighetens basala behov som blir dyrare. Bomullspriset är på sin högsta nivå sedan amerikanska inbördeskriget för nästan 150 år sedan, och har stigit 25% bara sedan mitten av januari. Det beror på översvämningar i Pakistan och Australien. Men de asiatiska tygtillverkarna bidrar nu till prisökningarna genom att försöka köpa på sig bomull medan det går. Detta kommer såklart att ge betydligt dyrare kläder. Eller kanske sämre vinst för klädfirmor som H&M.

Nästa år kan dock bomullen bli billigare, då det ser ut att sås mycket bomull i USA - världens största bomullsexportör. Bedömare tror att det i år kan bli en ökning med 15% till den största bomullsarealen på fem år.

Ökade matpriser slår hårt mot världens fattiga, för mat kan ingen vara utan. De fattigas livskvalitet kan nu försämras ytterligare om kläderna blir mycket dyrare, även om det slår mer på marginalen. Höjda bränslepriser slår dock hårt mot många fattiga, som exempelvis är beroende av bensin- eller dieseldrivna pumpar för bevattning, vilket i sin tur kan slå mot den lokala livsmedelsproduktionen.

Vi kan dock vänta oss fler revolter och fortsatta protester i de höjda matprisernas spår. I Tunisien, där protestvågen började, har det varit nya oroligheter och revolutionen verkar ha stannat av och bidde bara en tummetott (även om man lyckade slänga ut diktatorn). I Jordanien har det varit protester, kungen bytt ut regeringen och gett instruktioner om "sanna politiska reformer". I Sudan var det demonstrationer häromdagen.
Annars kan situationen tänkas vara ganska "tacksam" för de som vill organisera massorna. Landet är i djup ekonomisk kris, vilket måna skyller på regeringen. I början av januari ströp regeringen alla subventioner, vilket gjorde att t ex priset på bensinen fördubblades.
I Jemen kräver demonstranter idag att president Ali Abdullah Saleh avgår. Läs vad bloggrannen "Livet efter oljan" skrev för ett år sedan om "Jemens olösliga problem" och "Jemens stora bekymmer".

Ett annat land som är en uppenbar kandidat för matpriskravaller är Pakistan, som jag skrev om i somras, med stor fattig befolkning, snabb befolkningstillväxt och beroende av livsmedelsimport. Hårt drabbat av översvämningarna i somras. Ovanpå det har Pakistan cirka 110 kärnvapen. Bloggrannen Kvantitativt tar idag också upp Filippinerna, med sin växande befolkning och stora risimport.

3 kommentarer:

 1. Prisökningar på många råvaror men enligt ekonomerna är inflationen och KPI låg... Kanske dags att göra sig av med KPI, eller för den delen de "professionella" ekonomerna.

  /Stefan

  SvaraRadera
 2. Inflation, inget annat!

  SvaraRadera
 3. Genomslaget på klädpriserna beror ju naturligtvis på hur stor del av kostnaderna för klädproduktion, distribution och försäljning som bomullen står för. Det är trots allt ganska många steg mellan upphandling av bomull och försäljning av färdigt plagg i butik. Hur mycket kostar bomullen till skjortan som säljs för 200 kr i butik? Mer än tio kronor?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.