2011-02-24

Vad händer i Nordkorea?

Igår nämnde jag kort om protester i Nordkorea, världens troligen mest folkförtryckande stat.

Idag tipsar ZeroHedge om att det varit våldsamma protester i Sinuiju, Nordkoreas port till yttervärlden.
Sinuiju is North Korea's main gateway to the outside world. "People can watch Chinese TV in Sinuiju and defectors can communicate with their family there," a North Korean source said. "Most people in Sinuiju probably know about the protests in the Middle East." Some experts believe North Korean authorities began cracking down on open-air markets in Sinuiju to prevent news about the Jasmine Revolutions from spreading across North Korea through gossip in the markets.
Hundratals människor sägs ha drabbat samman med säkerhetsstyrkor i Sinuiju i fredags. Militär kallades in och några demonstranter skadades. Polisofficerare lär ha slagit till mot torghandlare på en marknad och slagit en av dem medvetslös, varefter offrets familj och andra torghandlare protesterade. Rykten talar även om dödade.

Några svenskspråkiga media har uppmärksammat situationen i Nordkorea, men inte de mest lästa. Österbottens tidning skriver om att Nordkorea skärpt säkerheten och övervakningen så att medborgarna inte får någon information från omvärlden och även inrättat särskilda kravallpatruller. Österbottens tidning och Hela Gotland rapporterar också om den allvarliga matbristen i Nordkorea. Den exceptionellt kalla vintern och stigande matpriserna på världsmarknaden nämns som faktorer bakom matbristen.
Representanter för fem amerikanska hjälporganisationer besökte Nordkorea på inbjudan av landets regering. De vädjar nu om internationellt bistånd för att undvika en liknande svältkatastrof som på 1990-talet då hundratusentals människor svalt ihjäl.
Nordkorea är beroende av livsmedelsimport, men behovet har varierat stort från år till år, från som bäst bara 7% av spannmålskonsumtionen år 2008 till som sämst 44% av spannmålskonsumtionen år 2000. Detta i den mån man kan lita på nordkoreansk statistik, men åtminstone importstatistiken från FAO torde vara korrekt.

Sydkoreanska Chosun Ilbo skriver också om hur det nordkoreanska matransoneringssystemet verkar ha brutit samman. Större delen av befolkningen, runt 20 miljoner, får nu köpa sin mat på svarta marknaden, tror den sydkoreanska regeringen. Endast för 4 miljoner av de 24 miljoner invånarna fungerar matransoneringssystemet - de 1,4 miljoner soldaterna och 2,6 miljoner invånarna i huvudstaden Pyongyang.

Tidigare skickade Sydkorea 500 000 ton livsmedel och 300 000 ton gödsel varje år till Nordkorea, men den nya regeringen gör inte längre det på grund av Nordkoreas fortsatta provokationer. Detta har bidragit till att Nordkoreas matransoneringssystem brutit samman. Den svarta marknaden i Nordkorea lär ha blomstrat sedan den misslyckade valutareformen i slutet av 2009, som i ett slag eliminerade nordkoreanernas besparingar.

För en intressant bild av det nordkoreanska samhället kan jag rekommendera Christopher Hitchens' artikel "A Nation of Racist Dwarfs".

Med tanke på att regimen håller militären nöjd lär det inte finnas förutsättningar för att någon folklig revolution  ska lyckas i Nordkorea. Det kan dock bli protester, men de lär tyvärr slås ned.

2 kommentarer:

  1. Nordkoreanerna skulle behöva "Right To Bear Arms".

    SvaraRadera
  2. Varken Korea eller Kina tillhör den arabiska kultursfären. Det är inte så lätt att tänka sig att Egyptens revolution skulle inspirera kineser att revoltera. Möjligtvis de islamiska men turkiska invånarna i Öst-turkestan i västra Kina. Men det är en liten lätt kontrollerbar minoritet.

    FredrikN

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.