2011-02-09

Wikileaks: Saudiarabien kan inte pumpa mer

Vi som studerat oljesituationen ett tag vet redan att Saudiarabiens officiella siffror för oljereserverna inte stämmer med verkligheten. Matthew Simmons och andra sade detta redan för flera år sedan. Det är uppenbart för var och en som tittar på hur oljereserverna i alla OPEC-länder plötsligt skrevs upp under 1980-talet. Det var nämligen så att produktionskvoterna inom OPEC då började tilldelas medlemsländerna efter hur stora oljereserver man hade. Det lönade sig alltså att överskatta sina reserver. Sedan dess har siffrorna över oljereserver för många OPEC-länder inte uppdaterats - inte ens minskats med den mängd olja som pumpats upp.

Saudiarabien har historiskt varit världens "swing producer", alltså det land som kunnat justera sin oljeutvinning uppåt och neråt för att kunna jämna ut oljeprissvängningar på världsmarknaden och produktionsbortfall i andra länder. Saudiarabien sitter på världens största oljefält, Ghawar, en unik resurs som mänskligheten bränner sig igenom.

Idag tipsar bloggrannarna Supermiljöbloggen och Cornucopia om nya wikileaksdokument som brittiska tidningen Guardian redovisar, som visar att från officiellt amerikanskt håll har man varit mycket väl medveten om situationen i Saudiarabien. Enligt dokumenten från 2007-2009 skulle Saudiarabiens oljereserver ha överdrivits med så mycket som 40 %.

Det uttrycks också tvekan om huruvida Saudiarabien numera kan leva upp till sin roll som världens "swing producer". De kan säkert minska sin produktion, men det är högst tveksamt om de fortfarande har möjlighet att öka den. "De kan helt klart driva upp priserna, men frågan är om de kan hålla nere priserna någon längre period" skriver Sadad al-Husseini, f.d. oljeletnings- och produktionschef på statliga oljeproducenten Saudi Aramco.

Dessutom behöver Saudiarabien allt mer olja till sin inhemska förbrukning - befolkningen växer snabbt och lever ett energikrävande lyxliv med luftkonditionering, stora bilar och avsaltat havsvatten i detta ökenland. Jag skrev redan i december 2008 om Saudiarabiens demografiska problem. Landets befolkning växte från 1960 till 2008 från 4 till 28 miljoner, vilket är bland de snabbaste befolkningstillväxterna av alla världens länder under denna period.

Som ni ser i diagrammet nedan ökar Saudiarabiens oljekonsumtion stadigt. Produktionen ser ut att ha toppat runt år 2005, även om vi ännu inte kan se detta som bekräftat. Men eftersom den inhemska konsumtionen ökar kan vi vara ganska säkra på att Saudiarabien passerat sin export-peak för olja. För att landet ska kunna exportera lika mycket som 1980 krävs att man ökar produktionen med runt 25% till totalt 12,5 miljoner fat per dag, vilket enligt Wikileaks-dokumenten är otänkbart.

Läs även på The Oil Drum om lite mer bakgrund till Saudiarabiens oljeproduktion.

Svenska mainstream-media verkar lite långsamma med att nappa på detta. Annars har de varit snabba när det gällt avslöjanden från Wikileaks, men när de nu faktiskt kommer med något av riktigt värde så hakar inte media på. DI.se nämner dock detta i en artikel. Det måste väl vara första gången som den tidningen är först bland svenska media med viktiga nyheter. Nu på eftermiddagen har även DN vaknat.

Bland internationella media är det också lite glest. Jag ser att Bloomberg och Financial Times än så länge har ignorerat nyheten, medan Marketwatch har en notis om saken.
"According to al-Husseini ... it is possible that Saudi reserves are not as bountiful as sometimes described, and the timeline for their production not as unrestrained as Aramco and energy optimists would like to portray."
Wall Street Journal nämner det också och Tages-Anzeiger, en av Schweiz' största dagstidningar, tar upp det i en egen artikel. Bland skandinaviska media var nog Dagbladet Børsen, Danmarks Bonnierägda motsvarighet till Dagens industri, först med att ta upp det hela.

Tillägg: Kjell Aleklett, ASPO Sverige och Badlands Hyena har också kommenterat.

14 kommentarer:

 1. Men om olje-marknaden/analytiker inte redan visste detta - varför har då inte priset gått upp mera idag?

  SvaraRadera
 2. Det är redan högt om dyrare blir det.

  SvaraRadera
 3. Saudis befolkning växer lavinartat och deras inhemska konsumtion ökar ständigt.

  Verkar som deras peak har varit och de exporterar mindre olja för varje år. Till slut kommer de inte ha råd med sina utgifter och då faller regimen snabbt. Hur det blir sen med wahibilister vid makten förstår nog de flesta.

  Om Usas shale gas visar sig bärkraftigt så kommer Usa dra sig ur mellanöstern snart.

  Spännande tider, länder som Sverige ligger riktigt risigt till, vi har inga muskler att ställa bakom vårat behov av olja.

  Vind, sol och biobränsle, det är visionen. Det skulle kräva att vi klarar oss med 230TWh mindre energi än idag.

  SvaraRadera
 4. Hur kan man taga Wikileaks på alvar ? Det där med Wikileaks är bara zionistiskt propaganda. Skitprat !
  40 % SANNINGEN
  60% VILSELEDANDE INFORMATION

  SvaraRadera
 5. Klart, det finns mycket "lurigt" med Wikileaks.

  SvaraRadera
 6. Wikileaks ha ha ha ha....
  Ingen nyttig information, bara en massa vilseledande löjligheter och desinformation.
  CIA-leaks
  CIA-leaks

  SvaraRadera
 7. Era jävlar...ni som kränker Wikileaks. Snart skall era komentarer bort ! Bort, bort, bort ! Det är, ju, hets mot folkgrupp !
  -Vilket folkgrup ?
  Svar : Wikilerna ( de bor i södra Mauritanien)

  SvaraRadera
 8. Kun IDIOTERNE kan tage Wikileaks på alvar. ( Jeg seger ikke att Flute ær en idiot) HILSEN !

  SvaraRadera
 9. Ja, men Flute ær STOCKHOLMARE !
  ( lite skoj)

  SvaraRadera
 10. Flute, du kommer att tappa läsare om du tar Wikileaks på alvar.

  SvaraRadera
 11. cooderdWikileaks is a Psy-Op for the NWO Agenda


  In today's times where terrorism runs rampant
  across many countries. There is no flag
  associated with terrorism. There is no
  one country associated with terrorism.
  However there is one thing associated
  with terrorism on every level. That is
  MONEY.

  If I follow the money associated
  with Wikileaks, I find a very prominent
  name associated with it.

  George Soros

  Julian Assange is paid by George Soros

  SvaraRadera
 12. folietrollen trollar. Wikileaks är en cia-jude-Soros-Mauritanien-konspiration? Javisst, de var nog med och fejkade månlandningen, sköt Olof Palme och JFK, skapade tsunamin 2004, sprängde Hindenburg,och framförallt konspirear de med Jultomten, David Hasselhoff och lilla My för att göra alla StorSvenskar impotenta genom att ändra på strålningen i deras mobiltelefoner...

  SvaraRadera
 13. Market Skeptics har också tagit upp det.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 14. Market Skeptics har också tagit upp det här med Saudiarabiens oljeproduktion. Market Skeptics får väl också anses vara en "granne" till Flöjtkillen och Kornubåt.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.