2011-02-21

Libyen mot avgrunden

Situationen i Libyen försämras raskt sedan jag skrev i eftermiddags. Nu rapporteras att flygplan bombat stadsdelar i bl.a. Tripoli. Två libyska piloter har deserterat och landat med sina stridsplan på Malta, sedan de beordrats att beskjuta protesterande civila i Benghazi. All telefon- och Internetkommunikation i landet är avskuren, så det går inte att få närmare uppgifter. Enligt Stratfor pågår även beskjutning från stridsfartyg.

Några viktiga skillnader finns mot Egypten och Tunisien, förutom det våldsamma händelseförloppet. För det första finns det inga organiserade alternativ till Gaddafis regim. Risken finns att hela landet faller samman i stamområden. Det kan bli en situation liknande den för Irak, eftersom även Libyen sitter på stora oexploaterade oljereserver (de största i Afrika).

Libyen importerar 91% av de 2,3 miljoner ton spannmål som årligen konsumeras i landet. Detta jämfört med Egypten som bara importerar 35% av 12 miljoner ton och Tunisien som importerar 71% av 3 miljoner ton. Det kan snabbt utvecklas till en humanitär katastrof.

Orsaken till den stora livsmedelsimporten är såklart att befolkningen har ökat kraftigt de senaste årtiondena. Libyen befolkning ökat med cirka 250% sedan 1961, från 1,4 miljoner till nu nästan 6,7 miljoner. Förutom befolkningen lär det finnas tusentals ofta papperslösa flyktingar från andra länder i Afrika. Hur det nu kommer att gå för dessa kan vi bara gissa.

Oljeexporten nämnde jag i eftermiddags. Enligt EIA så exporterade Libyen 2009 cirka 1,5 miljoner fat olja per dag, vilket jag får till 3,7% av all exportolja som säljs på världsmarknaden. Libyen var 2009 den tolfte största oljeexportören i världen. Brentoljan har nu definitivt brutit igenom 100 dollar/fat och ligger i skrivande stund runt 108 dollar/fat. Libyen är också en stor exportör av fossilgas (nummer 21 i världen).

Än så länge verkar inte oroligheterna i Libyen ha drabbat olje- och gasexporten, men när de väl gör det kan effekterna bli kännbara. 10% av Europas oljeimport kommer från Libyen. Italien importerar mer än en tredjedel av sin oljeförbrukning och en åttondel av sin gas från Libyen och kommer att bli hårt drabbat. Italienska energijätten ENI kommer också att drabbas hårt.

Effekter för svensk skogsindustri tar bloggrannen Stockman upp idag.

4 kommentarer:

 1. ENI kan definitivt falla tungt nu under veckan.

  SvaraRadera
 2. Finns det nåt sätt att gå kort i ENI?

  SvaraRadera
 3. Då handlar det väl bara om dagar innan USA går in och "räddar" (oljan)?

  SvaraRadera
 4. Avgrunden vinner?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.