2011-02-03

Matprisrekord

Apropå de ökande matpriser som jag nämnde tidigare idag så släppte FAO idag nyheten att matpriserna var rekordhöga i januari i år, och de spås fortsätta stiga. Från pressreleasen:
För sjunde månaden i rad ökade världsmarknadspriset på livsmedel och nådde en ny historisk rekordnivå i januari, enligt FAO:s uppdaterade matprisindex. Indexet anger prisutvecklingen månadsvis utifrån en varukorg bestående av baslivsmedel så som mejeriprodukter, spannmål, socker, kött och oljeväxter.

Indexet låg på ett snitt av 231 punkter i januari, en uppgång med 3,4 procent från december 2010. Det är den högsta nivån, både i reella och nominella termer, sedan FAO började mäta livsmedelspriserna 1990. Indexet visar en prisökning i januari för alla varugrupper med undantag för köttpriserna som var oförändrade.
Det kommer som vanligt att drabba världens fattiga hårdast, då de lägger största andel av sin inkomst på livsmedel. Jag förväntar mig därför matpriskravaller i fler länder och det gör ZeroHedge också.

Riskfaktorer är:
 • LIFDC (Low-Income Food-Deficit Countries), alltså fattiga länder som inte kan försörja sin befolkning med mat, utan måste importera livsmedel
 • Stor andel av befolkningen i åldersgruppen 15-29 år i förhållande till åldersgruppen 30+
 • Diktatur eller andra brister i mänskliga rättigheter
Nedan diagram över FAO:s matprisindex 1990-nu.

6 kommentarer:

 1. Djävulen måste ha militära, politiska och finansiella befogenheter för att nå sitt mål när han skall kontrollera hela världen, och först då kan han åstadkomma det scenario som Jesus förutsade. Upp. 13:16-18

  Satan behöver följande för att skaffa sig kontroll över hela världen:

  1. GLOBAL HANDEL

  2. GLOBAL VALUTA

  3. GLOBALT SPRÅK

  4. GLOBAL RELIGION

  5. EN VÄRLDSREGERING

  SvaraRadera
 2. Irländska 2-åringen har stuckit 43 % idag.

  Ska det bli en ny katastrof i den pågående katastrofen?

  SvaraRadera
 3. Jag tycker grafen är förbluffande lik prisutvecklingen på olja...

  SvaraRadera
 4. Masse:
  Det har jag också har tänkt på.

  SvaraRadera
 5. Snart kommer de fattiga länderna att sälja av sina dollarreserver för att köpa mat. Då kommer den amerikanska dollarn att falla och det kommer inte att finnas något som stoppar fallet. Guldpriset kommer att gå upp mycket mer än dollarn faller, så guldpriset kommer att stiga enormt i alla valutor. Mat, bensin och en massa annat kommer att stiga kraftigt i pris, men inget kommer att stiga lika mycket som guld och silver.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 6. För oss som faktiskt har råd med mat kanske detta inte är så negativt egentligen?
  Jag tycker maten är alldeles för billig. Storskalig, kapital- och energiintensivt jordbruk är troligen resultatet av ett lågt pris på mat, men naturligtvis på bekostnad av mycket annat.
  Önskar en större respekt för maten och att politiker börjar prata lokal odling på allvar, istället för hålla på och fåna sig med mat-trender.
  Läste i någon tidning för ett tag sen att bonde tydligen är tio-i-topp gällande drömyrken. Samtidigt sker en avfolkning av landsbygden, inflyttad arbetslöshet i storstäderna.
  Dags att tänka om?
  ..fast att vara arbetslös akademiker och kraftigt skuldsatt i ett hyresrättsområde i 2:a hand, i stockholm, kanske också är lockande..

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.