2011-12-09

Ekonomin som vädret

Att förutsäga detaljerna i hur världsekonomin kommer att gå är lika svårt som att förutsäga hur vädret kommer att bli. Båda två är stora komplexa system. Man kan komma med intelligenta gissningar om hur det kommer att bli på sikt, men förloppet från dag till dag eller vecka till vecka blir mer osäkert.

Igår förutsades ett snöoväder skulle komma in över Sverige. Mycket riktigt kom ett oväder som drabbade delar av Sverige, men här i Stockholm var det mest blåst och regn. Ingen decimeter snö här inte som det sas igår, bara lite slask på marken. Vi vet att det förr eller senare kommer vinter med snö som ligger kvar även i Stockholm, men inte exakt när. Det kan bli om några dagar eller först runt jul.

På samma sätt är det med ekonomin - det ser ut som att det kommer en rejäl finanskrasch, men exakt när den slår till på allvar vet vi inte. Idag är det uppåt på börserna och kanske får vi den kommande veckan också en uppgång. Kanske blir det till och med ett "Santa Claus rally" mellan jul och nyår. Allt baserat på investerares och spekulanters tro på att de styrande lyckas lösa eurozonens skuldkris. Förr eller senare kommer dock verkligheten i form av alltför stora statsskulder i PIIGS-länderna och alltför stor utlåning hos eurozonens banker att komma ikapp och då får vi en rejäl nedgång både på börsen och i den reala ekonomin.

Det gäller att hålla koll på tecknen att "räddningspaketen" börjar gå snett igen.

2 kommentarer:

  1. Så sant som det är sagt!/1929

    SvaraRadera
  2. Nu hade ju iofs SMHI inte prognostiserat snö för Stockholm idag och heller inte utfärdat någon varning för Stockholmsregionen heller. Man sade helt enkelt regn och slask, vilket det också blev.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.