2011-12-14

Shanghaibörsens bergochdalbana

Bara en liten påminnelse om hur Shanghaibörsen har gått de senaste 11 åren.
Först en halvering från sommaren 2001 till sommaren 2005. Sen en fullständigt sanslös ökning med runt 500% (!!) till hösten 2007. Därefter en spektakulär krasch då den tappade två tredjedelar i värde på ett år (!!), vilket följdes av en upprekyl på nästan 90% under nästa år. Till sist en skvalpig nedåtlutande resa fram till nu. Vart ska det bära av sen? Många av kineserna själva lär väl ha fått avsmak för aktieinvesteringar efter nedgången från hösten 2007.

Jag kommer att återkomma med andra intressanta fakta om Kina snart, men under tiden kan ni läsa det jag skrivit om Kina tidigare i år som förberedelse.

2 kommentarer:

  1. OT, vad hände med AdSense på din blogg? Gav det för lite stålar, eller skrev du för mycket "fula" ord?

    SvaraRadera
  2. Har rest runt i Kina i 9 veckor och här byggs överallt. Tunnlar, järnvägar, broar, vägar, hus, hotell, affärer mm. Överallt.
    Miljonprogrammen i Sverige är inget mot det som smälls upp här. Man kan också konstatera att det byggs fortare än bra. Vi har sett många relativt nybyggda hus där taken läcker, kaklet ramlar av, avloppen inte fungerar osv.

    På många ställen står hus och affärer med några år på nacken som fortfarande är tomma.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.