2011-12-13

Statsbankrutter historiskt

BBC News har idag låtit ett antal ekonomer presentera och kommentera varsitt favoritdiagram som visar vart världsekonomin är på väg. Nedan ser ni diagrammet från Kenneth Rogoff, f.d. chefsekonom vid IMF och känd som en av författarna till boken "This Time is Different - Eight Centuries of Financial Folly" och rapporten "The Aftermath of Financial Crises".

"Den blå linjen är det globala medelvärdet för statsskuld i förhållande till BNP. De gula staplarna visar hur många procent av länderna som befinner sig i betalningsinställning eller omstrukturering av extern skuld. De rosa staplarna som ibland höjer sig över procenten länder i betalningsinställning eller omstrukturering visar länder med inflation över 20%. Diagrammet antyder att om det historiska mönstret följs kommer det snart en våg av statsbankrutter. Jag behöver inte påpeka att vi verkar vara på kanten till en sådan händelse i Eurozonen och Centraleuropa och kanske några länder på andra ställen."

1 kommentar:

  1. Makro e kul2011-12-14 00:32

    MYCKET intressant. Känns ju inte som korrelationen är 100%-ig, men det är svårt att inte bli orolig när man ser sånt...

    Fast om inflationen ska ta fart så ska man ju äga fastigheter. :)

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.