2011-12-11

Vacker och god: purpurkål

Jag tänkte tipsa om en mycket vacker grönsak, nämligen purpurkål. Det är en sorts grönkål som är helt mörklila. Förutom att den kan användas precis som vanlig grönkål till att göra soppa eller långkål, så är den också en prydnad för trädgården. Den har också fördelen att stå kvar länge och se tjusig ut. Fotot nedan tog jag igår och purpurkålsplantan står kvar och ser fin ut, men är inte längre riktigt lika ståtlig som förut, då den börjat luta och sloka lite på grund av den senaste tidens hårda väder.
Frön till purpurkål kan man köpa från Runåbergs. En mycket odlingsvärd kålsort som inte skulle finnas i Sverige om det inte vore för Runåbergs. Ännu en orsak till att små fröfirmor måste få finnas och inte råka ut för korkade och klåfingriga avgifter och pålagor från Jordbruksverkets övernitiska tjänstemän.

Purpurkål kan även passa bra i rabatten, där för övrigt även vanlig grönkål och palmkål gör sig bra. Särskilt effektfull blir en blandning av purpurkål och grönkål.

3 kommentarer:

 1. Det verkar som att du inte har besök av rådjur. Hos oss är kålen en favorit både för människa och djur. Lyckas freda ganska mycket tack vare odlingsväv i form av IKEAs tunnvävda "invandrargardiner".

  Jonas

  SvaraRadera
 2. Själv skördade jag prima ruccola igår ifrån andra sådden i somras (som då inte blev bra). Ska exprementera mer nästa år, jag hade inte en aning om att ruccola var frosttålig.

  /Niklas

  SvaraRadera
 3. Oj, vilken färgåtergivning ;)
  Trevlig grönsak dock. Annars rekommenderar jag trädgårdsmållan 'Red Orach'. Både för smak och utseende.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.