2011-12-20

Finlands statsobligationsränta stiger

Carl B Hamilton (fp) brukar ta upp Finland som ett exempel på att det skulle kunna vara bra för Sverige att vara med i euron. För att se hur bra det är för Finland att vara med i euron så kan vi se på hur det gått för räntan på finska tioåriga statsobligationer kontra svenska dito.
Hoppsan Carl B! Svenska räntan runt 1,7 procent och finska närmare 3 procent. Allteftersom eurokrisen förvärras ser avståndet mellan de svenska och finska statsobligationerna ut att öka.

Nu invänder kanske någon att Finland har högre statsskuld än Sverige och även ett budgetunderskott, men det förklarar inte varför statsobligationsräntorna gått isär efter att ha legat mycket nära varann fram till februari i år. Statsskulden och underskottet var ju kända redan mycket tidigare och har väl inte blivit så mycket sämre under detta år.

7 kommentarer:

 1. Det måste vara så, eftersom Rothschild sa att det ska vara så...............
  Rothschildklanen bestämmer nu allt.
  De som motsätter sig slutar som Ryska Tsaren 1918 eller Gadafi 2011.......

  SvaraRadera
 2. Carl B Hamilton verkar ändå få med sig regeringen att ändå smyga in i euron via IMF och stödfonden och 100 miljarder kronor.
  Anders Borg var för en euroanslutning vilket är lätt att glömma. Detta ställningstagande för Euron tycker jag delvis devalverar Borgs kunskaper om ekonomi. Kunde Borg hamna så snett då varför inte nu?
  Borg talar statsmannalikt om god ränta på de utlånande 100 miljarderna och det är bra. Men vilka länder som lånar kommer nånsin att kunna amortera av det lånande kapitalet? För det är väl ändå meningen att dessa 100 miljarder ska återbetalas? Tänker jag fel då? Arbetslösheten ökar, allt fler lever i misär utanför raserade trygghetssystem,samhällets infrastruktur raseras, nyliberalismen skinnar skattebetalarna etc, men bankerna ska räddas till vilket pris som helst.

  SvaraRadera
 3. Makro e kul2011-12-20 14:29

  Mycket intressant bloggpost!

  SvaraRadera
 4. Mer om Finland av Edward Hugh på utmärkta bloggen A Fistful of Euros

  http://fistfulofeuros.net/afoe/is-finland-really-a-closet-member-of-the-eurozone-periphery/

  SvaraRadera
 5. OT, vad hände med AdSense på din blogg? Gav det för lite stålar, eller skrev du för mycket "fula" ord?

  SvaraRadera
 6. Bra att vi har högre ränta. Då kommer vi från låneekonomi.

  FredrikR

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.