2011-12-21

Kanadas bostadsbubbla

Stefan Karlsson tipsade i oktober om en artikel av Mike Brock om den kanadensiska bostadsbubblan - i många avseenden lik den svenska, då den ännu inte spruckit. Brock skriver om den vanliga kanadensiska myten om att landet är ett undantag, då deras banker är sundare och utlåningen är mycket striktare - Brock anser att detta är helt fel. Känner vi inte igen det resonemanget från Sverige? Svenska banker är sunda och utlåningen strikt, sägs det, men det talas nu ändå om att bankerna kan behöva bättre buffert för bolånen. Kanadas banker har enligt Brock sämre kapitalbuffertar än flera av sina kollegor i Europa och USA.
In absolute terms — actual liquid capital — Canadians banks are less capitalized than many of their European and American counterparts. In fact, all big five Canadian banks, using the American and European method of capital ratio measurement, rank in the bottom ten of the biggest 50 banks in the world. Even the embattled French bank, Société Général, has a better absolute capital ratio than BMO, TD, CIBC, RBC and Scotiabank.
Om bostadspriserna i Kanada sjunker lika mycket som de har gjort i USA anser Brock att landets banker skulle vara sämre rustade att klara förlusterna än exempelvis amerikanska Citigroup.

Kanadensarna har den högsta kvoten av skulder till inkomster i OECD (155 procent) och den är högre än i USA vid toppen av deras bostadsbubbla. Detta leder honom till att ifrågasätta de underliggande antagandena för att påstå att Kanadas banksystem är sunt. En skillnad är dock att Kanada är ett exportland, men det är samtidigt en svaghet, då en global ekonomisk nedgång drabbar ekonomin hårt.

Mot slutet av artikeln kommer Brock med det intressanta påpekandet att
Om man har levt i en bubbla så här länge, börjar man tro att det sätt på vilket den ekonomiska aktiviteten ser ut i bubblan är det normala. Och sedan fokuserar beslutsfattarna på att återupprätta dessa villkor, vilket endast blåser upp bubblan igen och fortsätter att få den att växa över tiden.
Detta var precis vad våra svenska beslutsfattare lyckades med i slutet av 2008, då man blåste upp de svenska hushållens skuldbubbla till nya höjder. Denna "normalitetens bubbelpsykologi" är också vad som överhuvudtaget driver dagens beslutsfattare runt om i världen när de försöker återuppliva ekonomin.

Kanada kan alltså vara på väg mot en ekonomisk hårdlandning i bostadsbubblans spår.

Nyheter om Kanadas bostadsbubbla kan man läsa på Canada's Housing Bubble, bland annat att hushållens skulder i Kanada är på rekordnivåer.
The ratio of debt to personal disposable income hit a high of 152.98 per cent in the third quarter from 150.57 per cent in the prior three months, Statscan said Tuesday.

6 kommentarer:

 1. Vore intressant att se liknande studie gjord på Norge?Bor här sen ca 5 år tillbaka och här är normaltillståndet att bostadspriserna går upp. Finns flera likheter mellan Norge och Kanada.Båda har stora naturfyndigheter (olja,gas) som de lever gott av.

  SvaraRadera
 2. http://www.youtube.com/watch?v=hqOn5XEm86A

  SvaraRadera
 3. Norge har jag skrivit om bland annat i januari.

  SvaraRadera
 4. En annan fråga, vad hände med AdSense-annonserna på Flute-tankar? Gav det för lite stålar, eller togs reklamen bort på grund av för mycket fula ord?

  Ungefär hur mycket får man per sidvisning med AdSense?

  SvaraRadera
 5. Anonym 2011-12-22 16:31 :
  Bra fråga vad som hände med annonserna. Nåt tekniskt gick visst snett. Måste kolla det.
  Reklamen ger inte särskilt mycket betalt med såpass få besökare som jag har (cirka 1000 per dag).

  SvaraRadera
 6. Enhancing Evolution2011-12-28 01:41

  Ser ut som att den Kinesiska bobubblan har spruckit:

  http://www.foreignaffairs.com/articles/136963/patrick-chovanec/chinas-real-estate-bubble-may-have-just-popped?page=1

  Det här kommer inte bli vackert...

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.