2011-12-31

Ungern mot rampljuset?

Ungern fortsatte igår att klubba igenom nya lagar som av EU och USA anses leda bort från demokrati. Regerande partiet Fidesz under Viktor Orbán har inga problem att få igenom sina nya lagar, då de efter valet våren 2010 har över två tredjedels majoritet i parlamentet. Oppositionen ägnar sig istället åt att bojkotta omröstningarna och innan jul var det protester utanför parlamentet då flera oppositionspolitiker greps.

Just nu gäller det bland annat en lag som ökar regeringens inflytande över centralbankens räntesättning, vilket kan göra det svårare för Ungern att få nödlån från IMF. Ungerns statsskuld är nedgraderad till skräpstatus av kreditvärderingsinstituten. IMF och EU har i höstas avbrutit förhandlingarna om ytterligare nödlån till Ungern och ännu finns inga planer för när de ska återupptas.

Ungern hade 2010 en statsskuld på 80 procent av BNP och budgetunderskott på drygt 4 procent av BNP. Valutan forint har fallit 15 procent mot euron under det senaste halvåret, vilket enligt Bloomberg gör den till världens svagaste valuta under denna period (uppåt=svagare i diagrammet nedan).
Forinten ligger alltså åter på nivåer mot euron som senast sågs under den akuta krisen i början av 2009. För att inte forinten ska försvagas alltför mycket höjde Ungerns centralbank nyligen styrräntan till 7 procent, från vad som redan tidigare var EU:s högsta nivå på 6,5 procent.

För att klara statsbudgeten har Orbán tagit till "icke-ortodoxa" metoder, bland annat att staten plockat 13 miljarder dollar ur privata pensionsfonder och extraskatter på industrin. Trots det har 2011 års underskott blivit betydligt högre än vad man hoppades på i budgeten. Inför 2012 förväntar sig regeringen i budgeten ett underskott på bara 2,5 procent, vilket faktiskt skulle hålla sig inom ramen för EU:s regler, men centralbanken varnade nyligen för att det troligen blir betydligt mer än så, kanske upp till 3,7 procent av BNP.

Till bland annat österrikiska bankers förskräckelse har Ungern också tvingat bankerna att ta förluster på de bolån i utländsk valuta (ofta schweizerfranc) som är vanliga i landet.

Finansmarknadernas förtroende för Ungerns regering är inte överdrivet högt, även om man fortfarande är långt från grekiska nivåer. Räntan på tioåriga ungerska statsobligationer ligger på 9,9 procent, vilket är mer än för Irland, men inte lika illa som för Portugal. Femåriga kreditswappar på Ungerns statsskuld noteras till 611 räntepunkter, att jämföra med 726 för Irland och 503 för Italien.

En positiv sak kan jag dock notera för Ungern, nämligen att de har ett visst handelsöverskott (till skillnad mot PIIGS-länderna). Att valutan försvagas kan faktiskt hjälpa till, även om det kommer att svida i plånböckerna för vanligt folk i Ungern och särskilt för alla ungrare som har bolånen i utländsk valuta.

De nya lagarna gäller inte bara ekonomin - Fidesz ser också till att cementera sin maktposition.
Samtidigt antogs flera andra lagar som ökar Orbans och Fidesz makt. Partiet har över två tredjedelar av platserna i parlamentet vilket gör att Orban kan få igenom precis vad han vill. På nyåret träder också en ny konstitution i kraft, orkestrerad av Orban och utformad på ett sätt som gör att Fidesz kan försäkra sig om makten i många år framöver. En rad tunga poster i samhället, inklusive i organ som ska övervaka regeringen och rättsstaten, har befolkats med Fidesz-lojala. De har dessutom fått långa mandat.

Parlamentet röstade också för ändrade debattregler som gör att viktiga lagar ska kunna drivas igenom på en enda dag.
Denna sida av det som just nu händer i Ungern är den mest skrämmande - de ser ut att vara på taktfast marsch mot att bli en klart icke-demokratisk stat. Hur långt kan det gå innan de sparkas ut ur EU?

8 kommentarer:

 1. Är du helt seriös?

  Ungern gör helt rätt i att gå sin egen väg eftersom bovarna och den mest skrämmande diktatur som någonsin existerat är just EU.

  Men, Ungern kommer tyvärr inte kunna gå sin väg helt och hållet. EU och andra parter runtomkring kommer (medvetet eller omedvetet) att få landet på fall ändå.

  Tycker mig se att de länder som inte går mot en globaliserande trend straffas hårdast.

  SvaraRadera
 2. Osäker på vad du menar. Demokrati är inget EU förespråkar eller verkar för på något vis, Icke-Demokrati är tvärtom något som premieras i denna Politiska Union.

  SvaraRadera
 3. Ickedemokratin skall inte införas av länderna själva enligt EU. Det skall påtvingas utifrån av bankiroligarkin. Då kan det t.om. ses som, om inte rumsrent, så helt nödvändigt. Huvudsaken att FED, IMF och ECB är de som håller i taktpinnen.
  Ungern blir intressant att följa.

  SvaraRadera
 4. Visst är EU odemokratiskt, även om man officiellt talar om demokrati.
  Om dessutom medlemsstaterna själva går mot sämre demokrati blir det riktigt illa.
  Wikströms kommentar stämmer väldigt bra som jag ser det.

  SvaraRadera
 5. Dem glömmer ju nämna att det här med att dem kan föra igenom lagar på bara några dagar, dem har ju begränsat det att det max får vara 2 om året eller nåt sånt, så de e ju inte så farligt. Det är ju mest så dem ska kunna handla snabbt om de behövs..

  SvaraRadera
 6. Flute skriver "På nyåret träder också en ny konstitution i kraft, orkestrerad av Orban och utformad på ett sätt som gör att Fidesz kan försäkra sig om makten i många år framöver."

  Är det bara jag som får obehagliga känslor av att detta är precis vad regeringen reinfel och co. försökt att göra och delvis faktiskt lyckats göra ?

  Jag tror att Lissabonfördraget internt ses som en fördel hos moderasterna och att de arbetar för att dra maximal nytta av det, att folkpartiet som kallar sig liberala inte lämnar regeringen i ren protest kanske skvallrar om vilken typ av "liberaler" de är.

  Gott nytt på er alla - trots EU och regeringen !

  SvaraRadera
 7. Grått Nytt Hår, på er alla bloggläsare.
  Som gammal resemontör för ASEA / ABB så kan jag säga att jag arbetat i alla de länder som i dag tillhör EU inom det forna östblocket. Det är ju helt omöjligt att infoga dessa länder i en gemensam valuta, vilket alla förstår i dag (utom folkpartister förståss) Dessa länder anser t.ex inte att Romer är mänskliga varelser (min åsikt är hemlig).
  Jag har sett och upplevt så mycket i alla dessa länder så jag är mycket luttrad vad gäller deras medlemsskap i EU, mycket mindre EMU-naturligtvis.Dessutom har vår käre statsminister varit nere i Turkiet och lovat dem medlemskap i EU. Jag tror inte att Turkiet är så dumma att de går med i denna sörja.
  Håkan Larsson

  SvaraRadera
 8. Hur långt kan det gå innan de sparkas ut ur EU?

  Så orättvist. Ungrarna missköter sig och så kanske landet blir belönat på detta sätt. Det skulle bara vara för ungrarna att tacka och ta emot. I Sverige får vi väl försöka först få opinion för att lämna EU och sedan tvinga EU att släppa oss fria Vi klarar oss bra med EFTA/EEA.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.