2011-12-17

Småhuspriserna fortsätter neråt så sakteliga

Enligt SCB:s senaste Småhusbarometer som kom i fredags så är småhuspriserna något lägre. Intressant är att de nu även har sjunkit något på årsbasis.
Småhuspriserna på riksnivå sjönk med 1 procent mellan den senaste tremånadersperioden och motsvarande period ett år tidigare (september – november 2010).
Justerar man dessutom för inflationen ser det ut som i diagrammet nedan.

Den senaste månaden blev det en minimal uppstuds, men det är nu en tydlig nertrend. Tremånaders glidande medelvärde faller starkt och tolvmånaders glidande medelvärde är nu också fallande.

Villaägarnas riksförbund klagade i fredags i en debattartikel i SvD på de höjda räntorna och tycker att de nya bankreglerna som ska se till att vi får mer stabila banker går ut över villaägarna genom högre räntor. Det är bara att inse att de låga räntornas epok snart är över. Vi kanske inte får jättehöga räntor men väl en återgång till mer historiskt normala nivåer. Det är priset som man får betala för att ha ett stabilt banksystem.

På konsumtionssidan noterar jag att det ser skralt ut för den svenska julhandeln i år.
Många butiker har redan dragit igång sina mellandagsreor, ett tydligt tecken på osäkerhet.
Det blir lågkonjunktur - frågan är bara hur djup. Lågkonjunkturer är inte positiva för bostadspriser, oavsett ränteläge. När den dessutom följer så tätt på den förra lågkonjunkturen blir det dubbelt illa.

Trots det kom SBAB i veckan med en hopplöst "optimistisk" prognos för bostadspriserna - de tror att bopriserna visserligen fortsätter nedåt under de närmaste månaderna, men att de sedan vänder uppåt igen.

Ett annat tydligt tecken på att allt inte står rätt till på den svenska bostadsmarknaden är hur det går för småhustillverkarna. De två börsnoterade har fallit kraftigt och dessutom varslat anställda. Dessutom har flera mindre tillverkare kastat in handduken, som Cornucopia rapporterat om.

Överhuvudtaget har varslen ökat i Sverige.
I november varslades nästan 6500 personer, en fördubbling mot ifjol. Under flera år framöver väntas arbetslösheten öka.

5 kommentarer:

 1. Men titta på kurvan, huspriser går ner varje år det sista kvartalet. Folk har annat i tankarna än att köpa ett vid juletider.

  SvaraRadera
 2. Lord Metroid:
  Skillnaden är att nedgången i år är betydligt kraftigare än tidigare år. Inflationsjusterat är den kraftigare än 2008...

  SvaraRadera
 3. Sen är det inte julen som påverkar. Statistiken visar försäljningar för några månader sen. De flesta objekt jag följt i stockholm under hösten är ännu inte registrerade. I alla fall inte på booli.se

  SvaraRadera
 4. Makro e kul2011-12-19 00:45

  Intressant att det inte blev större uppstuds. Hade förväntat mig ett upptick till 105-110, fallet under hösten såg så väldigt dramatiskt ut att jag var helt övertygad om att det berodde på tillfälligheter. Två observationer är ju iofs inget vidare statistiskt underlag men ändå.

  "Det är bara att inse att de låga räntornas epok snart är över."

  Det här tror jag dock inte på. Jag tror vi har en reporänta på 0,5-1% om ett år. Visst, bankerna kommer säkert öka sina marginaler lite, men oavsett så borde bolåneräntorna om ett år vara lägre än de är idag.

  SvaraRadera
 5. Äntligen slutade SAAB-tortyren, intressant se hur detta slår i västsverige

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.