2012-08-07

Bra norsk blogg

Bloggen Bobubbla tipsar om en ny norsk blogg som startades i maj i år: BobleNorge.com. Skribenten har tröttnat på bubblan Norge och bosatt sig i Lettland.

BobleNorge skriver bland annat om "Norges subprime", så kallade startlån, som ges av statliga Husbanken till dem som inte har råd att köpa sin bostad med vanliga banklån.
Ikke overraskende øker antallet startlån kraftig.
...
Er ikke også dette for godt til å være sant? Selvsagt er det det.
BobleNorge skriver även om den norska bostadsbubblan från ett hundraårsperspektiv med följande uppseendeväckande diagram över reala bostadspriser i USA och Norge.
BobleNorge skriver även om hur låg ränta skapar bostadsbrist och om de norska hushållens skuldsättning.
“Verdens rikeste land” er i realiteten oversvømt av gjeld. Hver husholdning har i snitt tatt op én million kroner i lån.
Allt detta liknar situationen i Sverige.

Läs även vad jag skrivit förut om Norges fallande oljeproduktion samt Norges bostadsbubbla och oljeintäkterna.

6 kommentarer:

 1. Noreg har väl väsentligt högre räntor än Sverige?

  SvaraRadera
 2. hur ligger det till med Danmarks ekonomi nu efter att deras skuldbubbla har brustit?

  SvaraRadera
 3. Det är väsentliga skillnader på bostadslån i Norge och Sverige.

  1. I Norge finns inte amorteringsfria lån. Den längsta amorteringstiden man kan få i vanliga banker är 40 år. De flesta amorterar ned lånet fortare.

  2. Man får inte låna mer än 3 ggr sin bruttoinkomst.

  3. Man måste ha 15% kontantinsats. Dessa får du inte låna av banken. De som kan får hjälp av sina föräldrar till kontantinsatsen. De andra får spara ihop till den.

  Startlån som diskuteras här ges av kommunerna och har en nedbetalningstid på max 25 år. Enda skillnaden på startlån och vanliga lån är att man inte behöver kontantinsatsen. Startlån ges bara ut till personer som uppfyller väldigt stränga krav(väldigt låg inkomst, ensamstående föräldrar osv) och existerar på grund av att det inte finns kommunala hyreslägenheter(som i Sverige).

  I Norge äger man sitt boende, eller så hyr man privat(väldigt dyrt).

  Svensk i Norge

  SvaraRadera
 4. Det går att ta ett blancolån till kontantinsatsen i Norge med - Norge har f.ö betydligt sämre koll på kreditgivningen, det går att ta flera blancolån utan att de olika bankerna har koll på det. Kommer säkerligen smälla rejält när det väl smäller...

  SvaraRadera
 5. Och Norge är vår näst största (marginellt efter Tyskland) exportpartner.

  SvaraRadera
 6. Anonym 14:57:

  Det finns i Norge precis som i Sverige riktlinjer för ansvarsfullt utlånande, och precis som i Sverige följs de dåligt (därav Swedbanks utspel om amorteringskrav).

  Norrmän är minst lika dåliga som svenskar på att amortera, och jag såg bara för någon månad sedan ett finansieringsbevis från Skandiabanken på över 4 ggr intänkten, och med 100 års amorteringstid.

  Hysterien är dock större i Norge: det går inte en dag utan ett flertal artiklar om bostäder, majoriteten om "bostadsbrist".

  En stor skillnad är dock att det inte är beskattning på eventuell vinst, om du bott själv i fastigheten.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.