2012-08-25

Arktiskt havsisrekord

Så hände det som jag skrev om i tisdags. Den arktiska havsisen nådde i torsdags en rekordlåg utbredning sedan mätningarna började på 1970-talet.

Enligt japanska JAXA:s satellitmätningar ser det ut så här:
Observera att det är en hel månad kvar till datumet för det senaste bottenrekordet från 24 september 2007. Även om vi får en vändning tidigare i år (i linje med t.ex. 2011) kommer det tidigare rekordet att slås med stor råge.

I diagrammet ovan ser man också tydligt hur stor förändringen är decennium för decennium.

Amerikanska NSIDC noterar dock ännu inte något nytt rekord för havsisen i Arktis, även om de väntar sig det snart, men skriver att vädret där under några dagar i augusti var sådant att havsisen smälte bort i mycket snabb takt - nästan 200 000 kvadratkilometer per dag.

Jag undrar hur förnekardrevet med t.ex. "The Climate Scam" ska bortförklara detta. Men de verkar just nu ägna sig åt hårklyverier där de ger sig på detaljer i klimatrapporteringen istället för att se på de stora dragen i skeendet.

10 kommentarer:

 1. Förnekardrevet fortsätter sin kampanj även om dom står i kallvatten upp till knäskålarna.
  Snart kommer Karl in och säger att jag är religiös. ;)

  SvaraRadera
 2. Det är väl ingen som förnekar att klimatet ändras över tid - det har det gjort så långt tillbaka i historien som det är mätbart. Bara det senast årtusendet inte minst har vi haft rejält kallt. Sedan ca 1200 har det varit kallt ända till en bit in på 1800- talet med "lilla istiden" runt 1650 och ca 75 år framåt. Tittar vi ännu längre tillbaka har det varit medelhavsklimat i tex Sverige ca 9000 år f kr.
  Att klimatet nu sägs bli varmare på kortare tid än annars stämmer inte heller - det har hänt tidigare under historiens gång - flera gånger.
  Men självklart påverkar människans livsstil planeten även om det är en marginell sådan. Hälften av den sydamerikanska regnsskogen är nu avverkad och fortsätter man med avverkningen kommer även det att kunna påverka temperaturen p g a sämre koldioxidupptagning - om än i mindre grad.
  Hur vi än vrider och vänder är vi på väg mot nästa istid, och om ca 50.000 - 60.000 år kommer Stockholm att vara täckt av 2,5 km is. Men långt innan dess ha vi människor förgjort varandra för länge sedan......

  SvaraRadera
 3. Att dra sådana slutsatser du m.fl. gör av mätningar som bara spänner över en så kort tid som 30-40 år är helt enkelt inte rimligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka slutsatser som inte är rimliga drar jag i detta inlägg? Den enda slutsats jag kan läsa mig till är att det tidigare bottenrekordet för den arktiska havsisen kommer att slås med stor råge. Eller ser du något annat?

   Radera
 4. Är inte det globala problemet med jorderosion större egentligen? Dessutom finns det något bättre än att låsa in fossilt CO2 som humus?
  Marken kommer att binda mer vatten, vilket resulterar i mindre översvämningar och torka. Faktum är att den enda chansen att restaurera en öken är genom att bygga upp ett lager av humus som kan binda det vatten som kommer.
  Ärligt talat, vem vill inte ha ett lager med matjord? De är definitivt fler än de som tror på den globala uppvärmningen.
  Även om man tycker att fossilt CO2 är det viktigaste att ta itu med borde man väl inse att man stöter på mindre motstånd om man propagerar för att återskapa matjord?
  Olika medel samma mål ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så slår man två flugor i en smäll! Ökad matjord + binding av CO2.

   Radera
  2. Ja! just det. Dessutom, man behöver inte slösa en massa energi på att tjafsa.

   Hoppas du kan ta dig tid att se de tre första miuterna av denna föreläsning:
   http://vimeo.com/8239427
   Det enda jag vill att du gör är att se de första tre minuterna, lyssna och använd ditt förnuft, villket jag misstänker att du oftast gör;-)
   Om du ser hela föreläsningen kommer du att föstå vaför C.a. 75 milj. bufflar utan "hjälp" klarade det som inte, ungefär, 105 milj. nötdjur med "hjälp" inte klarar av i USA. Dessutom, bufflarna fixade det helt utan oljan. snacka om att vi kan göra korkade beslut ibland!

   Radera
  3. Den där föreläsningen var bättre än bra!
   Hoppas att Flute ger den en egen blogg post så fler ser den.
   Jag älskar att höra uppenbara sanningar som jag inte vetat om.
   "Människans ursprung är inte jägare och samlare, vi är samlare som med teknologins hjälp blivit jägare."

   Radera
  4. Tack! Den skulle kunna vara en ögonöppnare för många.

   Radera
 5. "Fire, water, air and dirt
  F*cking [climate], how does it work?
  And I don't wanna talk to a scientist
  Yo motherf*ckers lying, and getting me pissed"
  -Insane Clown Possé, "F*cking Miracles"

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.