2012-08-23

Skyskrapa i Kista markerar toppen?

Jag läser att JM ska bygga Stockholms högsta bostadshus, en 120 meter hög skyskrapa i Kista.

Kommer detta bygger att markera toppen på den svenska bostadsbubblan? Det är nämligen så att höga skyskrapor brukar markera en topp i konjunkturen. Jag nämnde nyligen Skyscraper Index i samband med nyheten att Kina ska bygga världens högsta skyskrapa.

Apropå ränteavdragen som jag skrev om tidigare idag, så har Sloped Curve skrivit ett vettigt förslag om hur man skulle kunna begränsa ränteavdragen. Idén är att räntekostnader ska kunna kvittas mot kapitalinkomster, men att de bara får kvittas mot löneinkomster upp till ett visst belopp, som han föreslår ligger på 25000 kronor per år.

8 kommentarer:

 1. Kista science tower markerade it bubblans topp så varför inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom byggdes det inte färdigt. Dock hävdar förnekarna att det som sticker upp en tio meter är hissmekanismen. Förmodligen den enda betongkonstruktion i världen där hisstrumman utgör en del av sky-line.

   Radera
 2. Ännu har ingen dammat av Kymlinge.

  SvaraRadera
 3. Det finns redan ett tak på 100.000 för kvittning mot lön så något nytt förslag är det inte bara en sänkning av taket.

  Jag gillar förslaget bättre att man får kvitta mot det man amorterar. Dvs. om man kan visa att man minskat sin skuld under året kunde man få dra av motsvarande räntekostnader.

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 4. Kanske är detta en framtida referens till den förestående kollapsen. Läs gärna David Jonstads bok med samma titel (Kollaps)- där han jämför dagens hysteriska skyskrapebyggande med Påsköns stenmonument som byggdes ända in i det sista; Trots att det saknades överlevnadspotentialer på ön så dog civilisationen ut ackompanjerad av det betydligt viktigare monumentbyggandet. Man kan ju inte annat än att bli lite filosofisk; stenyxans död och betongblandarens dito kanske hänger ihop på ett djupt mänskligt plan - de stora visionernas symboler om ett evigt fysiskt liv? :-)

  SvaraRadera
 5. Vi har alla lite olika index för paradigmskiftet. Själv spanar jag in vad som händer på flygfronten. När Airbus jättejumbo A380 rullade ut för 3 -4 år sedan då förstod jag att vi gick in i paradigmskiftet. Idag läste jag att Quantas avbeställt 35 Boeing Dreamliners för 35 miljarder kronor helt i linje med den omställning som pågår i det tysta. Tecknen är många om man vill se dem! Det är ju som bekant bara en handfull flygbolag i USA och Europa som idag visar svarta siffror. De röda dominerar flygbranschen sen länge!

  SvaraRadera
 6. Skyskrapa i Kista kanske blir skyskrapa i Likkista?

  SvaraRadera
 7. Bara i Sverige kallas ett höghus på dryga 100 meter för skyskrapa.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.