2012-08-03

Torka i Italien

Ovanpå Italiens statsfinansiella problem kommer denna sommar ett annat elände, nämligen en kraftig torka över större delen av landet. Runt en halv miljard euro beräknas skördeförlusterna på grund av årets torka än så länge ha kostat.

Skördarna av bland annat majs, frukt, tomater (mer än 20% bortfall), sockerbetor, solrosor och vin har drabbats. Även bete och vatten till kreatur saknas i mellersta Italien, bland annat i Toscana. Enligt Confagricoltura (Italiens LRF med inriktning mot större lantbruksföretag) kan det bli förluster av omkring en tredjedel av majsskörden och hälften av sojaskörden. Coldiretti (Italiens LRF med inriktning mot småbrukare) tycker att det är dags att deklarera de drabbade områden som naturkatastrofområden. Antagligen för att drabbade jordbrukare ska kunna få statsstöd.

Det varma och torra vädret orsakar också fler bränder - mer än dubbelt så många som förra året. Och vädret kommer inte att bli svalare - tvärtom så säger italienska vädertjänsten att nästa vecka ska bli ännu varmare. Man väntar 39 grader i Bologna, Florens och Rom, 38 grader i Neapel och i sydligaste Italien över 40 grader med 43-44 grader som högst.

Torkan i Italien kommer ovanpå tidigare rapporter om torka från Indien, USA, Ryssland och Ukraina.

5 kommentarer:

 1. När man ser att ingen lämnar en kommentar så är det uppenbart att folk inte förstår sprängkraften i det du skriver om.

  Men för de flesta blir det nog ett rätt så svårt uppvaknande till de förhållanden som är det naturliga på vår planet.

  Svält och svälten har varit människans gissel alltid, och så kommer det också att fortsätta vara.

  SvaraRadera
 2. Föregående vinter drabbade samma regioner i Italien som nu med snö- och isstormar som nästan utplånade boskap m.m.
  Även då förklarade jordbrukarna katastroftillstånd och begärde miljarder i skadestånd av staten.
  Inte konstigt att den italienska statsskulden är så stor.
  För övrigt är de temperaturer som anges ovan ganska normala för högsommar i Italien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de normala - jag har själv varit i Kalabrien när temperaturen var över 40 grader, vilket var svettigt.
   Det jag ville påpeka var att någon förbättring av situationen vad gäller torkan inte är i sikte.

   Radera
 3. Varför ska det bara regna och vara kallt här, och överallt annars är det supervarmt. Jag är sugen på att åka ner till Kroatien en sväng.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.