2012-08-29

USA:s snabbväxande statsskuld

ZeroHedge uppmärksammar att USA:s statsskuld inom några dagar kommer att passera 16 biljoner (16 000 000 000 000) dollar och att det var mindre än ett år sedan den passerade 15 biljoner (16 november 2011).

Här har ni datumen då USA:s statsskuld passerade olika jämna biljontal:
 • 31 augusti 2012: 16 biljoner
 • 15 november 2011: 15 biljoner
 • 31 december 2010: 14 biljoner
 • 25 maj 2010: 13 biljoner
 • 16 november 2009: 12 biljoner
 • 16 mars 2009: 11 biljoner
 • 30 september 2008: 10 biljoner
 • 31 augusti 2007: 9 biljoner
På fem år sedan finanskrisens början har alltså USA:s statsskuld ökat med 78 procent! Vad har kommit ut av det? Framförallt att det finansiella systemet inte har fallit ihop under sin egen tyngd. USA:s finansiella system kräver i dagsläget alltså runt 1,3 biljoner dollar i (indirekt) statsstöd per år för att inte implodera. Hur länge kan detta hålla på?

17 kommentarer:

 1. Eftersom de tiil skillnad mot pigsen har en egen valuta så kan det väl detta i princip hålla på hur länge som helst, så länge någon vill låna ut, men det är ju klart, att sen kan ju alltid någon få för sig och ställa den pinsamma frågan, KAN NI BETALA TILLBAKA, och självklart kan de det, bara att skruva upp tryckpressarna en aning, och vips så har alla fått sina pengar tillbaka, och då till ett URHOLKAT värde förstås, men vem bryr som om detta, i dagar som dessa, det är ju bara andras människors välstånd och pengar det handlar om,... något att tänka på för de som vill att riksbanken skall börja köpa upp en massa skräpvalutor, typ EURON, som naturligt vis har en massa luft i sin underliggande balansräkning,/blyger.

  SvaraRadera
 2. EU:s EUROzon jobbar nu intensivt på att skapa samma möjligheter som USA har. Sedan uppstår en kamp om vem som kan värdeförsämra sin valuta mest mot andra valutor, USA eller EUROzonen för att skapa konkurransfördelar ...

  SvaraRadera
 3. Mycket oroande. Hur kan detta påverka omvärlden om det får hålla på länge till?

  /Mats Öhlén

  SvaraRadera
 4. I USA är det den privatägda FED som ger ut den gröna "noten" som kallas för dollar, och som inte är en sedel utan en "note". Man trycker den och hyr ut den mot ränta till Finans departementet i USA.

  När den amerikanska staten behöver kontanter då säger de till FED att skicka över den begärda summan. Strax innan President Kennedy mördades så började den amerikanska staten att själva ge ut riktiga sedlar som såg ut som de "notes" som FED ger ut men de riktiga sedlarna hade en röd punkt och det stod sedel på dem och inte note.

  Dessa riktiga statliga sedlar drogs tillbaka direkt efter mordet av den nye Presidenten Lyndon Jonsson - många har åsikter om detta och mordet.

  Det finns ett system inom FED för att köpa Amerikanska statsobligationer av Finansdepartementet. Den privata banken köper med sina egna gröna "notes" obligationer som de får ränta på av det amerikanska folket genom Finansdepartementet. Tänk vilken toppenaffär - tryck papper köp obligationer för det, och få räntan. Inte underligt att de 10 bankirhusen som äger FED snart också äger allt som går att äga i Världen.

  Ju mer skyldiga den amerikanska staten är ju mer pengar tjänar de 10 bankirfirmor som äger FED. Bara två av dessa firmor är amerikanska resten är Europeiska bankhus med Rothschilds i spetsen.

  När ni hör talas om kvantitativa lättnader så innebär det i praktiken att olika affärsbanker som har köpt statspapper tidigare, och som inte kan sälja dessa på den öppna marknaden - dessa obligationer köps då upp av FED och Finansdepartementet för fullt pris. Detta är bara till för att rädda privata storbanker från förluster inget annat.

  Idag ligger FED på enorma högar av amerikanska statobligationer som de dels köpt direkt av departementet men sedan massor från banksystemet som måste sälja dem för att få kapital att handla med.

  De summor som det här handlar om är gigantiska för det handlar om trillioner dollars. Räntorna till FED blir en allt större del av den amerikanska statsbudgeten vilket innebär att man till slut måste likvidera FED och makulera alla deras fodringar. Samtidigt ge ut en ny valuta med säkerhet i metaller bland annat.

  Denna likvidering kommer att ske när dollarn verkligen börjar falla i köpkraft. Kanske närmare än vi tror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant det där med mordet det ska jag kolla upp.

   Radera
  2. Anonym, tack för en fantastisk kort och föredömligt beskrivande förklaring.
   När man ser ett skeende så tydligt är det lätt föreställa sig att saker skall hända snabbt, de är ju så uppenbara, men motkrafter är ofta starka och då drar det ut på tiden. Vilket oftast förvärrar det hela. Kraschen för dollarn kan ligga 5 - 10 år fram i tiden.

   Eller så adderar man alla delstaters, städers och kommuners skulder till berget också, så måhända kan det rämna snabbare.

   Radera
  3. @09:41Snöbollen måste knuffas framåt än så länge... men den börjar snart rulla av sig självt. Jag tror dollarn kraschar inom 10 år. Som sagt, "alla" krafter verkar för att förhindra den oundvikliga kraschen. Jag trodde Euron skulle vara kraschad vid det här laget, men byråkraterna har lyckats hålla liv i det döende monstret ännu ett tag. /Mats L/ASPO Sverige/

   Radera
 5. Tiden för att öka 1 biljon:
  2012 9,5
  2011 10,5
  2010 6,5
  Nov 2009 7
  Mar 2009 5,5
  2008 13

  SvaraRadera
 6. Skrämmande. Jag begriper inte hur man kan inbilla sig att vi ska kunna komma ur knipan genom att skapa mer pengar.

  SvaraRadera
 7. Detta häpnadsväckande system har en stark uppbackning i USA´s militärkraft. Den som försöker sätta sig upp mot petrodollarn ligger illa till, se bara hur det gick för Saddam och Khadaffi. Intresset för att anfalla Iran grundar sig helt på att de inte saluför sin olja i dollar. De sk BRICKS-länderna jobbar just nu på att koppla bort dollarn som betalningsmedel mellan sig. Detta kommer inte USA att stillatigande acceptera.

  SvaraRadera
 8. @Anon 9.41

  Inte riktigt rätt. Sedlarna som gavs ut på order av JFK kallades för United States Notes, istället för Federal Reserve Notes.

  Den andra viktiga skillnaden var "will pay to the bearer on demand"; silver skulle betalas till sedelns innehavare på begäran. En bild på sedlarna finns här.

  Det du skriver om den amerikanska centralbanken är korrekt.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Jo du har rätt det står notes även på dem. Men liksom på de Svenska sedlarna fram till 1960 - talets slut stod det även på dem att de inlöstes på begäran mot guld.

   Det är riktiga pengar det, och inte de papperslappar man trycker idag som saknar bakom liggande värde.

   Varför det står Note på FED:s pengar skall bero på att man inte får skriva sedel ty det får bara den amerikanska staten göra.

   För er som vill veta mer besök

   http://www.silverbearcafe.com/private/JFK.html

   Radera
 9. Blev fel ovan - skall vara första meningen.

  Jo du har rätt det står inte notes på dem det står silver certificate.

  Förlåt att jag krånglade till det

  SvaraRadera
 10. Exponentiell ränta kräver exponentiell skuldsättning när man väl kommit över en viss nivå. D.v.s. när man befinner sig i fritt fall, precis innan magplasket spräcker mjälten.

  SvaraRadera
 11. Öh va?

  Här är bilden i full storlek. Texten syns helt tydligt: "United States Note" där uppe, och "The United States of America Will Pay to the Bearer on Demand Two Dollars" där nere.

  Eller har du hittat någon annan sedel där det står "Silver Certificate"?

  För övrigt så begriper jag inte varför Grekland inte inför silvermyntfot. Silverdrachmer, det vore väl nåt?

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 12. Makro e kul2012-09-01 08:48

  Du har så många bra, nyanserade, kärnfulla inlägg. Det är rena skämtet att Cornucopias blogg är mer läst än din.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.