2012-08-21

Lyckat pressutskick, Mäklarsamfundet!

Jag vet hur det går till, för jag har varit med själv och formulerat pressutskick (på ett tidigare jobb i kulturbranschen). Tricket är att skriva pressutskicket som en kortare tidningsartikel, med den typen av formuleringar och en sådan form. Man skickar sedan ut pressutskick om olika ämnen vid valda tidpunkter under året. Viktigt är också att ha en bra och lång lista på kontaktadresser att skicka ut pressutskicket till. Förr eller senare landar något av dessa pressutskick hos en godtrogen journalist som känner sig lite lat just den dagen och gärna tar emot en färdig artikel som hen kan använda rakt av, eller kanske efter att bara ha ändrat någon liten formulering (vilket förresten oftast blir till det sämre). Har man tur är det också lite nyhetstorka just den dagen. Ekonomibranschen har här den fördelen att man i viss mån kan förutsäga vilka dagar det kan komma att råda nyhetstorka, då kalendern över statistik, räntebesked, företagshändelser med mera till största delen är känd i förväg och sammanställningar finns på nätet. Igår var en sådan dag.

Igår lyckades Mäklarsamfundet att få in en fullträff hos SvD. Grattis! "Guldläge att köpa sin första bostad" - jo jag tackar jag! Det handlar dock med största sannolikhet inte som många tycks tro om att SvD tagit in en betald artikel, utan istället om ett välformulerat och vältajmat pressutskick som hamnat hos en lat journalist.

Att "utbudet på bostadsrätter och villor är större än på länge" är inget gott tecken.
För någon vecka sedan gick regeringen med finansminister Anders Borg i spetsen ut och sa att svensk ekonomi är mer motståndskraftig än vad regeringen tidigare trott. Det är en välkommen signal för bostadsmarknaden och har bidragit till att utbudet ökat.
Nej, utbudet ökar inte på grund av detta (det gör den bara i Mäklarsamfundets sagovärld), utan troligen på grund av att många har väntat med att sälja sin bostad i hopp om högre pris, men nu inte vill vänta längre. Synen på bostadspriserna och hushållens skulder har förändrats. Frågan är inte om bubblan spricker, utan när.

Läs även Musik@Centrifugen, Cornucopia och Brachyura om SvD:s fadäs. Vi får hoppas att artikeln inte nådde ut i pappersupplagan idag, utan stannade i nätupplagan.

Tillägg: En läsare meddelar att artikeln tyvärr även hamnat i dagens pappersupplaga av SvD och därmed kan lura några att tro att det är ett bra läge att köpa sig en bostad.

6 kommentarer:

 1. Dessvärre står artikeln även i pappersupplagan...

  SvaraRadera
 2. Syrliga kommentarer hos Svd på artikeln har tagits bort nu på morgonen.Den glasklara kopplingen till Mäklarsamfundet gillades visst inte...
  Morgoncensur eller morgonsur, det är frågan ;-)

  SvaraRadera
 3. Men garv alltså, den här Ingrid Eiken: "Är man ny på bostadsmarknaden behöver man inte fundera på om man förlorar något på att ge sig in i den nu."

  Nej, man behöver inte fundera på om man förlorar. Det är självklart att man förlorar på att köpa bostad till nuvarande extrema överpriser.

  SvaraRadera
 4. Skrattretande!

  SvaraRadera
 5. Tack för varningen flute. Det är ju inte bara journalister som kan vara lata ibland. Det kan även vi läsare...och svälja dylika artiklar.

  Mats

  SvaraRadera
 6. Spara artikeln! Den kommer bli legendarisk om några år!

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.