Ett exempel är min morbror på 75+ år som bor i en mindre stad. Där har hans bank Nordea sedan ett tag slopat kontanthanteringen. Min morbror klarar inte av att själv ta ut pengar ur en bankomat - han har inga problem att komma ihåg koden, men att följa instruktioner på en skärm för att ta ut pengar orsakar en stress hos honom som gör att han inte klarar detta. Som tur var fanns det en bankomat i anslutning till bankkontoret och den snälla personalen kunde hjälpa honom att ta ut pengar. Nyligen har dock denna bankomat tagits bort och han kan därför inte längre ta ut pengar utan att någon släkting kommer och hjälper honom att ta ut i någon av ortens övriga uttagsautomater. Kontanter behöver han förstås för att kunna handla mat - han klarar inte heller av att betala med kort i kassan, då även det blir en stressituation. Hans räkningar är inget problem, då de alla går via autogiro.
När jag fick höra om detta häromdagen blev jag förbannad och ringde till Nordea och frågade hur de hade tänkt att lösa problemet. Deras svar var att de inte hade någon lösning! Tack och adjö! Jag ringde därefter till Handelsbankens lokala kontor och de sade att visst har de kontanthanteringen kvar, men att de "inte kan bli hela ortens kontantbank". Jag hoppas dock att min morbror kan bli kund där ändå. Forex har ännu inget kontor på orten.
Detta exempel visar bara en av alla orimliga situationer som uppstår genom kontantlösheten. Ska min morbror, som ändå klarar mycket av vardagen själv, behöva sättas på institution bara för att han inte kan ta ut pengar? Då drabbas samhället troligen av extra kostnader och hans livskvalitet försämras. Bankerna externaliserar på detta sätt kostnaderna för den slopade kontanthanteringen! Det är dags att någon tar bankerna i luggen och reglerar kontanthanteringen på något sätt.
En glädjande nyhet i mörkret vad gäller kontanthanteringen är dock den som Cornucopia uppmärksammar, nämligen att kammarrätten i Sundsvall i en dom nyligen slagit fast att patientavgifter i Jämtlands län får betalas med kontanter och att landstinget inte får slopa kontanthanteringen i sjukvården.
"Ett landsting ska erbjuda god hälso- och sjukvård åt dem som är bosatta inom landstinget. Med ett sådant krav torde något utrymme för ett landsting att ställa som villkor för vård att patienten betalar sin vårdavgift på ett visst sätt inte finnas"Landstingets ekonomichef tror att det borde räcka med ett ställe där man kan betala kontant, men det är högst tveksamt om det är tillräckligt för att uppfylla domens villkor. Ska någon som uppsöker Hälsocentralen i Sveg behöva åka 187 kilometer till Östersund för att betala? Knappast rimligt! Snarare krävs nog att alla vårdinrättningar har möjlighet till kontantbetalning.
Frågan är nu hur övriga landsting som tagit bort kontantbetalning i patientkassan (t.ex. Östergötland) kommer att förhålla sig till denna dom. Kommer de att ändra sig? Som Cornucopia påpekar kan det bli så att landstingen ignorerar kammarrättens dom om det inte blir några påföljder för dem.
Sen är det ju förstås också så att krav på att sjukvården ska ta emot kontanter kan bli meningslösa när det blir allt svårare att få ut kontanter från bankerna.