2014-02-09

Schweiz bekräftar trenden

Jag skrev nyligen om hur protektionismen ökar, även inom EU, samt att det är en trend som inte bara gäller varor och tjänster utan även ser ut att gå mot mer begränsad rörlighet för människor. Schweiz bekräftar idag denna trend genom att i en folkomröstning kräva en begränsning för invandring.

Större delen av invandrarna till Schweiz kommer från EU-länder och folkomröstningsresultatet är förstås ett slag för EU-imperiet, när en vasallstat nu säger emot. Schweiz har nämligen sedan 2007 ett avtal med EU om fri rörlighet för personer och arbetstagare. Detta avtal ser alltså nu ut att behöva förhandlas om, vilket kan bli minst sagt trassligt.

Jag spår att vi lär få se fler reaktioner av detta slag. Franska byggnadsarbetare reagerar exempelvis som jag skrev nyligen över "prisdumpning" från spanska konkurrenter som kommer dit. Den fria marknaden inom EU kommer troligen att begränsas framöver.

SvD anser att "schweizarnas proteströst mot ökad invandring [är] tecken på starka högervindar" i Europa. Jag håller med att det finns en trend i Europa, men jag håller inte med om att det skulle vara särskilt "höger", även om många av partierna ifråga återfinns på politikens högerkant. Motstånd mot invandring har inte särskilt att göra med den traditionella skalan från höger/kapitalistiskt till vänster/socialistiskt.

18 kommentarer:

 1. Tänk på kommentarsreglerna nedan! Kommentarer som bryter mot dem kommer att raderas.

  SvaraRadera
 2. Mardrömsriktningen består. :-(

  SvaraRadera
 3. Vem har inte noterat hur Schweizisk gränspolis alltid har betett sig då de kontrollerar tex tåg som går över gränsen till Schweiz. Hint: om du uppfyller kriterierna för WASP = ok. För övrigt intressant att se utbudet i Schweiziska bokhandlar.

  SvaraRadera
 4. Jag håller inte med om att motstånd mot invandring inte har med kapitalism/socialism att göra. Brunt och rött är ungefär samma färg. Kapitalisterna har inget emot ett inflöde av låglönearbetare, medan facket samlar ihop privilegierade mobbar som skriker "go home" åt våra gäster.

  SvaraRadera
 5. Schweiz ser om sitt hus, genom att säga nej till massinvandringen. De agerar proaktivt inför den kommande kollapsen inom EU, där de förmodligen också inhandlar knappt två dussin Gripen för att hålla nationsgränsen.

  Island med sina avbrutna EU-förhandlingar, Ukraina med sitt närmande till Ryssland, Armenien genom sin påbörjade anslutning till den ryssledda tullunionen och nu Schweiz, har alla på kort tid sagt, som det heter på amerikanskt diplomatspråk, "Fuck the EU! – Exactly!".

  När ska svenska folket få chansen i en folkomröstning om EU-medlemskapet att säga:
  "Fuck the EU! – Exactly!"

  http://www.youtube.com/watch?v=CL_GShyGv3o

  SvaraRadera
 6. Fattar man inte att attraktiva små länder inte kan ta emot hur mycket folk som helst är man dum i huvudet. Schweiz skulle bli en ansjovisburk och det är inte konstigt att många inte vill se en sådan utveckling. Landet skulle också snabbt bli en mardröm om försörjningen av mat och energi från utlandet upphörde. Vilket den mycket väl kan komma att göra.

  SvaraRadera
 7. Även om eliterna försöker dölja de faktiska förhållanderna, är det många som genomskådat spelet och börjar frukta energisvält på olja och calorier inom några år på grund av befolkningsökningen.
  Genom den Schweiziska direktdemokratin kom svaret direkt.

  SvaraRadera
 8. Jag tror iofs inte att Schweizarna säger nej till att utbildade tyskar, fransmän eller italienare kommer till landet och arbetar. Det handlar snarare om att övriga Europa, med Sverige i spetsen, i många fall bedriver en destruktiv massinvandringspolitik av människor outbildade bidragstagare från tredje världen. Människor som genom EU sedan har fritt tillträde till Schweiz. Likaså handlar det förmodligen om de romska följen, många gånger från hemländerna Rumänien och Bulgarien toppstyrda ligor som länge funnits i södra Europa men som nu även blir ett allt vanligare inslag så långt upp på kontinenten som Sverige. Ingen har väl missat de senaste årens debatt om "bärplockare" och tiggare?

  http://www.youtube.com/watch?v=LygemtaJIQ8

  Schweiziska folkets ja-röst är en sund reaktion mot dessa abnorma befolkningsströmmar och vi kan förvänta oss en kraftig ökning för partier som Front National, PVV, FPÖ, Flaams Belang, SD, DF, UKIP etc. i årets val till EU-parlamentet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läget beskrivet så syns rimligt för allt fler. Tänker också på att Schweiz har nästan lika stor folkmängd som Sverige på en yta som är en elftedel av vår, därtill stora alpytor som begränsar. Jordbruksmarkytan blir kanske känslig nu om det blir sanktioner från EU. Massmedia flödar om främlingsfientlighet, populism, högerextremism. Är det rimligt i en äkta demokratisk process att en folkmajoritet och dess ledning betecknas så. Det är ingen diktatur som tagit makten. - Enligt MIV gömmer sig 80.000 eller fler i Sverige utan PUT, fastän de borde resa ut. Många saknar id-handling och kan inte handläggas. Hur försörjer de sig. I Skåne säger polisen att somliga lever på att ofta tappa bort = sälja passen att användas av dem som har liknande utseende i andra världsdelar. Kanske Schweiz upplever problem av liknande typ och behovet minska dem.

   Radera
 9. Det är inte första gången dom kastar ut gästarbetare, det hände en gång i början av 70-talet,
  det var en tid när västvärlden drabbades av stagnation, hög inflation och en hög arbetslöshet.
  Märkligt nog hyllades Schweitz för att man lyckades hålla arbetslösheten nere.

  SvaraRadera
 10. Det Flute kallar begränsad rörlighet är den kulturmarxistiska omskrivningen av begränsad tillgång till bidrag. Hade svenska staten inte skänkt bort svenskarnas tillgångar till främlingar hade massinvandringen till Sverige inte existerat. Sanning är lögn och vitt är svart i kulturmarxismens tankevärld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det handlar även om att kunna flytta för att ta ett jobb, vilket gäller många av dem som flyttar till Schweiz. Läs lite i SvD:s och DN:s artiklar!
   Jag lägger ingen värdering i det, jag konstaterar bara att Schweiz begränsar rörligheten för människor.
   Vad menar du egentligen med uttrycket "kulturmarxistisk"? Jag har sett många svänga sig med det, men det är tämligen meningslöst. Vad har det med marxism att göra?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 11. Jag tolkar utvecklingen som att globaliseringen håller på att kollapsa. Utanförskapsområdena blir bara fler.
  Vår Demokratiminister, Birgitta Ohlsson, är djupt besviken över röstningsresultatet i Schweiz.
  Helsingborgs Dagblad kräver på ledarplats, att Schweiz straffas.
  Den politiska eliten är inte nöjd med direktdemokratin i Europas mest utvecklade land.
  Sammantaget är utvecklingen sorglig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avviker från ämnet för bloggartikeln! Tas därför bort enligt kommentarsreglerna!

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.