Nu dyker ännu en bank ökänd från finanskrisen 2008-2009 upp igen som en zombie - österrikiska Hypo Alpe Adria, som nationaliserades i december 2009 - en affär som gjorde att Bayerische Landesbank (ett av Tysklands största finansföretag) gjorde en rejäl förlust och dess VD tvingades avgå.
Hypo Alpe Adria är nu åter aktuell (ZeroHedge, PrudentInvestor) eftersom det är aktuellt att avveckla hela banken, vilket beräknas kosta österrikiska staten 18 miljarder euro. Och det måste gå snabbt - chefen för Österrikes finansinspektion varnar för att om man dröjer med avvecklingen och det istället blir en konkurs ökar riskerna snabbt och blir oöverskådliga. Han säger också att vilken väg man än väljer för avvecklingen kommer det att bli kostsamt för staten och i förlängningen skattebetalarna. Hypo Alpe Adria skulle vid en konkurs inte kunna betala alla sina skulder, vilket inte skulle se snyggt ut i en statsägd bank. Dels skulle det smitta av sig på österrikiska statens kreditbetyg, dels skulle det ge förluster hos kreditorerna.
Det har talats om att organisera en "bad bank" tillsammans med Österrikes övriga banker för Hypo Alpe Adrias dåliga lån, men de andra bankerna vill inte vara med på det. Återstår alltså för staten att ta hand om sin egen problembank.
En historia värd att följa framöver för att se vilka följdverkningar den får.
Hypo Alpe Adria är inte det första bankspöket att komma tillbaks för en andra skräckritt efter finanskrisen 2008-2009. Belgisk-franska Dexia fick åter räddas 2011.
Tillägg 2014-02-24: En detaljerad genomgång av Hypo Alpe Adrias situation finns nu hos ZeroHedge.
2014-02-10
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hypobanken har många filialer i Balkanländerna : Slovenien, Serbien, Kroatien och protektoraten Bosnien-Hercegovina. Där finns nu många DÅLIGA LÅN.
SvaraRaderaDet fanns också en annan Österrikisk bank, VOLKSBANK, som var också den, mkt aktiv i Balkan, men förra året köptes Volksbank av Ryssarna. Rysslands SBERBANK (СБЕРБАНК РОСИИ) tog över Volksbank och nu finns SBERBANK i hela fd. Jugoslavien. SBERBANK hjälper nu Ryska företag som investerar i fd. Jugoslavien. Ryssarna och Kineserna har många stora investeringar i Balkan (västerländska medier är TYSTA om detta).
Jag har läst nyligen i en Serbisk tidning intervju med SBERBANK-SERBIEN direktor och han sa att SBERBANK planerar att köpa Serbiens KOMERCIJALNA BANKA men han också sa att de skulle gärna köpa ännu ett Österrikisk bank som är verksam på Balkan. Han nämnde inte på vilken Österrikisk bank han menade, men det kan kanske vara just det vraket som är kvar av en gång mäktige HYPO ALPE ADRIA BANK.
Ryssarna hindrades av Storbritannien och Frankrike att geopolitiskt ta över balkan när osmanska riket gick under. Nu kanske ryssarna gör det ekonomiskt i stället...
RaderaNi som bor i Sverige (eftersom jag skriver just från Balkan) kan ej framställa er hur mycket Ryssland, men också Kina investerar här i Balkan. Fabriker, motorvägar, tunlar, elverk. Energisektorn är snart bara Rysktägd ( Gazprom köpte serbisk oljebolag NIS som nu har spridit sin verksamhet även till Rumänien).
RaderaLUKOIL har bensinpumper både i Serbien och i Kroatien.
BEOPETROL köptes också av Ryssarna.
I MONTENEGRO köpte Ryssarna nästan alla fastigheter av värde vid Adriatiska havet.
KROATISKA tidningen JUTARNJI LIST skrev förra veckan att president Putin har redan avtalat med Ungerske Viktor Urban att Ungerska oljebolag MOL kommer att sälja Kroatisk oljebolag INA till den Ryska ROSSNEFT.
I november 2013 börjades med byggandet av SOUTH STREAM gasledning från Ryssland via Bulgarien, Serbien, Ungern....vidare till Europa.
Ryska SBERBANK är nu närvarande på hela Balkan och i Serbien finns även andra Ryska banker.
I den Serbiska delen av BOSNIEN HERCEGOVINA har Ryssarna också köpt mycket (bland annat oljerafinaderierna Brod och Modrica).
Om de Kinesiska investeringarna har jag ej tid att skriva. De är många och blir bara fler !
Jag uppskattar verkligen dina inlägg om alla konstigheter i skuldekonomins värld och även annat som du skriver.Det är inte lätt att hitta bra information om det du skriver på annat håll så fortsätt med det önskar en trogen läsare. Häls Jan
SvaraRaderaI veckan varnade RBS, Royal Bank of Skottland för en förlust 80 miljarder för 2014, Dutsche Bank har också flaggat för förluster 2014. En bank som dessutom har derivatinnehav som uppskattas till 400 miljarder, Och de franska bankerna har också varnat för stora förluster innevarande år. Barclay Bank i London varslar för personalnedskärningar runt 12000 personer. Detta är några tecken på att nu kör vi eller tvingas till en ny vända för att komma ur finanskrisen som startade 2008.
SvaraRadera