Engelskans "emerging markets" brukar på svenska kallas för "tillväxtmarknader", fast jag tycker inte det är en bra översättning. En mer korrekt översättning skulle vara "nytillkomna marknader" eller "nytillkommande marknader", eller kanske "framkommande marknader" (kan någon hitta på en bättre översättning?). Det handlar nämligen inte bara om tillväxt. Vissa "emerging markets", till exempel Turkiet, har inte haft särskilt hög BNP-tillväxt det senaste året. "Emerging" handlar snarare om att de är på väg att komma fram och utvecklas.
De länder som brukar räknas som "emerging markets" sammanfattas ibland med olika akronymer, t.ex. BRIC (Brasilien, Ryssland, Indien, China) eller MIKT (Mexiko, Indonesien, sydKorea, Turkiet) eller BEM (Big Emerging Markets - Brasilien, Kina, Egypten, Indien, Indonesien, Mexiko, Filippinerna, Polen, Ryssland, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet).
Det är "emerging markets" som enligt många ligger bakom den senaste tidens skakningar på finansmarknaderna. Jag har nyligen skrivit om Sydafrika, Turkiet och Argentina. Kina och dess enorma kreditbubbla har jag också hållit ett öga på då och då de senaste åren.
Det har varit stora valutarörelser för många "emerging markets" och även andra problem. Detta kan ge smittoeffekter på övriga världen. Den asiatiska finanskrisen 1997-98 och den ryska finanskrisen 1998 gav starka smittoeffekter på övriga världsekonomin och hedgefonden LTCM gick under med buller och bång. Idag är sammankopplingen i världsekonomin mycket starkare än 1998, både vad gäller handelsflöden och kapitalinvesteringar. Därför förväntar jag mig en kraftig effekt av en kris för "emerging markets".
Några intressanta saker i sammanhanget är till exempel europeiska bankers exponering mot "tillväxtmarknader" - mer än 3000 miljarder dollar. Det gäller framförallt spanska BBVA och Santander, österrikiska Erste Bank, belgiska KBC, brittiska Standard Chartered och italienska UniCredit. De svenska bankerna Swedbank, SEB och Nordea har också en viss exponering.
Även Ryssland har drabbats av oron och ställde igår in en auktion på statsobligationer för andra gången. De säger att auktionen ställdes in på grund av tillståndet på finansmarknaderna - läs alltför hög förväntad ränta.
JPMorgan påpekar att Argentina den senaste tiden har haft en kraftigt ökad osäkerhet vad gäller valutareservens storlek, vilket ökar osäkerheten bland alla som har finansiella transaktioner med landet.
Många investerare har fått kalla fötter och bara den senaste veckan tog de ut mer än 6 miljarder dollar ur tillväxtmarknadsfonder. Jag noterar även att svenska sparare dumpat rysslandsfonder.
Baltic Dry Index, en indikator på bulkfraktkostnader, har fallit med 50 procent sedan slutet av december. Detta tyder på en minskad efterfrågan på frakter och brukar ses som en tidig indikator på nedgång i världsekonomin.
Som lök på laxen så sänkte kreditvärderaren S&P Puerto Ricos kreditbetyg till "junk" igår. Det kan innebära skakningar på USA:s kreditmarknader för stater och kommuner, förutom den marknadsbävning som "emerging markets" kan orsaka. Jag har tidigare kallat Puerto Rico för "USA:s Grekland".
Jag återkommer med mer om "emerging markets".
2014-02-05
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kanske "framväxande marknader"?
SvaraRaderaBra, tack! Det uttrycket ska jag använda i fortsättningen!
Radera