2014-02-07

Skuldfri men inte rik

SvD har en lista över sex karaktärsdrag hos skuldfria människor och jag känner igen mig. Själv är jag skuldfri (men inte "rik" utan har bara en rimligt stor buffert sparad).

För det första att ha koll på vart pengarna går. Jag sparar alla kvitton och sammanställer dem tillsammans med räkningsbetalningarna. Jag summerar utgifterna efter kategorier. På så sätt ser jag om någon post är ovanligt stor en viss månad och kan fundera på orsaken.

Att leva på mindre än vad jag får in är jag inte helt konsekvent med, men under större delen av mitt liv har det varit så. Jag ser ingen orsak att ägna mig åt excesser vad gäller att spendera.

Impulsköp gör jag nästan aldrig. Undantaget är om jag i matvaruaffären får syn på något väldigt gott. Annars köper jag bara det som jag planerar. Ska jag gå och handla kläder eller dylikt har jag en lista på vad jag ska köpa och köper inget annat.

Jag använder också kontanter så mycket som möjligt, då det ger en bättre känsla för att pengarna går åt.

Nu räcker förstås inte de punkter jag räknat upp för att hålla sig skuldfri, men jag tror att de är en hjälp.

6 kommentarer:

 1. Känner du till qapital.se? Fortfarande under utveckling, men ger oerhört bra överblick över privatekonomin genom att ladda in och kategorisera transaktionshistorik direkt från banken. Bra och gratis dessutom!

  //Gustav

  SvaraRadera
 2. Det är så lätt att lägga in i Excel, så den sajten behöver jag inte.

  SvaraRadera
 3. Det finns ingenting som är gratis. Om du inte är den som betalar så är du den de säljer.

  //MK

  SvaraRadera
 4. I korthet
  Bästa rådet

  Håll Sverige på mer än armlängds avstånd!
  Om det är möjligt.
  Detta även- och framför allt- om du bor och är skriven i Sverige...

  SvaraRadera
 5. Någon som undrat varför bankerna med flera vill att folk skall använda enbart kort ? Det finns flera fördelar med att tvinga folk att sluta använda kontanter:

  - det går att ta avgifter utav den som använder kortet samt den som tar emot kortbetalningar.
  - man gör mycket mer impulsköp med kort än då man ser den redan tunna sedelknippen förminskas i realtid, många kortanvändare har helt enkelt inte längre känsla för pengarnas värde.
  - går allt väl ur bankens/kortbolagets synpunkt använder fårket kortens kreditmöjlightet och i idealiska fall betalar fårket enbart "minsta belopp per månad" på fakturan -> banken/kortbolaget kan då fakturera en verkligen saftig ränta på det innestående saldot :)
  - mycket enklare för mynigheter mfl att följa fårkets penningtrafik.
  - vid behov så enkelt att utlysa bankhelg, dvs spärra nätbanker, kort samt ATMs, så att fårket inte kan tömma sina konton .....

  SvaraRadera
 6. Är inte heller förvånad över att planering och impulskontroll är nyckeln. Det är egentligen inte alls svårt att spara ihop till ett Wibblekonto om man bara är någorlunda konsekvent med att leva på 90% av sin inkomst.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.