2014-02-25

Flute på bloggtopplista!

Cisions bloggtopp
Idag rankar Cision Sveriges topp 10 finansbloggar. Nummer ett är inte oväntat bloggrannen "Cornucopia?". Jag noterar att jag själv hamnat på plats nummer sex i denna illustra lista, och sträcker därför stolt lite extra på ryggen idag! Cision har denna gång utvidgat sitt bloggurval till att även omfatta bloggar kopplade till medier, t.ex. Neuraths börs på SvD. Trots fler konkurrenter lyckades jag alltså platsa på tio-i-topplistan. Stort grattis även till Classier Corn som kom på andra plats i listan. Jag minns när vederbörande startade sin blogg och frågade mig om lite tips och råd - nu har Classier Corn blivit etablerad som finansblogg!

Eftersom denna utnämning eventuellt kan leda till att en del nya läsare kommer hit tänkte jag passa på att berätta lite om vad jag brukar skriva här. Mitt bloggande utgår från framtidsfrågorna som hänger ihop - ekonomi, energi, miljö, jordbruk. Det handlar inte som många andra finansbloggar om specifika investeringstips, utan om mer generella analyser som ger en bakgrundsbild till vad som håller på att hända i världen. I min omvärldsanalys utgår jag för det första från peak oil, alltså den globala produktionstoppen för råolja och det energipredikament som vår globaliserade värld då ställs inför. Min andra utgångspunkt är den globala kreditbubbla som byggts upp under många år och vars negativa konsekvenser vi sett sedan 2007. Denna blogg startade för övrigt på allvar just hösten 2008 i samband med den akuta finanskrisen.

Jag har på några sidor samlat ihop länkar till gamla inlägg jag skrivit här på bloggen, som fortfarande är aktuella. (Jag ser dock att dessa länklistor måste uppdateras.)
Några utvalda inlägg:

7 kommentarer:

  1. Din blogg borde vara högre upp på listan. Du skriver inte lika ofta som tex Cornu, men dina inlägg är oftast betydligt mer kvalitativa än hans. Du analyserar och fördjupar dig i ämnet du skriver om betydligt mer än Cornu.

    SvaraRadera
  2. Läste igenom ett inlägg från juni 2009 om "peak oil och energialternativen" med kommentarer, och insikter om att vi faktiskt kraftigt överförbrukar exergi (=resurser) från naturen lyser ständigt med sin frånvaro. Att man uppfattar en kommande energibrist som en signal att försöka trolla fram mer energi (i st f en signal från verkligheten om dess fysiska begränsningar) visar bara att människan inte är kapabel att förstå den fysiska verkligheten och att civilisationen i våra sinnen övertagit naturens roll som "verkligheten". Vi kan utmärkt bra sätta ihop bilar, datorer och flygplan men har ingen förståelse alls för hur alla dessa prylar sen tillsammans påverkar den natur som är vårt livsrum och som vi nu på detta sätt håller på att förstöra. Våra medel för detta är den allmänt förhärskande tron på ekonomisk tillväxt och att naturen är obegränsad, företeelser som är nära besläktade med "regndansen", där man försökte blidka gudarna genom danser. Vårt sätt att tänka är ju genetiskt grundat sen länge och med vårt (fortfarande!) magiska tänkande tror vi att vi med dylika trick kan lura den fysiska verkligheten OCKSÅ.
    /Robban

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.