2011-01-18

Bopriser - lärdomar från Danmark

Idag basunerar tidningarna ut nyheten att priserna på bostadsrätter ökat med 153 procent och priserna på villor med 72 procent från år 2000 till 2010. Dock har priserna sjunkit lite den senaste månaden. Allt enligt Mäklarstatistik.

Av någon anledning får den senaste tidens prisfall (enligt Mäklarstatistik) min annars ganska sansade bloggranne Cornucopia att utropa att nålen träffar ballongen, därmed antydande att urblåsningen av den svenska bostadsbubblan är på gång. Själv håller jag mig till SCB:s statistik. Även om den släpar lite efter jämfört med Mäklarstatistik så känns den i alla fall mer pålitlig. Som jag skrev igår så låg småhuspriserna ganska stilla i december enligt SCB, även om de realt sjunkit en aning sedan toppen i januari 2010. Jag väntar nog på någon mer bekräftelse innan jag utropar något om nålar och ballonger. Dessutom smäller inte bostadsbubblor tvärt som en nål i en ballong, utan snarare som pyspunkor, varför liknelsen snarare blir något om häftstift och cykeldäck. Till yttermera visso är december en rätt dålig månad vad gäller signifikans för bostadspriserna, då det är få försäljningar och folk är mer upptagna av julhandel.

Utbudet av bostadsrätter till salu är för tillfället litet, vilket mäklarna anser kan pressa upp priserna. Vi får väl se. Litet utbud är nämligen även ett fenomen som dyker upp i början av nedgångar.

Igår ritade jag diagram över de de nordiska bostadsbubblorna, med anledning av SvD:s artikelserie. Idag tar SvD/E24 upp Danmark, där bostadsbubblan sprack för några år sedan. Prisnedgången i Danmark har dock hittills varit ganska måttlig, endast cirka 20 procent i reala priser. Trots det har nedgången haft stora effekter.
- Ganska många hushåll har en skuldsättning som är högre än värdet av lägenheten. Runt 20 procent är överskuldsatta och bland unga hushåll är andelen högre, säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket som har skrivit en rapport om de nordiska bomarknaderna och tagit del av siffror från danska finansministeriet.
Boverkets rapport ger kanske en delförklaring till varför Danmarks bostadsbubbla sprack först.
I Danmark har hushållen skulder som motsvarar 275 procent av de disponibla inkomsterna, medan skuldkvoten är 100 procent i Finland och 170 i Sverige.
Skuldsättningen blev alltså orimligt stor i Danmark. Nu vet jag dock inte hur skulderna i Danmark är fördelade, vilket också påverkar. I Sverige står som jag skrivit förut en liten del av låntagarna för en stor del av skulderna. De 20 procent hushåll som har de största skulderna i förhållande till tillgångarnas värde innehar 60 procent av hushållssektorns samlade skulder.

Danmark kan ge oss en försmak av vad som kan hända här när bostadspriserna pyser ur. Glöm inte att detta är vad som händer vid en nedgång på högst måttliga 20 procent.
Bilden bekräftas av Mads Lindegaard ekonom på Dansk Ejendomsmæglerforening, danska mäklarförbundet. Han säger att det inte är ovanligt att bankerna sätter stopp för vissa affärer. Får säljaren inte ut pengar i bostadsförsäljningen för att täcka hela lånet är det också svårt att få nytt lån beviljat för en ny bostad, vilket innebär att folk avstår från att sälja och flytta.
Många överbelånade blir alltså "fastlåsta" i sin bostad. Men samtidigt finns det alltid folk som väldigt gärna vill flytta, exempelvis på grund av skilsmässa eller utökning i familjen.
- Omsättningen är väldigt mycket lägre nu än för några år sedan. Det är också färre mäklare i dag, säger Mads Lindegaard.
Förstår ni varför fastighetsmäklarna har ett egenintresse i att bostadspriserna stiger? Sjunkande priser medför färre affärer och då behövs det färre mäklare.
Statistik över prisnedgångsperioden visar också att antalet bostadsaffärer är färre och försäljningstiderna är längre idag. Under 2006 tog det i genomsnitt 100 dagar att få en bostad såld och precis för ett år sedan var motsvarande siffra runt 200 dagar.
Det kan alltså bli svårare att få sin lägenhet såld, även för dem som inte är överbelånade. Samtidigt beror kanske den längre försäljningstiden på att folk har orimliga förväntningar på vilka priser de ska kunna få ut, vilket är något vi sett i USA. Sänker man priset till rimlig nivå kan man troligen fortfarande sälja sin bostad ganska fort i en nedgång.

Läs även nya bloggrannen Kvantitativt om bostadspriser i Irland, Danmark och Sverige.

[Andra bloggar om , , , , ]

3 kommentarer:

  1. Är det inte så med bostads marknaden, att först förnekar mäklarna att det finns en dämpning av prisern, sen tror mäklarna inte att dämpning är beståenede utan till fällig, sen medger mäklarna att priserna stabiliserats, OCH DÅ HAR DET REDAN BÖRJAT RASA. Processen tar ca 3-4 månader

    SvaraRadera
  2. Liknelsen med punka på cykeln blir riktigt bra om man drar den lite till.
    Är du cyklist och får punka så är det tråkigt, du får dra cykeln hem eller till cykelverkstaden och det blir lite pyssel med att laga eller en liten utgift. Åker du moppe och får punka blir det större omställning, från att ha puttrat fram utan ansträngning till att svettas med att dra den till verkstaden, och dyrare att laga.
    Vräker du dig fram på en fet HD när du får punka blir omställningen ändå större då du får dra den till verkstaden på motorvägens vägren i regnet, och utgifterna blir än större.
    Kanske blir det så jobbig att du måste ringa bärgaren om hjälp? och så dyrt att du vill att försäkringen (nån annan) skall betala dig ett nytt däck?
    Fritt att använda eller spåna vidare på.

    SvaraRadera
  3. 30% belånad2011-01-18 19:34

    Eftersom mäklarna oftast arbetar på provision har de ytterligare intressen att priserna är höga, utöver de du nämnde. Så vad de säger skall man ta med en stor skopa salt.

    Att tillräckligt många förnekar är en förutsättning för att bubblan skall kunna hållas uppblåst.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.