2008-12-26

Desperat mellandagsrea i elektronikbranschen

Som jag misstänkte har årets julhandel i Sverige inte varit någon höjdare för vissa branscher. Få har nog missat elektronikbranschens desperata reklamkampanjer för sina mellandagsreor - reklamcitaten säger allt om hur situationen är
 • Expert "Start juldagen klockan 09.00"
 • OnOff "25/12 klockan 10"
 • Siba "Just nu pågår vår största rea någonsin".
 • "Elgiganten prispressar"
För denna bransch gäller det nu en "chicken race" om vilka som eventuellt blir kvar. Ska vi gissa att två av dessa fyra kedjor konkursar i början av 2009? Vilka verkar mest desperata?

Klädhandeln verkar gå hyfsat:
"Svensk Handel Stil bedömer i en ny prognos att försäljningen av kläder i jämförbara butiker sannolikt minskar med 5 procent i december, vilket prognosmakarna ser som ett relativt bra utfall. [...]
Han påpekar samtidigt att siffrorna mäter utvecklingen i jämförbara butiker, ingen hänsyn tas till nyöppnade butiker. HUI:s prognos beaktar dock även nyöppnade butiker, vilket gör att Mikael Sandström bedömer att HUI:s prognos om en ökning på 2 procent för klädhandeln i december kan vara rimlig."
Även om man tittar på de stora klädkedjornas hemsidor verkar situationen vara betydligt ljusare än för elektronikbranschen.

I USA verkar det vara riktigt illa, enligt WSJ:
"Kraftiga prissänkningar räckte inte för att rädda julhandeln för den av krisen hårt tyngda
amerikanska detaljhandelssektorn. [...]
detaljhandeln exklusive bilar föll 5,5 procent i november och med 8 procent i december till och med julafton [...]
Försäljningsraset drabbade lyxsegmentet särskilt hårt"

3 kommentarer:

 1. Konsumtioner minskar i Sverige och USA vilket inte är positivt för produktion och efterfrågan på arbetskraft.

  SvaraRadera
 2. Jag tänkte bara tacka för en bra blogg. Och dessutom dela med mig av en reflektion som jag tänkt på senast månaderna. Jag tror det är Elgiganten som i sin markanadsföring skryter med att dom har norra europas största lager. Och vad jag vet om ekonomi och lagerhållning så det inte optimalt med stora lager.

  Kan detta möjligen vara det som skälper ELGIGANTEN??

  SvaraRadera
 3. NetOnNet och MediaMarkt är ju också med i racet och i viss mån även AudioVideo(Electra)... Jag tror personligen på att Elgiganten slår igen först, och att det kanske, kanske kan räcka med att en av dem slår igen helt. Däremot kommer det att på flera orter stängas enskilda affärer ifrån oilika kedjor...sämst läge försvinner...

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.