2008-12-26

Gazprom hotar Ukraina

För andra gången på tre år kan nu gasleveranserna från Ryssland till Ukraina stängas av p.g.a. Ukrainas obetalda gasräkningar. Ett redan hårt trängt land drabbas isåfall ytterligare.

För den som har missat det - Ukrainas valuta hryvnia har fallit ihop och IMF har ryckt in. Centralbanken höjde för en vecka sedan sin styrränta till 22% (!), vilket faktiskt fick valutan att rekylera upp.

Många lån i Ukraina är noterade i utländsk valuta, vilket kommer att skapa stora problem. Många av dem kan helt enkelt inte betalas tillbaka. Swedbank har, som säkert många vet, ett finger även i denna syltburk...

Ukrainas parlament lyckades idag inte få igenom en budget för 2009 eftersom flera ledamöter ansåg den vara orealistisk vad gäller antaganden om BNP och inflation.

Men effekterna av Ukrainas ekonomiska kollaps bleknar jämfört med vad ett gasstopp skulle kunna ställa till med för Västeuropa:
"Gazprom warned western Europe could be hit by gas shortages. The Russian gas provider said a long-running row with Ukraine could disrupt supplies to Europe this winter. [...]
Some 80% of Russian gas exports to Europe flow through Ukraine"
Om det alltså blir gasleveransstopp till Ukraina och de börjar nalla av förbipasserande gas kan det alltså bli total avstängning.

Ukraina är självklart ett av länderna på min krisradar. Nu har jag gjort en kort presentation av det också.

1 kommentar:

  1. Det är svårt att se hur folk i Ukraina skall kunna öka den globala efterfrågan på varor och tjänster den närmaste tiden, svensk export till Ukraina lär inte öka på ett bra tag.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.