2008-12-23

Saudiarabien

Nu är jag tillbaks efter några dagars influensa...

Cornucopia har idag en oerhört läsvärd artikel om de problem Saudiarabien står inför p.g.a. de låga oljepriserna. Även Brad Setser tog upp ämnet för två veckor sedan i en mycket läsvärd artikel, som även tar upp läget för andra stora oljeexportörer. Jag tänkte här ta upp lite kompletterande information runt ämnet. Jag har länge haft planer på att skriva om det själv, men Cornucopia hann före mig.

Här tänkte jag komplettera med Saudiarabiens befolkning från 1960 till 2008 - från 4 till 28 miljoner på 48 år:Och detta i ett ökenland... Befolkningspyramiden ser också ut därefter:
Drygt 1/3 av befolkningen är under 15 år, knappt en tredjedel är mellan 15 och 30 år. Vad säger detta om framtiden? Många unga män - potentiellt arga unga män - såna som brukar göra revolutioner. Dessa måste alltså hållas lugna genom statsbudgeten. Hittills har ju oljeinkomsterna gjort att Saudiarabien kunnat behålla spenderbyxorna på, men de sjunkande oljepriserna gräver raskt hål i statsbudgeten. Häromdagen rapporterade Reuters att Saudiarabien förväntas få ett budgetunderskott (det första sedan 2002) på cirka 17 miljarder USD. Det låter ju inte så mycket, men bygger uppenbarligen på att oljepriset inte stannar på dagens låga nivåer. Med tanke på att Saudiarabien beräknas ha tillgångar på cirka 433 miljarder så är det inget akut hot att pengarna tar slut. Men det dröjer ändå inte mer än något år innan läget blir allvarligt med dagens oljepriser. Se beräkningar som Cornucopia gjort.

Vad gäller Saudiarabiens livsmedelsförsörjning så har man sedan flera år tillbaka gett upp försöken att vara självförsörjande på spannmål, eftersom detta byggde på ett överutnyttjande av fossilt vatten genom borrade brunnar. Desalinering av havsvatten för konstbevattning skulle tyvärr kräva orimligt mycket energi. Räkna på det själv...

Och Saudiarabiens kung Abdullah bin Abdul Aziz Al Saud fyllde 84 år i augusti. Vad händer när han trillar av pinn? Det kommer säkert att bli en period av osäkerhet efter hans död, vilket driver oljepriset uppåt, vilket i sin tur gynnar Saudiarabiens statsbudget! Motsägelsefullt, vad? Och svårbedömt...

Hursomhelst, bara för att det ser skrämmande ut på några års sikt ska man inte glömma de mer omedelbara effekterna av ett saudiarabiskt budgetunderskott. De kommer troligen att sälja av tillgångar för att finansiera det. I vilket fall som helst kommer de inte längre att kunna vara med och finansiera USAs underskott. År 2007 var Saudiarabien landet med världens fjärde största överskott i bytesbalansen - nästan 87 miljarder USD. Vad händer när denna pengaström faller bort ur världsekonomin?

Till sist vill jag önska alla mina läsare en riktigt GOD JUL!

1 kommentar:

  1. Jag kommer ihag nar man en gang i tiden sag Indiens vaxande befolkning som en belastning, medans manga idag havdar att tillvaxten ar pga att de har en ung arbetsfor befolkning. Nu ar det skillnad pa Saudi och Indien, men anda vart att tanka pa.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.