2008-12-02

GM, Ford, Chrysler, Volvo, Saab i akut kris

Idag kom den icke helt oväntade nyheten att amerikanska biljätten General Motors vill sälja Saab Automobile. Frågan är vem som i dagens finanskris vill köpa ett litet svenskt bilföretag som gör förluster år efter år.

GM säger även att man akut behöver stöd med lån från amerikanska staten för sin egen överlevnad. 4 miljarder dollar innan jul och 14 miljarder till senast i mars. Det börjar låta som ett hot, och visst är det hotande. Om GM går under gör troligen många av deras underleverantörer också det. Problemet är att dessa underleverantörer också levererar till andra industriföretag, t.ex. Ford eller Boeing, som då också dras med neråt. Därmed är USA mer eller mindre tvunget att rädda GM på något sätt.

Samtidigt säger Ford att de vill sälja Volvo Cars. Vilket förlustföretag skulle du helst inte köpa? Volvo Cars eller Saab Automobile? Troligen kommer i slutändan resterna av båda två att säljas ut till vrakpris till någon asiatisk biljätte. Det blir dock inte mycket kvar - räkna med att det mesta skalas bort. Volvo kanske säljs först, till lite bättre pris, och det blir nog mer kvar av det.

Näringsminister Maud Olofsson är klok nog att säga att svenska staten inte ska gå in som ägare till Volvo, inte ens under en övergångsperiod. Stort tack för det, Maud, att du inte vill slösa bort alla våra skattepengar på dödsdömda företag.

Vänsterpartisten Kent Persson däremot anser inte oväntat att staten bör gå in. Får jag föreslå en annan lösning i sann kommunistisk anda istället: Alla i Sverige tvingas köpa aktier i Volvo Cars i proportion till sin förmögenhet. Därmed skulle vi alla bli delägare, fast efter betalningsförmåga. Kent själv kan väl börja med att köpa några aktier för att visa att han tror på företaget...

Miljöpartiets Per Bolund är också öppen för en statlig insats, vilket var mindre väntat:
- Jag tycker att det kan vara nödvändigt, men bara som en sistahandslösning om det inte finns någon annan köpare. Vi kan inte riskera att Volvo och Saab går i konkurs. Dessutom tror vi att det går att använda dem som hävstång för att hitta miljövänliga lösningar.
Snälla Per, nu blev jag besviken på miljöpartiet. Jag har röstat på er för att jag ville att miljön skulle få sin plats i svensk politik. Och nu vill du rädda bilindustrin med mina skattepengar... förstår du inte att bilismen är en återvändsgränd? Även så kallade miljöbilar är en miljömyt. Om du inte har förstått det ska jag återkomma till det senare på denna blogg. Låt Volvo och Saab konka och satsa eventuella statliga pengar på någon framtidsindustri som ersättning istället.

Även Mona Sahlin anser att staten kan ta över Volvo och Saab. Jag ger henne därmed samma förslag som till vänsterpartiet ovan.

9 kommentarer:

 1. Av de två senaste inläggen förstår jag att du inte är för bilar i någon form, varken dem som drivs av bensin eller biobränsle.

  Hur skall människor transportera sig i din värld?

  jn70

  SvaraRadera
 2. Intressant ändå att det är i sistahand, alltså om INGEN annan köpare går att hitta, då ska staten gå in och förstatliga Volvo. Det känns väl som en trygg investering.

  SvaraRadera
 3. jn70, jag är inte rabiat bilmotståndare. Jag ser bara inte personbilar som någon framtidsbransch. Med sjunkande global oljeproduktion (=i längden stigande oljepris) och samtidigt den värsta ekonomiska krisen i mannaminne är personbilar ingen bra lösning.
  I min värld är kollektivtrafik viktigast. Det är det mest ekonomiska sättet att transportera folk i och mellan tätorter.

  SvaraRadera
 4. Jag tror nog trotsallt att vanan är svår att komma ifrån. Folk vill ha sina bilar och bara man har pengar ( om vi antar att vi inte helt måste börja ändra livstil dvs ) så kommer man prioritera sitt lata beteende. När oljan är för dyr så blir det el istället (förutsätter att oljan inte behövs i alltför stor utsträckning för tillverkning, men är oinsatt i frågan). Antagligen behövs mer kärnkraft (bra eller anus) men så kommer det troligen att bli.

  Men jag är benägen att hålla med. Inget vidare alternativ att skjuta in massa skattepengar i ett dåligt företag. Nu kanske det varit Ford som styrt Volvo bilutbud. Någon form av j-vligt dålig ledning verkar det åtminstone varit för uppenbarligen har man totalt satsat fel och det har jag tyckt länge. En riktigt bra kvalitetssmåbil skulle man byggt som man sen kan förfina med el eller möjligen någon form av hybrid (skit i att säkerheten blir sämre i en liten bil). Sen skulle staten satsa lite pengar på infrastruktur så vi blev ledande på detta att bygga ut så att det fungerar i praktiken och elen inte allför dyr..

  Kan dock hålla med dig hur det borde vara, visst skulle en smidigare kollektivtrafik fungera, men då måste det bli dyrt med bil.. riktigt dyrt så folk inte har råd. Att bo på landet kommer inte fungera.

  Finns det bara rätt folk som styr kan man åtstadkomma mycket. Ostindierfararen är ett sånt exempel. Bravo!

  \PD

  SvaraRadera
 5. Ekonomiska realiteter trumfar nog över vanan, tror jag. Är oljan för dyr så är den. Ser inte heller personbilar som en framtidsbrasch. Batterdrivna scotrar däremot.

  SvaraRadera
 6. Bilen är förmodligen andra industriella revolutionens (ca 1890-1970) viktigaste uppfinning. Förbränningsmotorn som först bara användes för att ge kraft i fabriker ställdes på hjul och nyttjades för persontransport. Vägnäten började byggas.

  Kollektivtrafik fungerar för att förflytta många människor från punkt A till B. Problemet är att befinner man sig inte vid A och skall till en bit från B så tar det tid. I tätbefolkade städer fungerar det. Hela samhället skulle behöva orientera sig kring kollektiva kommunikationer.

  Glöm.

  jn70

  SvaraRadera
 7. Hallå
  Kommer jag att presentera mig själv till dig inom kort, är mitt namn är Mr.Christopher Long, jag verkställande direktör (VD) för Precious Långivare, Lån jag ge ut bolån till låg ränta på 3%, ger jag ut personliga lån , Business Expansion Lån, starta företag lån, utbildning, fordringar konsolidering, riskkapital Hard lån pengar, även för dem med Bad Credit, ETC, Vi erbjuder lån Allt från en minimal mängd av Fem tusen pund (£ 5,000.00) och högst Rang tio miljoner pund (£ 10,000,000.00) .. Så jag vill att du ska ange hur mycket du tänker komma som ett lån och din Lämplig tid för detta lån så att vi kan skicka dig de Lånevillkor Re-Betalningsplan om detta ... om du är intresserad kontakta via: sprinttrustfinance@hotmail.com

  UNDER DENNA ANSÖKAN

  1) Fullständigt namn:
  2) Kön:
  3) Belopp som krävs Eftersom lånet:
  4) Ändamål:
  5) Speltid:
  6) Civilstånd:
  7) Närmaste anhörig:
  8) Yrke:
  9) Mobiltelefon:
  10) Adress:
  11) Stad:
  12) Statligt:
  13) Land:
  14) månadsinkomst
  15) Fax:

  I detta fall, kravet att vi behöver och gå vidare med ansökan tillsammans med villkoren för lån.
   
  Du är välkommen och tack för gästfriheten
  Bästa hälsningar,
  Long Mr.Christopher

  SvaraRadera
 8. ansöka om ett garanterat lån .. låneinformation och programtablån kommer att vara konfidentiellt skickas till dig så snart vi får ett e-post för din förfrågan .. Vårt erbjudande är mycket snabba och legit vid 3% ränta ... Skicka dina svar till jmeasyloans@gmail.com
  Tack
  skicka dina svar till: jmeasyloans@gmail.com

  SvaraRadera
 9. God dag klient,

  På uppdrag av denna välfärd Finance Organisation vi vill intyga att detta är ett lån licensföretag, vi är certifierade långivande bolaget samt en ängel investerare vi har varit i branschen lån som Angel och vi har ett bra huvud för de behövande inte stjäla .

  Vi är på vår kundtjänst, vi hjälper de fattiga Detta lån kommer från Welfare Finance Help (Common Wealth) I mitt program lån, räntorna är låga, men på kort sikt kontanter, är ränta krävs för lånet 2% under en tid av högst 360 månader (52år), men kan vara mindre.

  Minimitiden för detta lån är 24months, vilket är 2 år, I dessa 24 månader, låntagaren förväntas göra lån betalningar som gör det ännu enklare att betala. E-post: welfarefinancehelp@gmail.com att svara, skicka mig ditt telefonnummer,

  Vi väntar ditt svar ASAP. För frågor, tveka inte att fråga.

  Hälsningar

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.