2010-06-08

Exportera till Mars?

Apropå korkade uttalanden av politiker så kom vår handelsminister Ewa Björling (moderat) igår med sin vision att hon vill fördubbla Sveriges export på fem år. Bara att hon tror att hon ska kunna åstadkomma något sådant visar på att hon lider av ett ovanligt svårt fall av politikerhybris. Politiker tror att de kan påverka såna här saker, men de har i realiteten inte stora möjligheter att exempelvis öka exporten. Det är andra grundläggande ekonomiska samband som styr det, exempelvis produktivitet i olika länder.

Nu frågar jag mig vart Ewa Björling vill exportera mera. Ska det ske till något av alla de länder som redan har problem med bytesbalansunderskott (t.ex. USA eller Grekland) och därmed bidra till de globala ekonomiska obalanserna? Eller vill hon exportera till planeten Mars? För annars måste det väl till en motsvarande mängd ökad import till Sverige om vi inte vill ha fortsatta världsekonomiska problem med överskuldsatta länder. Det framgår dock inte av Björlings artikel om hon menar bruttoexporten eller nettoexporten när hon talar om fördubbling. Kanske bäst att inte fråga, för risken finns att hon inte skulle förstå...

Alliansfritt Sverige påpekar att ironiskt nog i sammanhanget så har den nuvarande regeringen halverat exportstödet. Ska de nu öka det igen för att uppfylla Björlings vision?

Martin Flodén på Ekonomistas påpekar att Sverige redan är ett av de länder i världen som har störst export i förhållande till BNP - större än exempelvis Kina, Tyskland och Japan. Och den andelen vill nu Björling öka! Även om det vore möjligt kan man verkligen fråga sig varför.

Eftersom världens transporter till största delen drivs av fossila bränslen kan man också fråga sig hur Björlings ökning av exporten går ihop med Sveriges eventuella klimatmål. Men högre transportpriser i spåren av peak oil lär leda till en deglobalisering av världsekonomin, så det är nog rätt kört för Björlings vision. Fast man kanske ska se hennes debattartikel som en "contrarian indicator" på att vi just sett "peak exports".

[Andra bloggar om , , , ]

4 kommentarer:

 1. Känns som att det kommer bli svårt att rösta på något parti, desto mer man får veta om vilken oehörd brist det är i dagens politik. Fast det kanske alltid varit så men att det inte kommit fram förräns nu med sociala medier.

  SvaraRadera
 2. Man öka sin export genom att utveckla nya saker att exportera. Dvs ta över/skapa marknader. Om sverige kom en riktigt bra solcell så skulle vi nog klara målet. Men då är det nog inte företagen, utan skolan och forskning vi ska satsa på.

  SvaraRadera
 3. Hon vill väl inte vara sämre än Obama, han ska väl dubbla exporten ? Den som i verkligheten gnuggar händerna just nu är förstås Merkel i Tyskland med sjunkande euron

  SvaraRadera
 4. Klart att man kan öka exporten med 50% på fem år. Problemet är att politikerna inte är villiga genomföra de åtgärder som krävs. Därför är det hon säger bara tomma ord.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.