2010-06-18

Ofattbar oljekatastrof?

Göran Fröjdh skrev i förrgår lite om vad som kan hända om oljeläckan i Mexikanska golfen inte går att täta. Han länkar där till en högintressant artikel på The Oil Drum, som analyserar situationen hittills och vad som troligen kommer att hända. Den artikeln bekräftar vad jag misstänkt länge och skrev om för två veckor sedan, nämligen att det inte går att täta läckan, utan att det bara kommer att bli värre. Artikeln på The Oil Drum innehåller en väl underbyggd analys av någon som uppenbarligen är ordentligt insatt i hela tekniken. Och det är skrämmande. BP och USA:s styrande är troligen fullt medvetna om hur det står till, men de vågar inte säga hela sanningen offentligt på en gång.

Sammanfattningsvis är det så att röret under havsbotten läcker. Det var därför BP kapade röret ovanför BOP:en. Om oljan får flöda fritt blir det mindre olja som läcker ut och därmed också mindre skador på strukturen under havsbotten. Sandblandad olja med starkt flöde är nämligen starkt eroderande. Det betyder att man inte kan "sätta en propp" i röret, eftersom det bara skulle göra saken värre när oljan istället läcker ut åt sidorna. Man vill begränsa skadorna på röret under havsbotten, för den 450 ton tunga BOP:en står nämligen inte på havsbotten, som man kan tro, utan på röret. För havsbotten i Mexikanska golfen är mjuk - det översta lagret är ett flera tiotals meter djupt sedimentlager (sand, lera, slam). Oljeläckorna under botten eroderar gradvis bort detta lager runt omkring röret. Till slut när tillräckligt mycket slam eroderat bort kommer BOP:en att knäcka röret och välta. Då kommer man att få ett vidöppet hål rakt ner i oljereservoaren, utan möjlighet att suga upp oljan.

Det är därför det är så bråttom att borra avlastningshålen från sidan. Men detta tar optimistiskt räknat två månader. Kommer BOP:en att stå kvar så länge?
Sorry to bring you that news, I know it is grim, but that is the way I see it....I sincerely hope I am wrong.

We need to prepare for the possibility of this blow out sending more oil into the gulf per week then what we already have now, because that is what a collapse of the system will cause. All the collection efforts that have captured oil will be erased in short order. The magnitude of this disaster will increase exponentially by the time we can do anything to halt it and our odds of actually even being able to halt it will go down.

The magnitude and impact of this disaster will eclipse anything we have known in our life times if the worst or even near worst happens...
Och hur mycket olja är det totalt som kan läcka ut? Någon miljard fat verkar det som. Flödet kan alltså hålla på i flera år.

Ovanpå eländet så är det nu orkansäsong i Mexikanska golfen.

Även om man just nu sörplar upp det mesta av den utläckande oljan så är det som kommer vid sidan av tillräckligt för att ställa till det rejält för ekosystemet i Mexikanska golfen.
Det mesta av oljan finns under vattenytan, och nu märker marinbiologer hur havsdjurens beteenden förändras. I tusental trängs olika fiskarter, delfiner, skaldjur och hajar längst kusterna i Florida, Alabama och Louisiana. Normalt håller djuren till på betydligt djupare vatten.

Beteendet tyder på att havsdjupet är svårt förorenat, och de har tvingats fly till renare vatten vid kusten.
Mexikanska golfens ekosystem är viktigt - det är basen för en massa fiskeri. Sprider sig sen oljan upp längs USA:s östkust och vidare med Golfströmmen blir konsekvenserna enorma.

Det hjälper alltså inte vad än BP:s vd Tony Hayward och styrelseordförande Carl-Henric Svanberg säger i kongressförhören. Effekterna är redan nu svåröverblickbara. Inträffar det värsta fallet som beskrivs i artikeln på The Oil Drum kommer effekterna att bli så stora att oljeläckan kan vara en verklig "svart svan" för hela USA:s ekonomi och politik. Det handlar i så fall om historiens värsta människoskapade miljökatastrof.

P.S. Artikeln på The Oil Drum länkar till en bra förklarande artikel om hur oljeborrning i djuphavet går till.

[Andra bloggar om , , , , ]

18 kommentarer:

 1. Det här med oljan är så hemskt, jag har alltid önskat att få se människans undergång som vi själva skapat, men när det drabbar djuren så känner jag sån bottenlös förtvivlan. Vi kan inte göra ett skit, synd att jag inte tror o förlitar mig på högre makter.

  SvaraRadera
 2. Oj låter tufft om det ska bli ännu mer flöde. Det känns som att det är så mycket knasigheter överlag just nu så tillslut blir man van vid det. Själv väntar jag på en sorts kvasi kedja av händelser som kommer skaka om vår syn på tillvaron förhållandemässigt till varandra. Känns som att det är dags för en ny epok för människan. Epoken av empati och förståelse. Lång väg kan det verka vara.

  SvaraRadera
 3. Jont : empati och förståelse ?

  Vi har ju gått raka vägen åt helt motsatt håll här i Sverige sedan 2006 då alliansen tog över.
  Men du kanske var ironisk ?
  Brist på empati och oförståelse är det jag känner präglar Sverige denna tid, och vi är inte direkt unika i Europa. i Tyskland har högerregeringen tagit bort barnbidraget för arbetslösa. Bara som ett exempel.

  SvaraRadera
 4. Onödigt med simpel politisk propaganda, det här är allvarligt och handlar inte om storleken på bidragen i Sverige. Sedan är det oerhört naivt att tro att katastrofer och sammanbrott av samhället som vi känner det skulle leda till något gott eller till större empati. All erfarenhet från historien lär oss motsatsen. Det samhälle vi har idag är oerhört "mjukt" och förlåtande jämfört med vilket exempel som helst innan 1900-talet.

  SvaraRadera
 5. Allvarligt är även att giftångor ex benzen driver in mot Floridas kustlandskap och börjar göra folk sjuka.

  SvaraRadera
 6. Sovjetunionens diktator2010-06-19 18:15

  I gamla CCCP använde man atombomber för att stoppa oljeläckage.

  SvaraRadera
 7. Anonym har en poäng att det kan verka naivt att tro att katastrofer och dylikt ska leda till ökad empati med tanke på att civilisationer har gått under och växt fram. Jag ser tendenser till det positiva om man struntar i att bli påverkad av gammel medias bombarderingar av negativism som sker i världen.

  Politik har inget med empati och förståelse att göra. Jag trodde politiker var smarta som yngre men nu vet jag att majoriteten är inte så smarta eller medvetna. Lätt påverkade svar ja.

  Människan är styrd av rädsla. För att det ska vaporizeras ser jag bara en lösning att det sker händelser som gör att människor tyr sig till varandra istället för dualitets tänkandet som vi är indokortinerade att tro blint på sen barn och som skapar krig och mer rädsla.

  Den gemene människan är långt ifrån att vara fri från rädsla och en inre förståelse av ödmjukhet till varandra. Fri från rädsla att älska helt enkelt allt och alla.

  SvaraRadera
 8. Detta är vad som händer när ekonomerna tar makten från teknikerna.
  Ekonomer ( och humanister med för den delen ) har alltid sett ned på "sketna tekniker" och ansett sig finare.
  Ekonomerna upplever dessutom teknikerna som besvärliga och petiga.
  Med hjälp av budgetar går det ochså lätt att köra över teknikerna.
  Orimliga ekonomiska krav där man struntar i konsekvenserna med motiveringen att "det kan teknikerna lösa".
  Tyvärr finns det också okunniga tekniker, som avancerat snabbt genom att ha smörat för ekonomerna.
  Dessa fortsätter givetvis att smöra, genom att föreslå billiga lösningar utan att ha en aning om riskerna.

  Peter S

  SvaraRadera
 9. hehe glöm empati och förståelse.

  Ni kommer få se på andra bullar.

  SvaraRadera
 10. Det ska bli intressant att se om USA nu förklarar krig mot oljebolag. De är ju så mån om att förklara "war on terror" och "war on drugs" etc. Jag har dock känslan att denna "lilla" läcka kommer att drabba dem betydligt värre än mycket annat de varit med om tidigare som nation.

  Förhoppningsvis tar de lärdom av detta, och även andra inom andra branscher. Säkerheten bör gå först.

  SvaraRadera
 11. Som sagts tidigare planeras antagligen, bakom ridåerna, en mindre atombombsdetonation. Det avlastningshål som nu borras lär inte stå färdigt förrän tidigast i audusti. Lyckas ingen metod återstår endast bön el. liknande.

  "Pandora's box" någon?

  SvaraRadera
 12. Om jag fattat rätt och fått decimalkommat rätt så handlar det om 1 000kg/cm3 i tryck under ev. stängning av flödet.
  På sk. ’riktiga’ sajter pratas det om att fylla hålet med pilar i material med hög densitet.
  Uppåtkraften är så stor att blyklumpar flyter.
  Därav eroderar hela hålet förr eller senare.
  Det verkar som att det enda är att borra dessa avlastningshål och låta källan ’flöda sig tom’, under någorlunda kontrollerade förhållanden.

  BP har inget intresse av att stänga källan, då ju detta enbart är en kostnad, låt skiten läcka.
  Dom får ju med ’tratten’ upp lite olja som går att rena o använda och då skapar inkomster som kanske överskrider kostnaden.
  BP är ett vinstdrivande företag, blir kostnaderna för ev. åtaganden i just denna källa så KK:ar dom, Låter samhället ’ta över’ källan o då även kostnaderna, BP startar om såklart, under annat namn EP kanske Englands Petroleum.

  Costners grej är ’gräddseparatorn’ och används över allt där det är stora maskiner o stora mängder.
  Problemet jag ser är, vad har fisken som förmodligen följer med, för densitet?
  Om fisken o oljan hamnar på samma sida om avskiljningsbarriärerna, kallas detta då fiskleverolja ;)

  SvaraRadera
 13. Oljan är trots allt en "naturlig"produkt, det finns bakterier som är specialiserade på att bryta ner den.Trots stor tillfällig påverkan så kommer alla spår av läckaget att vara borta om några år.Värre är det med de milliontals liter dispersionsmedel som använts för att dölja läckagets omfattning, de är cancerframkallande och starkt giftiga för djur och människor.(På Kitco finns en tråd med rapporter från ögonvittnen som observerat omfattningen av transporterna av dessa dispersionsmedel)

  /GeCe

  SvaraRadera
 14. Domedagsprofeterna är i full gång ser jag. Vill bara klargöra ett par saker.
  1 miljard fat med olja motsvarar en kub på ca 540 m x 540 m x 540 m. Det kan tyckas stort, men havet är också rätt stort.
  Även om all olja skulle stanna i mexikanska gulfen så ska den oljekuben fördelas på lågt räknat en vattenmängd av ca 1000000 kubikkilometer. Kubikkilometer alltså. Om det är svårt att göra sig en bild av det så tänk er ett kryddmått med olja i en vattentank på 1 kubikmeter. Detta om all olja läcker ut och stannar i mexikanska gulfen. Givetvis kommer inte all olja läcka ut, för man borrar såklart fler hål på andra ställen och tömmer oljekällan på rätt sätt om man inte kan täta det läckande hålet, vilket kommer innebära att bara en mindre del av oljekällans mängd frigörs i havet. Dessutom kommer en stor mängd olja via havsströmmar att transporteras ut ur gulfen och försvinna i det enorma vattenmagasin som atlanten utgör. Så ni kan sluta bunkra mat och bygga skyddsrum, undergången är inte här riktigt än.

  SvaraRadera
 15. Jocke:
  Visst är det inte mer än en kub med 540 meters sida, men oljan skapar ändå stora problem för miljön, det är uppenbart. Pågår sen oljespillet konstant i flera år blir effekterna långtgående även för ekonomin.
  Men domedagen, nej absolut inte.

  SvaraRadera
 16. jocke:
  Den är inte 540m djup-tjock-hög när den flyter iland.
  När såg du senast ett oljeberg på 540 meter rulla upp på land?
  Om den är 1m tjock och 1mil ut från kusten (bred) så täcker den 15-mil kust.
  Är den 1dm tjock så sveper den 150-mil kust.
  Och det är väl det, det gäller i USA, Louisiana o bort mot Palm Beach.
  Skall oljan ut så blir det trångt mellan Havanna o Key West.
  Sen skall den blanda sig med badgästerna på Bahamas, Miami, Palm Beach för att runda Bermudas o ta golfen till England, Island o Norge.
  Men som du säger, det är bara 540 meter olja !!

  SvaraRadera
 17. Nils och flute: Det är klart att det kommer att bli ett enormt miljöproblem för de kuster som drabbas, och jag lider verkligen med de vanliga "oskyldiga" amerikaner som drabbas, men när folk börjar prata om pandoras ask och sådant så känner jag att debatten har spårat ur.

  SvaraRadera
 18. I slutänden kan det faktiskt få positiva konsekvenser för miljön, om detta är den väckarklocka som får världen att vakna upp ur sitt oljedrogade tillstånd och ta tag i energi/miljö-problemen på allvar. I synnerhet behöver amerikaner vakna upp, och därför är det kanske bäst som sker att en rejäl miljökatastrof drabbar dem.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.