2010-06-29

Varför bara partipolitiska bloggare?

Moderate bloggaren Kent Persson satte igår igång "veckans bloggdebatt", nämligen vilka som är ens favoritbloggare. Av svaren att döma är det partipolitik som gäller. Jag har också tidigare noterat att de partipolitiska bloggarna utgör en egen liten bloggvärld, men nu får jag det verkligen bekräftat. Jag frågar mig om någon av dessa partipolitiska bloggare regelbundet läser icke partipolitiska bloggar, exempelvis inom de politiskt viktiga frågorna ekonomi eller miljö. Det verkar ju inte så av deras topplistor att döma. Ett undantag är Hållplats Hådéns topplista, som trots att han är miljöpartist listar en hel del icke partipolitiska bloggar.

Jag läser ofta många av de politiska bloggare som nämns i svaren i "veckans bloggdebatt", men bara när de råkar ha kommenterat något ämne som intresserar mig. Vilka bloggar jag läser regelbundet kan du däremot se i högerspalten på denna blogg. Ingen av dem är partipolitisk, men flera är mer eller mindre politiska. Alla berör på något sätt de viktiga framtidsfrågorna som hänger ihop - ekonomi, energi, miljö, jordbruk.

Cornucopia är väl den bloggare som ligger närmast det jag själv skriver om, och även den blogg jag brukar läsa först och mest. Effekt är mer eller mindre politisk inom miljö, klimat och sånt, om än inte partipolitisk. ASPO Sverige och Aleklett tar mest upp energifrågor, men ASPO Sverige gör också utflykter till ekonomi och politik. Efter oljan gör långa välskrivna analyser av olika frågor runt energiproblematiken. Vidsynt och Musik @ Centrifugen kommer ofta med tips om sånt som jag annars kanske skulle missa. Stockman skriver intressanta inlägg om investeringar och liknande. Winning Trading skriver insatt om finansmarknadernas vindlingar, medan Sloped Curve mest ägnar sig åt makroekonomi. Naturskyddsföreningen skriver om allehanda miljöfrågor. Uppsalainitiativet gör livet svårt för alla som försöker att argumentera emot antropogena klimatförändringar. Ylven slutligen är den enda av mina favoritbloggare som är partipolitiskt engagerad, då hon är med i Miljöpartiets Östergötlandsstyrelse.

Så långt svenska bloggare. Jag får väl återkomma till mina utländska favoriter en annan gång, men ni kan se länkar längre ner i högerspalten.

[Andra bloggar om , , , , ]

7 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Kraxpelax: jag har sagt det förut - sluta spamma i kommentarerna. På din egen blogg tillåter du ju inte ens kommentarer! Skärpning!

  SvaraRadera
 3. Jag läser också de flesta av de bloggar du nämner. Jag har dock din blogg som favorit. Jag tycker den talar väldigt lite i egen sak eller egen vinning vilket tilltalar. Sen tycker jag om ditt språk, många bloggar tar i för mycket för att få fram sin sak.

  SvaraRadera
 4. Eftersom Kent Persson på sin blogg vägrar att svara sina väljare på vissa frågor, har det skapats en motblogg mot honom:

  http://kentsfloskelmegafon.blogspot.com

  Och missa för allt i världen inte denna svenska journalists träffsäkra samtidsanalys. Krönikorna finns här:

  www.korta.nu/jc

  Hade hennes penna varit ett svärd hade huvuden rullat i svensk politik! Hon är, mig veterligen, den första svenska journalisten som törs lämna den politiskt korrekta mittfåran.

  SvaraRadera
 5. Cavatus:
  Din kommentar har inte särskilt med ämnet att göra, utan jag ser den mer som spam, alltså reklam för andra sidor. Dock inte lika odrägligt som Kraxpelax' spam.
  Nästa gång tar jag dock bort ditt spam om det dyker upp igen. Jag ser att du också fått en spamvarning från Cornucopia idag.

  SvaraRadera
 6. Fast både denna blog och cornuccopias som du brukar göra reklam för ÄR ju väldigt högervinklade och cornuccopia har ju till och med små egna kampanjer mot socialdemokraterna där han samlar sina bloggläsare för bashing och smutskastning mot sådan han anser sossarna gjort nyligen och under Perssons tid samt ännu längre tillbaka i tiden.
  Kanske befogat eller kanske inte men alltid långt ut på högerkanten.
  Man kan ju inte heller säga att denna blog handlar om "ekonomi miljö energi" osv. och låtsas att dessa frågor sedda ur ett högerperspektiv INTE är höger helt plötsligt för det vore fel.

  SvaraRadera
 7. Anonym 2010-06-30 23.01:
  På vilket sätt anser du att jag är "höger"? Jag har för det mesta brukat rösta på Miljöpartiet...
  "Högerfolk" brukar istället kalla mig för "miljötaliban" och andra roliga tillmälen...
  Nå, oberoende av var jag står på en höger-vänsterskala så är jag i alla fall inte partipolitisk, och det var min poäng i detta inlägg.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.