
Idag tänkte jag tala lite om riktigt långsam mat. Det handlar om att odla paprikor. Man sår dem inomhus i februari - i början av mars såg mina tidigaste plantor ut som på bilden till höger. Sedan håller man på och pysslar om dem i flera månader, vattnar, gödslar och flyttar till större kruka när det behövs.

Sedan fortsätter det med ytterligare vattnande, gödslande och kontroll av eventuell ohyra. Så fram i augusti-september kan man äntligen avnjuta sina paprikor - de godaste paprikor man kan tänka sig.

För den som har ännu mindre tålamod kan jag rekommendera en investering i tomatplantor. Dessa sår man i månadsskiftet mars-april och de tidigaste sorterna ger frukt utomhus redan i juli. Fuskar man med uppvärmt växthus kan man självklart få tidigare tomater.
För den som vill odla tomater på balkongen rekommenderar jag miniatyrsorten Tiny Tim, som finns hos t.ex. Weibulls. Den ger fina körsbärstomater och mår inte dåligt av att växa i kruka eller ampel. Jag brukar så dem redan i mitten av mars, eftersom de växer ganska långsamt. På bilden nedan ser ni hur den såg ut häromdagen, innan jag planterade om den. De första blommorna (små gula) sitter längst upp.

[Andra bloggar om odling, livsmedel]
Hallå Flute,
SvaraRaderaskulle uppskatta om du kunde ge mig lite tips på mättande mat som är lätt att odla själv (om något sådant finns).
Först utomhus, men senare även i växthus.
Belägen i Skåne om det har någon betydelse.
Mvh
Hemmaodlade tomater är något av det godaste som finns!
SvaraRaderaMättande hemodlad mat är nog enklast med olika typer av bönor... Betor (t ex rödbetor) kräver lite mer yta, likaså potatis, men de är annars rätt mättande.
SvaraRaderaAnonym 2010-06-10 15.18
SvaraRaderaDen mest mättande maten man kan odla är den som brukar räknas som basmat, alltså exempelvis potatis, vete, råg, bönor, ärtor. Allt detta är enkelt att odla själv. Det är inte för inte som dessa är vår basmat.
Jag skrev om småskalig sädesodling för drygt ett år sedan och småskalig tröskning i höstas.