2010-06-08

Varför ska idrottseliten gynnas?

Idag har DN en intervju med Vänsterpartiets ledare Lars Ohly som gör mig riktigt förbannad. Först talar han så trevligt om jämlikhet.
– Ett mer jämlikt samhälle skapar bättre förhållanden för alla, förklarar han när bullret lagt sig. Problemet i dag är inte att det inte går att bli rik, utan i stället att den rikedom som uppstår ofta uppstår på andras bekostnad och försvårar jämlikheten.
Visst, jag håller med Ohly om att ett jämlikt samhälle är bra. Men vilken rikedom uppstår "på andras bekostnad"? Det mest solklara exemplet jag kan tänka mig är lotterier och andra spel, där några miljonärer skapas mot att alla andra deltagare betalar en "frivillig skatt". Men vill Ohly ta bort spel och lotterier? Nej, det har jag aldrig hört.

Sen kommer det som gör mig arg.
Det finns dock ett område där Lars Ohly tycker att det är bra att gynna den mest högavlönade eliten. Det gäller fotboll.

– Jag är väldigt övertygad om att elit behövs i idrotten. [...] Det är en konkurrenssituation och det gäller inkomster under kort tid. Då anser jag att Sverige i likhet med Danmark och Norge ska sänka skatterna för dessa fotbollsspelare.
Varför ända in i alla glödheta ska vi gynna just elitidrottare skattemässigt? När de är "klara" med sin karriär får de väl ta ett vanligt jobb som vanligt folk. Varför ska just elitidrottare kunna leva resten av sitt liv på kanske tio års arbete, när inte vanligt folk har den förmånen? Elitidrottare som skattefrälse motsäger ju det som Ohly nyss så fint sagt om jämlikhet. Hur ska jag kunna tro på Ohlys tal om jämlikhet när han kommer med så korkade ojämlihetsökande förslag?

Vad gäller idrotten - vad är så bra med elitidrotten? Den gör att folk bänkar sig i tevesoffan för att sitta still och titta på idrott istället för att idrotta själva, med alla de dyrbara välfärdssjukdomar som följer på stillasittande. Satsa istället på bredd i idrotten, så att folk börjar röra på sig. Hellre korpfotboll än elitfotboll! Elitidrott leder också till vansinniga felsatsningar som alltför många, stora och dyra arenor. Men det ska tydligen vara skådespel för folket...

[Andra bloggar om , , , , , ]

9 kommentarer:

 1. Svårt att komma på exempel på folk som skor sig på andra? Försök med aktiemarknaden...
  Eller varför inte ICA-chefer som blir miljonärer på en marknad där de i stort sett har monopol, samtidigt som vi betalar svindyr mat och bönder får för dåligt betalt för sina produkter. Bankchefer som ger sig själva feta bonusar samtidigt som de försnillar småspararnas pengar. Eller varför inte Ohly själv som blir rik på riksdagslön som du och jag är med och betalar när han egentligen inte alls uträttar ett hårdare arbete än vad du och jag gör? För övrigt så kan även Ohly arbeta 10 år som riksdagsman och sen gå i pension, precis som de elitidrottare han tydligen ömmar för...

  SvaraRadera
 2. Jocke: De som skor sig på andra är fortfarande i klar minoritet, annars skulle ju ekonomin vara ett nollsummespel där ingen rikedom skapades. Aktiemarknaden har uppblåsta värden pga bankernas kreditexpansion,men fyller annars en viktig och svår funktion med att allokera kapital till där det gör mest nytta. Att riksbank,bank och politiker sedan länge förstört finansmarknaden är anledningen till att de kan sko sig på oss andra. ICA står för 50% av marknaden som jag förstått det och jag ser inte hur de har nått dit oförtjänt jämnfört med deras konkurrenter. Att en ICA-chef kan bli rik är kanske själva anledningen till att det går så bra för deras företag,korrelation är inte samma som kausalitet.
  Offentlig sektor och politiker lever på oss skattebetalare ja och vi är tvingade till det av kollektivets våld som gjort oss till en minoritet utan rättigheter.

  SvaraRadera
 3. Jan Wiklund2010-06-09 16:23

  Edwin: Naturligtvis är de i minoritet. Jag vet inte hur det ser ut i Sverige, men i USA är det visst en procent av befolkningen som har lagt beslag på större delen av BNP-tillväxten sen 1975 om jag förstod Krugman rätt.

  Om man ska sätta ett namn på dom är det väl "finansmaffian" - dom som skapade bubblorna och drog sig ur dem innan de imploderade. Vad har de skapat? Inte ett skit - men de har lagt beslag på väldigt mycket av andras skapande.

  SvaraRadera
 4. Jan Wiklund2010-06-09 16:25

  PS

  Fast hag håller sannerligen med i Flutes kommentarer om Ohlys idrottselitgynnande. Det finns verkligen inget skäl för det offentliga att stödja dem, de klarar sig utmärkt väl på egen hand.

  Om Ohly söker uppgifter så finns det hur många som helst med bättre verkningsgrad.

  SvaraRadera
 5. Den åsikten är pinsamt inkonsekvent med det Ohly annars säger sig stå för. Usch, irriterande.

  Edwin
  Den korkade inställningen att de i offentlig sektor "lever på oss skattebetalare" är ungefär lika begåvad som att påpeka att en industriarbetare lever på företagsägaren. Så är det naturligtvis inte. Vi betalar den offentliga sektorn för att producera välstånd.
  Det du antyder innebär alltså att hjärtkirurgen lever som parasit på skattebetalarna medan pastikkirurgen tillhör den "närande" sektorn som skapar förutsättning för hjärtkirurgen? Eller att om hjärtkirurgens funktion i samhället helt plärsligt skulle förändras om han betalats av ett försäkringsbolag istället för av skattemedel. Så är det naturligtvis inte. Skattefinansierad vård och omsorg driven av offentlig sektor har visat sig vara det mest effektiva sättet att producera offentlig service till låga kostnader för konsumenten.
  Det sättet du tänker på låter väldigt mycket som fraser du har plocat upp någonstans utan att tänka igenom dem själv.

  SvaraRadera
 6. Jag håller helt med Åsa om att det här är pinsamt för Ohly.

  Dessutom anser jag att Åsa är uppfriskande med sina kommentarer här hos Flute!

  SvaraRadera
 7. Tack anonym, det var lite otippat!

  SvaraRadera
 8. Magnus Borgare2010-06-10 18:24

  Ohly visar att hans resonemang om välfärd och skatter spricker och att avskaffa skatten för elitidrottare är ett bra första steg, annars flyttar de ju bara utomlands och då blir det ingen skatt alls för Ohly.

  Låt folk klara sig själva, de får väll avstå sjukvård om de inte har råd!?

  /Magnus

  SvaraRadera
 9. Jag håller med. Jag har tänkt skriva nånting om min aversion mot fotboll /ishockey / elitidrott men jag har inte kommit mig för än. Framförallt är det väl det där valpaktiga dräglandet efter stjärnor som äcklar mig.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.