2010-06-12

Jag heter Japan och jag är överbelånad

Japans nye premiärminister säger det som ingen har vågat säga öppet förut. Det verkar som om Japan nu har gått med i föreningen "Anonyma överbelånade" och därmed tvingats erkänna att de är överbelånade.

Japans statsskuld ligger på närmare 200% av årlig BNP - betydligt värre än Grekland med runt 130%. Det sägs dock att det inte skulle vara något stort problem eftersom den japanska statsskulden till skillnad från den grekiska är nästan helt upplånad inom landet. Problemet för Japan är dock att de har demografin emot sig. Över 20% av befolkningen är över 65 och andelen ökar stadigt. Ta en titt på Japans befolkningspyramid för 2010.
Notera särskilt de långa staplarna med 60-64-åringar. De närmsta åren kommer att medföra rekordstora pensionsavgångar i Japan. När folk blir pensionärer slutar de att spara och börjar istället att förbruka sina besparingar. Därmed kan det bli ett kraftigt säljtryck på japanska statsobligationer. Då hamnar den japanska staten i sin alldeles egen version av den överbelånades rävsax.

Det är också alldeles för sent för Japan att göra något åt bristen på befolkning i arbetsför ålder. De närmsta 20 åren kommer antalet invånare i de mest fertila åldrarna obönhörligen att sjunka kraftigt, eftersom dessa redan är födda. Högre barnbidrag kommer troligen inte att ha någon större effekt, eftersom grunden redan är lagd och den inte är särskilt bred. Ökad invandring verkar inte heller sannolikt i Japan.

Om Japan nu inte kan göra särskilt mycket åt sin befolkningsstruktur så måste man istället på något sätt rätta mun efter matsäcken. Det kommer att krävas enorma offentliga åtstramningar.

[Andra bloggar om , , ]

20 kommentarer:

 1. Åxå det lilla problemet med oljan.

  SvaraRadera
 2. Anonym 2010-06-12 22.59:
  Visst, oljan. Här tar jag bara upp en del av Japans långsiktiga problem. Även utan oljetoppen är deras statsfinansiella framtidsutsikter kass. Med oljetoppen tagen i beaktande är de katastrofala.

  SvaraRadera
 3. Har Japan stor guldreserv?

  SvaraRadera
 4. Anonym:

  765 ton guld hade Japan för ett halvår sedan.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve

  SvaraRadera
 5. Är inte Japan världens störts innehavare av amerikanska statspapper (efter FED kanske...)?

  Någon som vet hur mycket?

  SvaraRadera
 6. Hej, jag heter Svenne Banan och jag är också överbelånad. Min skuld i förhållande till BNP överstiger 75% och då är inte statskulden inräknad, men vi talar inte om det, för i Sverige är vi SPE-CI-ELLA! Efter valet kanske.

  mvh/"Det Isländska undret"

  SvaraRadera
 7. 765 ton är ingenting! De är ju 128 miljoner människor! Dessutom får de större delen av sin energi från olja och en mindre del från atomkraft. Japan har inga ljusa framtidsutsikter.

  SvaraRadera
 8. Hur många ton koppar eller järn har dom? Fy vad dom ligger risigt till... och tar man oljan med så blir det riktigt fried rise.

  SvaraRadera
 9. Vad som stör mig mest är att nedgångar på börserna inte verkar ta fart.
  Det har kommit riktigt negativa nyheter men ändå faller inte börsen. Jag tycker att utan negativa nyheter så borde vi gå ner med tanke på uppgångarnas storlek.

  Sen är det ett mäkta fifflande från makthavarna som inte verkar släppa de riktigt negativa nyheterna, känns som att alla sitter inne och bara väntar och vet att det värsta kommer hända.

  Men NÄR?!

  SvaraRadera
 10. Fredik L:

  Finns här:
  http://www.ustreas.gov/tic/mfh.txt

  SvaraRadera
 11. Bra att du tog upp demografin Flute. I Sverige har vi som bekant ett antal egna sätt att tackla demografiproblemet, ta in barnaföderskor och dela ut bidrag i överflöd.

  Om du skummar igenom This time is different så kommer du nog notera varför en sk 'sovereign default' är värre än en 'external default'. (Engelska orden är bättre). Dem kan ju alltid använda inflationskortet iaf. Japan lever på låga räntor, en sådan balans är alltid riskabel.

  SvaraRadera
 12. Martin Saar2010-06-14 11:15

  Många kommentarer har fyllt på med mer elände för Japan. Låt mig då bidra med den låga nativiteten. Så bl a beror på låg fertilitet hos de unga männen. En konsekvens av ett väl utvecklat kemikaliesamhälle? Det blir liksom ingen fart på spermierna. Dessutom är den sociala välfärden eftersatt och den äldste pojken i familjen förväntas ta hand om sina föräldrar. Och förblir därför ogift. Den japanska kvinnan tvekar alltmer att gifta sig med sina svärföräldrar oxå. Befolkningen kommer att minska med 30 miljoner människor inom 30 år! Nog har man problem!

  SvaraRadera
 13. till Victor
  Det behövs nog någon som kan torka ditt arsle när du blir gammal! Fråga din grannes unge om han/hon är intresserad att torka dig om 20 år.

  Japan har inte ens några allmänläkare i sjukhusen, de har topp hjärn/hjärt kirurger och sjukhus men inga läkare för enkla vardagliga åkommor.
  De är ett rasistiskt folk och nu kommer deras belöning , kanske ännu inte sent att importera afrikaner ?
  Finland på tur , eller ?

  Leve arbetaren !

  SvaraRadera
 14. Vadå Finland, det gäller väl Europa. Mycket kan man säga om USA, men befolningsstrukturen kommer inte att bli deras fall.

  SvaraRadera
 15. Japans stora problem är väl att de är så många människor på så liten yta att de inte kan producera den mat de behöver utan måste importera, vilket gör att de är beroende av en stark ekonomi och valuta. Att befolkningen minskar med 30 miljoner är väl egentligen helt sunt. En åldrande befolkning är ett övergående problem, med tiden kommer en föryngring eftersom människor inte kan bli hur gamla som helst. Rekordet är väl 125 år eller däromkring.

  SvaraRadera
 16. Bra att du tar upp detta ämne.

  Världebefolkningen kommer att peaka långt mycket snabbare än vad de flesta verkar ana. Fertiliteten minskar rekordsnabbt och om ett tiotal år föds det färre barn än reproduktionstalet 2,1.

  Titta på länken nedan till U.S. Census Bureau där ni kan göra prognoser för alla världens länder till år 2050. Observera att de i sina beräkningar för exempelvis Japan räknar att fertiligeten ökar från 1,2 till 1,6 barn per kvinna. Ni kan ju själva lista ut vad som händer om den inte gör det...

  http://www.census.gov/ipc/www/idb/informationGateway.php

  SvaraRadera
 17. länken igen
  http://www.census.gov/ipc/www/idb/informationGateway.php

  SvaraRadera
 18. Är det jag eller världen som är galen?
  Vi lever i en enormt överbefolkad värld, där maten inte räcker till.
  Att vi dessutom har peak oil ( redan passerat ), peak uran ( inom högst 10 år ) och peak fosfor ( om 35 år ) verkar inte registrera.
  Hur kan någon då vara så frånvarande att de börjar tala om brister i folkmängd?
  Att vi i Sverige, som Viktor påpekade,tar in barnaföderskor och delar ut bidrag i överflöd,är en del av det allmänna vansinnet.
  Att på något sätt ta upp de ekonomiska problemen utan att samtidigt nämna en katastrofal överbefolkning verkar för mig föga trovärdigt.
  Att påstå att vi måste bli fler för att lösa de ekonomiska problen verkar vara helt förryckt. Hur i helsicke kan i vanliga fall helt normala människor svälja detta dravel.
  Om detta är enligt de ekonomiska teorierna, så måste dessa vara helt fel.

  Peter S

  SvaraRadera
 19. Jag måste hålla med Peters sista kommentar, problem kan karaktäriseras på olika sätt men vad vi ser nu är att ganska små problem, som att Japan kanske får mickla lite med nuffror och ta ett stålbad, är ngt helt annat än riktiga problem, som att om de blev fler skulle deras importbehov, för egen räkning av badprodukter öka.

  Det är rena sifferorgier när dessa problem med demografin tas upp, jag har enkla lösningar som inte kräver en enda hjärncell, varför inte exportera gamlingarna om de är för dyra såsom vi gör med produktion av soppslevar eller bilutveckling? Varje åldrig som idag ligger och får en basal hjälp och intet mer kunde i andra länder få en god omvårdnad, troligen en egen skötare i tex Kenya. Samtidgt så skulle vi öka kunskapen om vård i dessa länder så allt färrre svenskar, som på en svensk lön ju mår som en prins i Kenya, behövs som vårdare där iom brist på språk och kompetens. Vi skulle lära ut språk och med det skapa förutsättningar för andra affärer och kontakter med Kenya, Kenyanerna själva skulle med tiden dra nytta av att vi lär upp dem, helt i vårt eget egoistiska syfte då vi betalar läkarutbildningar som kostar en bråkdel av vad en svensk gör.

  Alternativet är alltså att ta in folk från mena länder, ge dem usel lön som vuxna vårdare av svenskar som knappt får basal vård på ålderns höst där läkaren är en skuggindivid som egentligen mest följer generella enkla föreskrifter, typ "kloka listan"?

  Läkarna i Sverige är väl medvetna om att de sitter på en guldgruva, som inte räcker för dem, pga sina unika rättigheter. De kostar oss alltmer. Vill vi betala för det eller för riktig vård där läkaren verkligen behövs?

  SvaraRadera
 20. Japan har en statskuld men har i motsats till Sverige inte skulder till andra länder istället har man lånat ut sjukt mycket pengar till låg ränta som man nu kan komma att behöva ta tillbaka för att bygga upp landet.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.