2010-06-04

Snabbfix för oljeläckan?

BP börjar få det riktigt hett om öronen nu, 45 dagar efter att djuphavsoljeriggen Deepwater Horizon sprang läck i Macondo-fältet. Det har utvecklats till USA:s största oljespill någonsin och har hittills drabbat fyra delstater - Louisiana, Mississippi, Alabama och Florida.

Man kan jämföra med världens hittills största oljeutsläpp, från mexikanska Ixtoc 1979, som gick till på liknande sätt, men på grunt vatten. Det varade i lite över nio månader och släppte ut 3,5 miljoner fat olja. Den gången var det avlastningshålet som stoppade utsläppet. BP har börjat borra avlastningshål i Macondo-fältet, men de blir inte klara förrän tidigast i augusti, och det talas också om att de inte blir färdiga förrän vid jul.

Hittills har inga av försöken att täta läckan fungerat, och det är inte så konstigt. Det är rätt svårt att stoppa en läcka som sprutar sandblandad olja med ett tryck av omkring 90 MPa, vilket är ungefär 900 gånger atmosfärstryck. Som att försöka sätta en kork på en högtrycksspruta! En stråle med det trycket av vilken vätska som helst sliter sönder de flesta material. I och med att oljan dessutom är sandblandad får man en stark blästringseffekt.

Det bästa man kan göra tills avlastningshålen är klara verkar vara att försöka samla ihop så mycket olja som möjligt. Idag rapporteras att BP faktiskt lyckats att sätta en hätta över oljeläckan efter att ha sågat av det skadade röret igår. På så sätt hoppas man kunna suga upp det mesta av oljan. BP och kustbevakningen är dock osäkra på om det kommer att fungera. Som jag sade så är trycket och blästringseffekten enorma. Jag är inte så optimistisk. Men det känns säkert bättre för BP att göra något, även om det visar sig vara fåfänga försök. Alla inblandade och drabbade kräver också att man ska göra något. Det är svårt för dagens människor att erkänna att naturen skulle vara övermäktig ibland. Allt ska gå att rätta till med något slags teknofix. Det kan inte gå för sig att en oljekälla bara står och sprutar utan att någon gör något åt det.

Som jag påpekade i början av maj inleds orkansäsongen i Mexikanska golfen 1 juni. Den första tropiska stormen gick dock en annan väg och drabbade Guatemala. Men arbetet med att suga upp oljan kan stoppas om en orkan passerar Macondo-fältet. Hur går det då för den hätta som sitter nere över hålet?

Förutom den olja som syns på ytan och driver upp på stränderna, så verkar det som om det driver olja även på djupet i något slags suspension. Var den oljan till slut hamnar vet man inte, och inte heller effekterna av den.

BP fick som salt i såret igår sitt kreditbetyg sänkt av Fitch och Moody's. För det här blir dyrt för BP. Hittills har det kostat närmare en miljard dollar, en massa badwill för företaget, samt att de fått en brottsutredning på halsen. BP:s aktiekurs hade häromdagen sjunkit 34% sedan olyckan och företaget riskerar kanske att bli uppköpt.

Det är inte bara BP som drabbas, utan även försäkringsbolag. I längden kommer även det att fördyra framtida djuphavsborrprojekt - Moody's säger att försäkringspremierna för denna typ av projekt redan höjts med 50%.

Sedan tillkommer alla runtomkring som drabbas - det råder t.ex. nu fiskeförbud i omkring en tredjedel av Mexikanska golfen.

Allt detta sätter också press på president Obama, som nu ställer in en resa till Australien och Indonesien. Många kräver att även han gör något, även om det kanske inte går att göra något, även för en man med tillgång till så enorma resurser.
Alla som trodde att det finns så stora oljereserver kvar att utvinna i världen och att peak oil därmed inte skulle vara ett akut problem kanske får börja tänka om nu. De kvarvarande oljereserverna kan bli betydligt dyrare och svårare att utvinna än vad man tänkt sig. Det ska också bli intressant att se om IEA i höst kommer att göra några ändringar i sina oljeprognoser. För vid det laget bör vi ha bättre kunskap om hur mycket en sån här tillställning egentligen kostar och hur framtiden ser ut för oljeborrning på djupt vatten. Det blir allt svårare att förneka att peak oil sannolikt passerades sommaren 2008.

[Andra bloggar om , , , ]

12 kommentarer:

 1. Är inte den totala oljeutvinningen marginellt större nu än vad den var i juli 2008?

  SvaraRadera
 2. Guldnisse:
  Det ser inte ut så. Något lägre istället. Titta på de två första diagrammen på http://oljepris.se/statistik.

  I vilket fall som helst ligger inte peaken långt borta.

  SvaraRadera
 3. Tacka OS i kina för att den peaken kom då.

  SvaraRadera
 4. http://www.businessinsider.com/everyone-missed-it-but-the-eia-just-totally-confirmed-peak-oil-2010-6

  SvaraRadera
 5. 900 atmosfärer motsvarar 9 km vattenpelare men "bara" ca 1.2 km
  järnpelare. Så en 1.2 km lång järnplugg täckande hålet, skulle balansera trycket (om det verkligen är så högt tryck fortfarande). Detta tryck också först när flödet hejdats. Jag skickade BP ett förslag, som gick ut på att sänka ner långa stålrör, succesivt inuti varandra med allt mindre diameter så till slut endast ett innersta smalt rör som kan pluggas med en lång järnstång.
  Det blir först mot slutet som det högsta trycket uppstår - men då har man bara några cm2 kvar att plugga, vilket kan klaras med ett par tons tyngd ovanpå. Så det resulterar i en stålplugg sammansatt av koncentriska stålrör, som genom sin tyngd bör stå emot trycket. En nästan säker lösning - om det kan genomföras. I vilket fall minskar det flödet väsentligt, till en rännil jämfört med vad det är nu.
  Stålrören kan förstås bestå av kortare rörsektioner staplade på varandra.

  SvaraRadera
 6. Re: Magnus G
  1 atm = 10^5 Pa <--> 900 atm = 90 MPa

  90 MPa är inget högt tryck alls. Sträckgränsen för vanligt konstruktionsstål ligger runt >200 MPa, rostfritt 200-600 MPa, höghållfast > 800 MPa

  Så med andra ord, det är inga som helst problem att bygga en "kork" som klarar av trycket. Problemet är mer hur man skall montera "korken" så att det blir tätt.

  Q

  SvaraRadera
 7. @flute

  Jag tycker det ser ut som att det kommer att bli ett nytt rekordår för oljeproduktionen i år. Antagligen blir det så även nästa och nästnästa år. "Peaken" är långt borta. Vi kommer att behöva fler stadsjeepar för att kunna bränna all olja de pumpar upp.

  SvaraRadera
 8. Vet inte hur tillförlitlig denna källa är, men om detta har inträffat så är det ju onekligen lite märkligt:
  http://thecable.foreignpolicy.com/posts/2010/05/06/us_not_accepting_foreign_help_on_oil_spill

  SvaraRadera
 9. Re "Anonym" 2010-06-04

  Vad jag förstått uppstod ett mycket högre tryck än vad anläggningen var dimensionerad för - och ursprungliga enorma tyngder som hindrade röret pressas upp, finns väl inte längre på plats. Så om man bara gör en "kork" så kanske hela röret lyftes upp - och därefter finns ingen räddning. Om det nu hade varit möjligt göra och applicera en sådan "kork". Poäng med rör enl mitt förslag, är också att det hindrar befintligt rör att erodera bort - så redan det kunde motivera
  införa nya inre rör. Borteroderat rör skulle enl expertis betyda ...
  .... slutet.

  SvaraRadera
 10. Som tur var släpte Ixtoc inte ut 3,5 miljarder fat olja utan 3,5 miljoner fat. En tusendel således. Illa nog dock....

  SvaraRadera
 11. Anonym 2010-06-07 15.30:
  Och? Jag har ju skrivit miljoner i texten...

  SvaraRadera
 12. Till Magnus G..
  Fragan är om det finns kvar ett borr.rör i det stora röret. Da blir det inte lätt att fa ner nagot där.

  Här min "patentlösning" www.auto-007.de

  PS. De svarar pa inlämnade förslag.
  Har du fatt svaret?
  Svar pa min lösning har jag fatt nu.
  De skall undersöka min ide.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.