2010-06-21

Oljeläckan större - sannolikt scenario

Idag kan man läsa i media att oljeläckaget i Mexikanska golfen kan vara ännu större än man hittills befarat, upp till 100 000 fat (nästan 16 miljoner liter) per dag enligt interna dokument från BP. Detta jämfört med "bara" upp till 60 000 fat om dagen enligt tidigare officiella bedömningar.

BP försöker dock att tona ner det hela genom att säga att 100 000 fat om dagen handlar om ett "worst case scenario" där man tar bort alla säkerhetsventilerna.
– Men det är irrelevant, säger BP:s talesman Robert Wine till CNN.

– Varför skulle vi ta bort säkerhetsventilerna? Det är de som håller det här läckaget i någorlunda schack.
Jo, som jag skrev i fredags så kan hela den tekniska strukturen ovanpå och i hålet knäckas och "blåsas bort". Det handlar inte bara om ett osannolikt värsta tänkbara scenario, utan ser enligt de källor jag hänvisade till ut att vara ett högst sannolikt scenario. BP är troligen i allra högsta grad medvetna om detta, liksom de styrande i USA, men man väljer att dölja den obehagliga sanningen ett tag till.

För att se hur man från början har försökt att mörka katastrofens omfattning kan man läsa bloggrannen Efter Oljans genomgång av utsläppets historia från april och framåt. Varför skulle man ha bättrat sig nu vad gäller öppenheten?

Redan på ett tidigt stadium föreslog Matthew Simmons att man kunde använda sig av en liten kärnladdning för att stoppa till utsläppet. Göran Fröjdh skrev om detta i förrgår och har även med en teveintervju med Simmons. Idén är alltså att den höga temperatur som en kärnladdning ger kommer att smälta berget och omvandla det till glas som effektivt stoppar läckan. Ryssarna har tydligen provat metoden vid några tillfällen. Problemet är dock att man vad jag vet aldrig provat den under vatten. Kommer det att bli en flodvåg i så fall? Radioaktivt utsläpp lär det bli i vilket fall som helst. Men om man väger en oljekälla som okontrollerat sprutar ut 100 000 fat om dagen i kanske tio år mot en flodvåg och ett radioaktivt utsläpp så kanske kärnladdningsmetoden är det minst onda tinget. Jämfört med alla radioaktiva utsläpp som kommit från de över 2000 kärnvapenprov som mänskligheten hittills gjort så är utsläppen från en liten sprängning till inte så mycket.

Läs även vad bloggrannarna Cornucopia och Musik @ Centrifugen skriver.

[Andra bloggar om , , , ]

12 kommentarer:

 1. Tror inte du fick det helt korrekt. Idén med att använda en kärnladdning är inte att smälta något till glas utan att plastiskt deformera berget (dvs skapa en kvarstående deformation) så att hålet täpps till. För att göra detta så måste man borra ett hål en bit från det ursprungliga borrhålet och då djupt. Dvs kärnladdningen skall ner någon km. Sedan gjuts hålet igen bakom kärnladdningen.

  Kärnladdningen lär vara en taktisk laddning på några kiloton TNT och inte någon fusionsladdning på flera megaton TNT som vissa verkar tro. Risken för radioaktivitet och flodvåg torde bli obefintlig då kärnladdningen ligger så djupt ner i berget.

  Detta är dock ingen snabb lösning då det tar tid att borra ett nytt hål för kärnladdningen.

  Q

  SvaraRadera
 2. Borde kanske räcka med högexplosivt sprängämne i stor mängd?

  I vilket fall som helst så finns det en slags rättvisa i att detta förmodligen kommer att drabba just USA värst. USA är det land som förbrukar överlägset mest olja i hela världen/capita. USA är det land som genom alla år arbetat hårt för att sälja in en livsstil över hela världen som bygger på att du alltid transporterar dig med bil och konsumerar som en galning. USA är också det land som hårdast motarbetat alla globala miljöavtal som man har försökt att landsätta.
  Listan kan göras lång. Business comes first, gäller där, och de kommer att fortsätta förbruka all världens resurser samtidigt som de skitar ner hela världen, fram till den punkt när de bokstavligen står upp till öronen i skiten. Snart kanske de står upp till öronen i olja på sina badstränder och det kan vara det som behövs för att medelamerikanen ska börja tänka längre än vad näsan räcker.

  SvaraRadera
 3. Dina kunskaper är verkligen imponerande! Tänk att du till och med är expert på djupvattenoljeborrning...

  SvaraRadera
 4. Magnus Borgare2010-06-21 17:55

  Det viktigaste nu är inte om oljeläckaget tätas nu eller om några månader utan att miljöpartiet och wetterstrands tomtar inte lyckas dra några politiska poäng och påstå att oljan skulle vara farlig, den rödgröna röran är emot den nya ringleden runt Stockholm och försöker ta politiska poäng på skrämselpropaganda där de påstår att allt är så jäkla skadligt för miljön.

  SvaraRadera
 5. Ryssarna har offentligt förespråkat användning av taktiska kärnvapen för att stoppa oljeläckan sedan i alla fall början av maj i år.
  Se t.ex. här för mer detaljer:

  http://www.youtube.co/watch?v=7ojCbqfRRr8

  http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=ru&tl=en&u=http://www.kp.ru/daily/24482/640124/

  SvaraRadera
 6. BP kände till problem med läckor etc. redan i februari men valde att hålla tyst och inte åtgärda det.

  http://preview.bloomberg.com/news/2010-06-17/bp-struggled-with-cracks-in-gulf-well-as-early-as-february-documents-show.html

  Amerikanska forskare som simulerar havsströmmar tror att oljan tar sig ut i Golfströmmen och når den amerikanska Atlantkusten inom ett par veckor.

  http://www2.ucar.edu/news/ocean-currents-likely-to-carry-oil-spill-to-atlantic-coast

  Om om oljan väl etablerat sig i Golfströmmen, vad hindrar den från att ta sig över till Europa?

  http://www.irishcentral.com/news/Fears-that-BP-oil-spill-may-reach-Irish-coastline--96365389.html

  Att läckan från havsbottnen består av ca 40% metangas gör knappast saken bättre.

  http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5gIXWYBTpLtSayJtg41LKXpxSxVPAD9GDJBO84

  Diverse diffusa förgiftningssymptom verkar ha rapporteras in i södra USA.
  http://endoftheamericandream.com/archives/the-gulf-of-mexico-oil-spill-is-making-a-lot-of-people-really-sick

  SvaraRadera
 7. @Jocke:

  Det finns ingen rättvisa i detta eftersom de som orsakat problemet till stor del, d.v.s. BP, kommer att komma alldeles för lindrigt undan. Och de som drabbas hårdast är faktiskt djur och växter. I trakterna bor även extremt fattiga människor som knappast bidragit till någon överkonsumtion, och de lär drabbas hårdare än medelamerikanen.

  @Magnus Borgare:
  Flute skriver om en katastrof som kommer att drabba miljarder levande varelser och du tänker på svensk partipolitik? Det säger något om hur du ser på din omvärld. En fråga: vad tänkte du köra på den där Förbifarten? Trampbil? Eller har du helt missat ett av huvudämnena på denna blogg?

  SvaraRadera
 8. Gustav:
  Jag påstår inte att jag är expert på djuphavsborrning. Jag refererar vad jag läser ifrån källor jag anser vara trovärdiga.

  Q och Jocke:
  Vad jag förstår måste kärnladdningen inte bara trycka till hålet, det måste också bli på ett sätt som gör att det inte bara ligger sprucket berg ovanpå, för då kommer det att läcka. Berget måste alltså också smälta och sen bli hårt, vilket bara en kärnladdning kan åstadkomma. Rätta mig om jag har fel. Fördelen med kärnladdning jfrt högexplosivt sprängämne är också effekten per volymsenhet. Du måste nog har rätt mycket sprängämne annars - för mycket för ett förhållandevis smalt borrhål.
  Q, du har nog rätt angående radioaktivitet och flodvåg - det borde inte vara någon fara.
  Nytt hål håller förresten redan på att borras. De borrar ju två "relief wells". De kan ju bara sluta en lite bit ifrån "problemhålet" istället för att punktera det.

  SvaraRadera
 9. Sovjetunionens diktator2010-06-24 14:18

  Sovjetunionens diktator sa...
  I gamla CCCP använde man atombomber för att stoppa oljeläckage.

  2010-06-19 18.15

  SvaraRadera
 10. Här har vi en artikel där till och med Aleklett fått figurera: http://www.fokus.se/2010/06/jakten-pa-den-forsvinnande-oljan/

  SvaraRadera
 11. Martin Bilizki2010-06-28 00:09

  Tjenare!
  Jag funderar också mycket på hur jag skall kunna bli rik och tjäna pengar. Har försökt med att jobba vanligt men har alldrig känt att det har varit min sak och framför allt så är jag för lat tror jag. Ha länge också funderat på att skriva en blogg hör ju hela tiden om hur alla som bloggar tjänar pengar hela tiden! Undrar är det så himla enkelt att tjäna pengar på en blogg? Vad är det dom som har en blogg tjänar pengar på? Får man tex 5 kr för varje person som går in ens blogg eller? Har varit ute på nätet och sökt på hur man kan tjäna pengar på blogg men det står bara massa om hur man ska få besökare och annan skit. Men jag skulle vilja ha några konkreta svar på hur man igentligen tjänar pengar på en blogg. Fungerar en blogg lika bra som en hemsida tex? Jag kan inget o hur man gör hemsidor så det lutar ju mer åt blogg hollet för min del tror jag då dem redan är en klar sida så att säga. Har också funderat mycket på vrf alla hemsidor som tipsar om hur man kan tjäna pengar på nätet berättar detta isf? Menar hadde jag nu haft en sådan super ide som man ibland stöter på om hur man tex kan tjäna 40.000kr i månaden online så hadde ju inte jag berättat det för någon annan :P ... Såg senast idag en sida som tipsa om ett system man kan använda för att vinna pengar på nätet. Metoden verkar facktisgt fungera och har själv funderat på att testa den men jag kunde inte låta bli att skriva till dom som hadde gort sidan då dom tigde om en donation för att dom hadde tipsat en om hur man kunde tjäna upp till 40.000 kr i månaden. Menar dom kan ju inte på fult alvar tro att någon sedan kommer att donera några pengar till dom :P... Eller är folk så dumma så att dom donerar pengar till dom fast att dom själva har sökt efter en metod att tjäna pengar? Låter ju fett korkat isf :P... Undrar om någon har testat metoden som dom visar på sidan http://www.tjanacash.se ? Dom har en video på sidan där man får se hur dom vinner 250 kr på 5 min men jag blir aningen skeptisk då jag åter en gång frågar mig varför delar dom med sig av en sådan bra ide att tjäna pengar på o dom redan tjänar pengar på den ??? Om du har testat metoden som dom har skrivit om kan du väll svara på detta inlägg och berätta om det funkade eller inte . Tack för en bra blogg också :)

  SvaraRadera
 12. Angående kärnladdning för att stoppa läckan finns nu en Reuters Special Report.
  The bomb, says Nordyke, would be dropped in a secondary well approximately 60-70 feet away from the leaking shaft. There it would create a large cavity filled with gas. The gas would melt the surrounding rock, crush it and press it into the leaking well to close it shut.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.